Zaopatrzyłem się niedawno w urządzenie HP Pavilion X2 (hybryda tabletowo-laptopowa) z pre-instalowanym Win8.1. Chciałem usunąć windowsa i zainstalować w jego miejsce linuxa (Ubuntu lub kubuntu). I tu zaczynają się problemy. Wyłączyłem w bios opcje “secure boot”. ale jak wchodzę w opcje bootowania ma do wyboru dwie opcje: Start OS i EFI boot options. Wchodze w EFi i pokazuje mi się pendriva oraz dysk. Przechodzę na pendriva, wciskam enter i… zamiast bootować pokazuje mi zawartość pendriva (tak jakby w dos) i każe znaleźć plik z rozszerzeniem .EFI lub wejść do BIOS lub w zresetować komputer. I w tym momencie nie wiem co mam zrobić.
Jakim programem przygotowałeś pendrive? Zastanawiam się czy nie możesz wystartować systemu w trybie BIOS, a on po prostu nie doda odpowiednich plików do partycji EFI. Z tego, co kojarzę(przynajmniej tak było w jednym ze szkiców), pliki dla EFI mają rozszerzenie “.exe” - może to coś pomoże - no dobra, sam napisałeś, że mają rozszerzenie .EFI.
Możesz pokazać nagranie komórką, bądź zrzuty ekranów?
Pendrive nagrałem za pomocą UNetBootIN spod systemu Ubuntu na innym komputerze. Inne laptopy i komputery startują z tego pendrive bez problemu. A ten jeden nie chce. Zamiast wystartować mi spod wskazanego urządzenie wyświetla mi ich zawartość i każe znaleźć pliki z odpowiednim rozszerzeniem.
MacGregor - na pendrive nie ma pliku folde3ru EFI. A program startowy woła PLIKU *.efi a nie folderu.
artur9010 - to nie problem z obrazem. Na innych komputerach spokojnie startuje z pendrive. To jednak komputer z pre-instalowanym Win8.1 i tym dziwnym utrudniającym życie wynalazkiem UEFI. No i na tym czymś za skarby nie mogę odpalić komputera z USB.
No to szukasz pliku UEFI w folderze boot lub gdziekolwiek indziej. Jeśli inne komputery startują z UEFI to gdzieś plik bootloadera jest tam zaszyty. Jeśli nie to źle nagrałeś obraz systemu.
MacGregor - jest. Po nagraniu 64-bitowego systemu znalazłem. I mam takie dwa lpliki (EFI/Boot/):
bootx64.EFI
grubx64.efi
Po wybraniu któregokolwiek wyskakuje mi komunikat:
Obraz jednak nagrany jest dobrze. Na innym komputerze startuje system z pendrive bez problemu.
nintyfan - poniżej zdjęcia co po kolei robię. A więc po włączeniu wciskam F9, wybieram “Boot from uefi file” i wyskakują mi dwa orządzenia. Wybieram swojego Pendrive, wciskam Enter. Dalej wchodze w Efi, wybieram jeden z dostępnych plików i dostaje niebieski komunikat:
Nagrałem też inny system na pendrive i dokładnie takie same objawy. O tyle to zaskakujące, bo gdy startuje z tego samego obrazu systemu na innym komputerze nie mam najmniejszych problemów.
Ale czy uruchamiasz go za pomocą UEFI czy zwykłego BIOS’u? możliwe że w obrazie iso lub podczas nagrywania jest uszkodzony bootloader EFI. Sprawdzałeś sumy kontrolne po pobraniu systemu?
Posiadam w domku laptopa dell. W opcjach jego konfiguracji jest zarówno Secure Boot jak i Legacy Support. Po wyłączeniu pierwszego i włączeniu drugiego komputer nawet się nie zająknął i odpalił system z pena. Posiadam jeszcze dwuletniego samsunga który również nie ma problemu z tym pendrivem. Niestety HP wpadło na genialny pomysł zabrania opcji włączenia Legacy Support i za skarby nie chce odpalić się inaczej niż standardowo z dysku z win8.1. Podejrzewam, że właśnie chodzi o brak możliwości włączenia Legacy Support. Wszystkie magiczne poradniki w necie i setki forów mówią, aby włączyć legacy support, a załączone filmiki pokazują, że wówczas wszystko startuje bez większego problemu. Nie ma jednak nigdzie co zrobić, jeśli nie ma możliwości włączenia Legacy Support.
Urządzenie to Intel Atom Z3736F 1,33 - 2,16 GHz . Obecnie zainstalowany system 32bit. Natomiast w internecie wyczytałem, że aby zainstalować w ogóle jakikolwiek system na biosie UEFI to trzeba przygotować system 64bit. Więc przygotowałem ubuntu 64-bitowe. Kombinowałem jednak z kubuntu 32bit z podobnym rezultatem.
Więc chyba wszystko powinno być w porządku. Kiedyś Atomy nie wspierały wszystkich instrukcji x86. Pytanie, jaki identyfikator bootloader(tzn. sposób dostępu) stosuje do urządzenia. Jeżeli jest to DOS-owy, no to mogą być problemy, bo możesz mieć np. inną liczbę dysków twardych. Niestety, ale na EFI/UEFI za bardzo się nie znam. Najlepiej, gdyby bootloader odczytywał UUID partycji.
Czyli masz uszkodzony bootloader EFI w obrazie systemu lub jest niekompatybilny w jakiś sposób z twoim systemem. Legacy support to nic innego jak umożliwienie startu za pomocą starego BIOS’u a nie UEFI i to dlatego na innych maszynach wszystko działa, bo nie używasz tam UEFI.
Nie pomyślałem bo nie każdy na poczekaniu ma wolną licencję na windowsa. Poza tym to mija się z celem. Szczególnie że jak już wspomniałem wina leży raczej po stronie obrazu systemu a nie sposobu jego nagrania.