Witam. Od pewnego czasu zacząłem pogrywać sobie w gry online (CS:GO, Fortnite itp.). Od jakiegoś tygodnia porykam się z problemem związanym z pingiem w tych grach. Na speed testach oraz podczas przeglądania internetu, internet spisuje się dziwnie dobrze. Lecz kiedy wejdę w jakomkolwiek grę jest zawsze to samo… 100+ pingu o każdej porze dnia. Dzwoniłem do operatorów jak możecie się domyśleć u nich wszystko działa dobrze. Proszę o pomoc. Dziękuję za każdą odpowiedź.
- A jaki ping pokazuje Ci speedtest.net? Mozesz ręcznie wybrac jakiś inny serwer w Polsce.
- Nie łączysz się w grach z serwerami np. w USA albo Azji?
- Używasz jakiegoś VPN’a?
Sprawdź na pewno aktualizacje sterowników dla karty sieciowej, koniecznie na stronie producenta układu. Te na stronie wsparcia płyty głównej komputera mogą być nieaktualne. Za zwiększony ping może odpowiadać np. mało wydajny router, który nie radzi sobie ze zwiększonym obciążeniem w grach. Gdy masz możliwość zaobserwuj wydajność na innym komputerze podłączonym pod to samo łącze. Koniecznie kablowo aby eliminować możliwe przyczyny opóźnień ze strony wifi.
Możesz też spróbować wyłączyć funkcję związane z odciążaniem TCP, UDP, sumy kontrolnej, kontrolę przepływu, moderację przerwań i RSS. Wszystkie we właściwościach karty sieciowej. Optymalnie wyłączyć też funkcję związane z oszczędzaniem energii dla karty sieciowej.
Niektóre programy antywirusowe lub zapory sieciowe mogą zwiększać ping, zaobserwuj również tą kwestię - wyłącz te zabezpieczenia i zaobserwuj efekty.
W dalszej kolejności przyjrzałbym się jak wygląda kwestia opóźnień DPC w twoim systemie. Szczególnie laptopy mają z tym duże problemy.
-
Masz tutaj. Wyniki są według mnie dobre. Mam wykupiiony pakiet 10mb/s.
-
Sprawdziłem. We wszystkich grach mam Europe.
-
Nie, na tym systemie jeszcze nie używałem żadnego VPN’a.
Takim testem nie sprawdzisz lagów bo lagi mogą występować w pewnych interwałach czasowych należy uruchomić
cmd https://www.howtogeek.com/355664/how-to-use-ping-to-test-your-network/
lub też stronką typu
https://www.meter.net/ping-test/
lub innymi specjalistycznymi narzędziami
https://www.ittsystems.com/best-ping-monitoring-tools/
Które bedą monitować internet przez dłuższy czas a nie punktowe 1 razowe pingowanie. przez parę sekund jak to w speed-test przez co mogą trafić lub nie spadek jakości sieci itp. Dając nie obiektywny wynik
Wyszedł bardzo kiepsko. Ping w grach maksymalnie powinien wahać się między 2-5 ms.
Jak myślisz co mogę zrobić aby poprawic wynik? Nie wiem, wezwać technika czy mogę coś zrobić od siebie.
Tutaj zrobiłem test bezpośrednio z anteny. W poprzednim teście miałem podpięty kabel pod router WI-FI. Czy problemem może być mój router?
Jaki to jest net? Po kablu czy radiowy?
Poza tym należało by wykluczyć, że problem nie leży po twojej stronie. A więc dokładnie posprawdzać czy jakaś aplikacja nie działa w tle i nie korzysta z zasobów netu (na przykład antywirus).
Jak masz skonfigurowane połączenie? Czy przez serwer DHCP który wysyła ci automatycznie konfigurację po włożeniu przewodu do netu czy musisz ręcznie sam konfigurację wprowadzać. Czy korzystasz z serwerów DNS dostawcy?
Jest to radiowy internet. Wszystkie antywirusy i niepotrzebne usługi które zabierają zasoby internetu zostały wyłączone. “Czy przez serwer DHCP który wysyła ci automatycznie konfigurację po włożeniu przewodu do netu czy musisz ręcznie sam konfigurację wprowadzać. Czy korzystasz z serwerów DNS dostawcy?”.
Niestety w sprawach internetu jestem zielony. Mógłbyś mi to tak mniej więcej wytłumaczyć jak to sprawdzić?
Zaktualizowałem sterowniki karty sieciowej. W teście z routera test wyszedł gorzej niż przy teście z Anteny. Czy myśli pan że może być to tak naprawdę kwestia wymiany routera?
Internet radiowy niestety może mieć wysoki ping. Choćby dlatego, że na przykład na drodze od nadajnika do twojej anteny mogą być przeszkody (poruszające się drzewa na wietrze) które mogą zakłócać swobodne przesyłanie sygnału co wpływa na wielkość pingu.
Skontaktój sie z firmą i powiedz że masz taki problem i żeby przyjechali i sprawdzili/zidentyfikowali/naprawili problem w miarę możliwość.
Przyczyn może być wiele mogą to być zakłócenia występujące po drodze, źle ustawiona lub też wadliwa antena lub też problem z kablami która idą od anteny po przez router(jeśli używasz) do twojego komputera.
Lub po prostu dany usługowca ma słabej jakości sprzęt nadajniki itp i jedyne co będzie mozna zrobić to zmienić usługodawce zaraz po skończeniu sie umowy i nie wracać do dziada.
Ja sam korzystam z radiówki i niemal nigdy nie miałem problem a przez pewien okres 8-12 lat byłem maniakiem komputerowym i w takie docie ping miałem 18ms a była to radiówka
Więc to że ma sie radiówkę nie oznacza od razu problemu z pingami i przymusową akceptacje może też działać wyśmienicie, łącze kablowe taż mają niezłe wady i skaczący ping le to było afer z jakością TP na kablu
Nieuzasadnione wezwanie będzie płatne, zależnie od firmy w granicach 100zł.
Wniosek z testów pingu masz jasny, ogranicza cię aktualny router lub sieć wifi. Zanim go wymienisz na wydajniejszy - najlepiej dwupasmowy (o ile tylko karta bezprzewodowa obsługuje pasmo 5GHz) możesz wyłączyć nat-owanie połączenia. Antena najczęściej zapewnia funkcje routingu więc router możesz odciążyć z tej funkcji i użyć jako Access point na potrzeby rozsyłu wifi.
jak nie uzasadnione internet przerywa i są zakłócenia po za transferem ma też gwarantować jakość stałego połączenia.
Tak, rozumiem nie utworzylbym tego pytania gdyby nie to że korzystając z tego Wi-Fi około 5 lat grać mogłem na 60ping Max.
Tak. Też radiowka działa u mnie świetnie do tej pory. Antena była nastawiona oraz założona nowa w zeszłe wakacje.
Ok. Spróbuję tej opcji. Wytłumaczysz mi mniej więcej jak mogę to zrobić?
Radiówki maja to do siebie, że przez kilka lat net może działac idealnie a potem nagle coś zaczyna źle funkcjonować. Dzieje się tak na przykład gdy operator jest zmuszony do zmiany położenia nadajnika (nie musi o tym informować klienta). Pozycja nadajnika zmienia się bo na przykład właściciel obiektu na którym ten nadajnik się znajdował wypowiedział umowę operatorowi. Wtedy operator przenosi nadajnik w inne miejsce ale niekoniecznie tak dobre i z tak doskonałym sygnałem - wtedy zaczynają się problemy końcowego użytkownika. Również zdarza się tak, ze operator nie przeniesie nadajnika ale przez tyle lat na drodze nadajnika pojawia się jakaś nowa przeszkoda. Na przykład powstał nowy bok którego nie było wcześniej i postawiono go idealnie na drodze miedzy nadajnikiem a twoją anteną. Więc to, że przez 5 lat net działał idealnie a nagle przestał to może znaczyć nic i wiele. Takie niestety są uroki radiówek.