Nie zrozumiałeś.
Ja takie sprzęty naprawiam od 30 lat. I nie jedno widziałem.
Nie jest to działanie celowe producenta a błędy popełnione przy wydaniu nowego BIOS (księgowy stał nad nimi z kijem).
A jeśli chodzi o ASUS, tak zdarzyło im się kilka razy zrobić „babola”, o ile pamiętam to PRIME B360-PLUS potrafiło „uceglić” i dopiero za tydzień połapali się o „babolu”.
Intel oficjalnie przyznał, że oba pokolenia mają problem z degradacją napięć przy długotrwałej pracy z wysokim napięciem i częstotliwościami.
żródło : Tom’s Hardware, AnandTech
Oraz:
Oficjalne stanowisko Intela
„July 2024 Update on Instability Reports on Intel Core 13th and 14th Gen”
„Intel Core 13th and 14th Gen Desktop Instability Root Cause Update” (wrzesień 2024)
„Microcode (0x129) Update for Intel Core 13th and 14th Gen Desktop” (sierpień 2024)
„Intel Core 13th and 14th Gen Vmin Shift Instability Update” (maj 2025)
< 1% – jeśli masz aktualny BIOS z mikrokodem Intela (0x125 lub nowszy), dobre chłodzenie i nie robisz nic nienaturalnego (OC, power unlock, boost mods itp.)
F-ki często mają minimalnie niższe napięcia bazowe.
Spij spokojnie
Problemem jest prawdopodobnie zły projekt samego CPU, złe wykonanie części CPU i źle zrobione oprogramowanie BIOSu.
Na poprawionym firmware, taki FurMark np. dostaje często histerii. Wykresy potrafią latać góra, dół, procesos oscyluje z wydajnością, temperatura nawet na niezłym chłodzeniu lata i wyraźnie widać cugle. Kultura pracy 13 i 14 generacji jest fatalna. Mowa o najszybszych CPU i 7 i 9, chociaż i5 niektóre też mają problem.
Co do częstotliwości występowania problemów, to myślę, że wiele sytuacji jest nie diagnozowanych.
Komuś się od czasu do czasu wysypuje system, myśli, że tak ma być.
Patrząc na to, jak Intel zareagował na rynku i jak okroili firmę, na rzeczy jest coś więcej.
Mam nadzieję, że nowe konstrukcje będą lepsze i że będzie podstawka na np. 3-4 generacje.
„Zostawcie tych biednych miliarderów w spokoju” do mnie nie trafia. Intel odstawił fuszerkę błędnym designem, kiepską implementacją, niespójną obsługą klienta i fatalną, bezczelną polityką komunikacyjną. Oferując następnie generację 15, słabszą pod niektórymi względami od poprzedniej. To jest jakiś żart.
Sporo zarzucić można każdemu. Jak dobrze poszukać każdy producent sprzętu ma coś za uszami. Każdy autor oprogramowania przede wszystkim chce zarobić. Jak nie bezpośrednio w abonamencie to śledząc użytkownika.
Producentom aut to, że projektują nowe księgowi nie projektanci-pasjonaci.
Wytwórca wędlin pompuje wodą i chemią szynkę i tak dalej…
…co proponujesz się obrazić na świat? Wyprowadzić się w Bieszczady i żyć z tego co samemu się wyhoduje?
Bo jeśli nie INTEL to co? Idealny AMD? Na szybko po wpisaniu w Google frazy „AMD problemy”
Dostaniemy info tylko o serii 9xxx3D, które padały na niektórych płytach i problem jest powszechny, ale nie mamy sytuacji, gdy masowo padają komputery w całej firmie, a dokładnie tak działo się z intelem, i to właśnie firmy rozpętały burze.