Zainstalowałem system tak jak powiedzieliście, msinfo pokazuje tryb systemu BIOS: UEFI, tylko po włączeniu komputer od razu się nie ładuje (ciągle wyświetla się logo Asus). W BIOSie nie ma żadnej opcji Fast startup.
Gdy zmienię SATA mode selection na ACHI, dysk “wariuje” (włącza się, wyłącza) podczas włączania komputera.
Chyba trzeba zacząć od tego czy w ogóle dysk ma styl partycji GPT. Sata configuration na pewno na AHCI. Oczywiście instalujesz system na nowo z poziomu biosu?
Ustawione jest tak jak powiedzieliście. Problem w tym, że po włączeniu komputera “ekran powitalny” BIOS wyskakuje, a dopiero potem Windows startuje. W nowych laptopach nie ma tego “ekranu powitalnego”. I tak chciałbym to mieć.
Opcja full screen logo powoduje usunięcie tego ekranu, ale pokazuje inny American Megatrends.
BIOSu nie chcę aktualizować (chyba, że to konieczne), ponieważ czytałem, że aktualizacja powoduje usunięcie licencji Windows. Mogę zainstalować BIOS od Windows 8.1 (do 10 nie ma)?
Wait for F1… ustaw na disabled, zobacz następną opcję na Keep Current oraz Setup Mode na Advanced. Powiem szczerze, że większości tych opcji nigdy nie ruszałem więc nie znam działania w praktyce ale na pewno nic nie zepsujesz