Witam!
Czy może ktoś mi napisać ile mniej więcej powinna wynosić maksymalnie temperatura Intel Core 2 Quad Q9300, 2500 MHz (7.5 x 333)??? Bardzo proszę o szybką pomoc.
Witam!
Czy może ktoś mi napisać ile mniej więcej powinna wynosić maksymalnie temperatura Intel Core 2 Quad Q9300, 2500 MHz (7.5 x 333)??? Bardzo proszę o szybką pomoc.
A ile masz?
Powinna być gdzieś tak góra 45C podczas zwykłej pracy
nie gadaj, że tylko tyle? W chwili obecnej mam 61 stopni jak przeglądam tylko Internet i słucham muzyki!
od dłuższego czasu wiem, że mam za wysoką temp. ale nie sądziłem, że aż tak bardzo. masakra. jesteś pewien, że zamiast 45 stopni powinno być 45???
od razu zapytam się, jakie coolery polecacie?
dodam jeszcze, że przepływ powietrza w obudowie jest dobry, bo bez względu na to, czy założona jest obudowa czy nie, to temp. wynoszą tyle samo.
Hej,
Wg informacji Intela - znajdziecie je TUTAJ - specyfikacja termalna w procesorach C2Q wynosi w granicach 71,4 stopni C. Informacje o tym można znaleźć też w dodatkowej informacji o procesorach C2Q pod następującym adresem - strona 75…
Pozdrawiam,
Dimatheus
71,4C to jest temperatura, w której procesor mówi “Pa pa”.
no to w końcu jak jest?? z tego drugiego linka co podałeś, nie potrafię odczytać, jaka to powinna być temp.
to temp. proca czy rdzeni ?
Hej,
No tak prawie - to jest maksymalna temperatura, która odpowiada maksymalnemu poborowi mocy procesora - w tym przypadku przy poborze 95W.
Na stronie 79 jest zależność pomiędzy poborem mocy przez procesor, a jego temperaturą w przypadku procesorów C2Q z serii 8 i 9.
Tc - czyli wspomniana specyfikacja termiczna - mierzona jest na procesorze - dokładnie w jego ścisłym centrum - na przecięciu linii, dzielących procesor na 4 części - instrukcja na stronie 81. Wartości temperatury niższe lub równe wartością maksymalnym gwarantują poprawną pracę procesora. Faktem oczywiście jest, że niektóre procesory znoszą temperaturę lepiej niż inne - zależy na jaki egzemplarz się trafi… Generalnie więc temperatura nie powinna przekraczać maksymalnej podanej przez producenta - tym bardziej, że przegrzanie nie będzie objęte gwarancją. Polecam sprawdzić chłodzenie i porządnie je przeczyścić.
Pozdrawiam,
Dimatheus
■■■■■■■… nie znam się za bardzo na rzeczy stąd mogą wynikać drobne nieporozumienia.
temp. procesora dochodzi do 45 stopni maks, a wszystkie temp. które podałem powyżej to temperatury dwóch pierwszych rdzeni w procesorze.
czyli jeśli temp. procka sięga max. 45 stopni, a rdzeni do 73 to jest wszystko w miarę OK?
a cały komputer czyszczę w miarę regularnie, ale biorąc pod uwagę, że jest tak wysoka temp. powietrzna na dworze dzisiaj (przed chwilą) przeczyściłem go jeszcze raz. W jakieś 15 minut po uruchomieniu i nie włączani żadnych programów, gier itd. (jedynie mozilla) temp. procka wynosi 38 stopni, a rdzeni: 57,57,51,51.
masz inny model… może w twoim się tak wszystko nie nagrzewa… a jak temp. w pokoju?? bo ja niestety mam pokój na poddaszu i ledwo co da się wytrzymać, jest tak gorąco.
a i jakie masz jeszcze chłodzenie zamontowane?
Hej,
Czyli jest OK, bo temperatura Tc dotyczy właśnie procesora, a nie jego rdzeni…
Wygląda na to, że tak.
Pozdrawiam,
Dimatheus
na moim Procku Q9300 temp. 30 stopni na procku, a na rdzeniach odpowiednio 49 , 50, 52, 48 stopni po okolo 7 godzinach pracy, właśnie jakie masz chłodzenie ? bo to dosyć ważne ?
chłodzenie było razem z prockiem. taki box więc cooler pewnie nie jest jakiś nadzwyczajny. a jak u Ciebie z temp. w pokoju?? bo u mnie jest straszny gorąc, więc w sumie nic dziwnego, że temperatury są wyższe, bo niby czym ma się chłodzić procek- rozgrzanym już powietrzem?? ;p
ale temp. rdzeni nadal mi nie odpowiadają. Mógłby ktoś się jeszcze wypowiedzieć na ten temat?
purtas, napisz mi jeszcze do ilu się u Ciebie nagrzewa karta graficzna, bo mamy taką samą
W pokoju 28 stopni
Chlodzenie boxowe, kupione razem z procesorem.
przyniosłem sobie termometr do pokoju, zobaczymy jaka u mnie jest temp.
Ja tez procek na chłodzeniu Box mam i daje trade, a karta graficzna hmm… różnie bywa, program dołączony z oprogramowanie pokazuje 55 stopni a wiatrak ustawiony jest na 34% i tak nie jest najgłośniejsza rzeczą w kopie wiec mi to nie przeszkadza
aaaa i to są ustawienia ręczne, a jak sa automatyczne to dochodzi nawet do 70 stopni wiec różnie to bywa
jeśli chodzi o temp. mojego radeona to cały czas jest 90 stopni, bez względu na to, czy cokolwiek robię na kompie, czy gram w crysis. trochę dużo, co nie?
no chyba, że patrzę na złe temp. w Evereście te 90 stopni jest obok GPU Diode (MemIO] (to ta temp.?)
jak 90 stopni to trochę dużo ?! max powinny mieć około 80. w tej pozycji GPU Diode mam 56 stopni.
a GPU Diode (DispIO) czy (MemIO)??
ustawiłem wiatrak ten na 34% i Catalyst wskazuje temp. karty na 54 stopnie, czyli tak jak u Ciebie. Tylko czy nie wkurza Cię ten ciągły szum wiatraka?? I co Ty masz jeszcze głośniejszego w kompie?? ;p
a i temp. w pokoju u mnie to jakieś 29,5 stopnia w chwili obecnej. Około 13-14 jest trochę cieplej.