Iphone 4 vs Samsung Galaxy S2

Jako ze to moj pierwszy post witam.

Do kolegi belgu:

Tak to prawda. iPhone nie ma radia. Wracajac do tematu, to popieram zdanie kolegi

mozilla. Wg mnie slawnosc apple wynika z glupoty ludzi kupujacych.

Wiekszosc patrzy na wyglad a nie na mozliwosci. Ostatnio bylem

ogladalem komorki w sklepie to dwie takie staly mowiac: Ej patrz jaki ladny! Moze tego wziac?

Zenada. Iphone jest dla bogatych szpanerow ktorzy sa zarazem

nieobeznani w dziedzinie telefonow. Krocej mowiac to iphone

to blyszczace sie marne urzadzonko uwazane za the best i wogole

Android natomiast to system dla zaawansowanych uzytkownikow, bo tu nie trzeba

durnowatego jailbreaka. Wystarczy tu root ktorego znacznie latwiej mozna robic niz jailbreaka na ip.potem mamy w andku mamy wszystko otwarte. Stad tez modyfikacje typu cyanogenmod, miui itp. Co do apple i patentow - przeginaja na calej linii. Patentowac

pasek odblokowania pff… Sgs 2& Samsung > iphone & apple

pozdrawiam

Widać już myślałem że jestem osamotniony na forum i wszyscy mają w głowach coś co nazywa się smartfon. Ja już tłumaczyłem na chłopski rozum i nie ocenia się rzeczy po opakowaniu. Teraz to nawet jakby to dawali za darmo to nie wezmę, raz wziąłem wypróbowałem i nigdy więcej nie chce tego badziewia mieć w ręce. Samsungi, LG, SE i inne to są telefony/smartfony, bo i napisze się smsa i się porozmawia tyle ile się chce, a nie gadanie tak trzymaj telefon bo apple się tak spodobało i nawet już nad tym chcą mieć 'władzę".

osobiście wasze wypowiedzi wiele mi pomogły przy wyborze i padło na sg2s fakt android jest niebo lepszy, a mi tego “kombinowania” potrzeba :lol: zresztą co to za smartfon, który nie ma nawet możliwości odbioru radia…

Dzięki Panowie =D>

@mozilla007

Pomyliłeś wątki. Tutaj dyskusja toczy się na temat dwóch tytułowych smartfonów. Szczerze wątpię, aby Twoje wypowiedzi komukolwiek pomogły podjąć decyzję.

Aha, Apple nie mówi mi jak mam trzymać telefon. Moim znajomym również, ale może mamy szczęście.

@belgu

Zarówno na Android’a jak i iOS polecam aplikację do odbioru radia “TuneIn Radio”.

To przez to porównałem obydwa smartfony i się okazało że jeden jest, a drugi to świecący przyciskacz do dokumentów. Tyle na ten temat. Odnośnie radia to chodziło o radio przez antenę nie via internet.

dokładnie chodziło mi o odbiór radia fm, chociaż jeden co zrozumiał :smiley:

co do smartów to sprawa jest oczywista że samsung z androidem i nic innego…

Fakt. Nie doczytałem. Brak radia fm.

@mozilla007

Z Twoją argumentacją ciężko się nie zgodzić, stąd nie podejmę dalszej dyskusji :slight_smile:

Kolejny konkret, który niejednemu pomoże podjąć decyzję.

Ciekawe ile ludziom płacą by na forach pisali takie brednie o tych produktach. Sam byłem głupi i kupiłem i zmądrzałem i dobrze mi z tym. Nie raz trzeba stracić by się nauczyć, lecz niektórzy ludzie lubią popełniać te same błędy cały czas. Produkt do bani to jest i tyle, jest dużo telefonów na rynku, które spełniają swoją rolę i całe szczęście, a nie będę płacił tylko za reklamę i procesy w sądach, lecz za produkt który spełnia swoją rolę. Użytkownik dokonał lepszego wyboru gdyż nie jest ograniczany na każdym miejscu, może dostosować smarta do swoich potrzeb i nawet porozmawia i napisze smsa. Również co do gwarancji jest różnica i nie odeślą zepsutego telefonu z tłumaczeniem że telefon został zalany jak większości posiadaczy, bo chcieli zaoszczędzić na testerach.

Samsung się rozwija z tego co widzę, obecnie robią najlepsze smartphony. Wśród tabletów Galaxy Tab 10.1 uważam za najlepszy, mógłby być lepiej ale nie o tym.

Rok, dwa lata temu iPhone nie miał konkurencji. Jednak teraz to się mieniło, Samsung wyszedł na prowadzenie - znacznie wytrzymalszy, po upadku mu się nic nie dzieje, nie to co w przypadku iPhone i ich szkiełka, kolejne generacje Galaxy coś wprowadzają. A z iP4 do 4S? Nic ciekawego, nowszy software i kilka malutkich zmian i ludzie lecą to kupować. Gdy spojrzymy na S II i potem na iPhone 4 - ekranik wydaje się taki jakiś malutki, ubogi - co z tego, że Retina skoro Super AMOLED Plus też jest świetny. Samsung oferuje więcej przy mniejszej cenie, z tego co wiem nie da się zwiększyć pamięci (64GB niby duży, ale gdy spojrzymy na cenę iP4 64GB a na SGS2 + microSD… :wink: )

Trzeba się pogodzić z tym, że wyszedł lepszy smartfon, trzeba się pogodzić z tym, że jeśli iPad 3 nie wprowadzi naprawdę dużych zmian, a tylko jakieś ikonki przemieści i inny kształt urządzenia, to Samsung następnym tabletem ich przebije :smiley: W sumie, nawet i z tym Samsung ich przebije :smiley:

Niech się lepiej Apple zajmie swoją serią iPodów (bo i te jakoś powoli wydają mi się mniej atrakcyjne, iPod Nano został obkrojony na kształt nie wiem czego, iPod Shuffle to przeciętny grajek, gdzie w tej cenie znajdzie się coś lepszego, Classic to Classic, nieprzebijalny póki co, Touch - wolałbym sobie dołożyć i wziąć smartphone, np. Samsung Galaxy S+) :wink:

Kiedyś sam robiłem wow, Apple, chciałbym to mieć a teraz… :wink: Ich urządzenia nawet wydają mi się coraz brzydsze, gdy spojrzę np. na iPhone 4/4S czy iPad 2 :wink:

Zalogowałem się tu tylko żeby napisać, że nie macie zielonego pojęcia o telefonach. SGS 2 jest lepszy od iPhone 4s (bo firma z**bala ten model). Ale czy Apple biło by rekordy sprzedaży gdyby produkowało “świecące” /cenzura/? No raczej nie. iPhone jest najlepszy na rynku pod względem dotyku, systemu i wyglądu (jakości wykonania). Co wy ***********, że Android to cud miód, nigdy nie mieliście do czynienia z iOS’em i się wypowiadacie ja mam ipka 2g i system jest o niebo lepszy od Androida 4 (moja mama ma). Wypowiadacie się nie mając dwóch sprzętów w rękach i taki jest wasz problem. Ale z ceną to Apple odbiło koszt produkcji 600 zł, a sprzedają po 3 tysie ;D

Pokazałeś swój poziom. Po pierwsze, nie potrafisz pisać normalnie tylko twoje posty muszą być okraszone wulgarnym epitetami. Po drugie, jak można porównywać iPhone 2G, który ma… 5 lat? 2G/3G/3GS był dobrze wykonany, ale za to 4/4S IMO to totalna porażka, przód w ogóle się nie prezentuje nowocześnie, no jak to wygląda - mały ekran, proporcje też skopane, stanowczo za dużo miejsca zabiera górna i dolna część.

Samsung-Galaxy-S-II-vs-iPhone-4.jpg

Szkło może i przyjemne w dotyku, ale w SGS II plastik też jest OK (chociaż nie rozumiem, dlaczego nie ma metalu), ale po upadku - no iPhone się rozsypuje, chyba widziałeś sławny już http://www.youtube.com/watch?v=elKxgsrJFhw? Jeśli jakość byłaby dobra, to telefon nie miałby prawa się tak potrzaskać.

iOS - jest dobry, nie mówię że nie. Ale Android się mimo wszystko nieco lepiej prezentuje. Android - zależy jeszcze na jakim telefonie :slight_smile:

Może i nie jest to “must have” dla posiadaczy iP4, natomiast jeśli ktoś dysponuje odpowiednią sumą lub rzeczywiście uważa, że warto już teraz wymienić telefon, gdyż te zmiany są dla niego ważne to OK.

Rozbrajające są wypowiedzi użytkowników, którzy próbują podciągać wszystko pod swoje wymyślone tezy.

http://static.ittechblog.pl/wp-content/ … one-4s.jpg

Rozumiem, że lepszy procesor, kamerę nazywasz malutkimi zmianami w software.

Apeluję o merytoryczną dyskusję.

Gdzie mówiłem o zmianach w software? Mówiłem o drobnych zmianach.

Z tego co widzę jedyną istotną zmianą było wrzucenie (dopiero teraz!?) dual core [chociaż na A4 i tak chodziło wszystko płynnie] i lepszy aparat. Reszta to drobne zmiany, które nie są niezbędne do życia.

Mam iPhone 3GS z iOS 5.0.1 i mam Samsunga i5800 z Androidem 2,2 - czyli takie gorszy odpowiednik iPhone 4 i dużo gorszy od Galaxy S2

Gdyby porównywać na sposób Samsung i5800 versus iPhone 3GS :

• wykonanie obudowy, wygląd [0] - nie da się ukryć

• wyświetlacz - obraz, kolory, rozdzielczość, dotyk [1] - iPhone ma lepszy dotyk i rozdzielczość (480x360), a Samsung niewiele gorszy dotyk ale lepsze kolory (TFT 400x240)

• dźwięk [1] - i na słuchawkach jest trochę lepszy niż na Samsungu, a na głośniku to dużo lepszy

• funkcjonalność systemu operacyjnego [3] - Dlaczego tyle pinktów? “iBlueetooth”, nieaktywne “przeglądaj” w przeglądarce, więcej aplikacji z czego jeszcze więdzej badziewnych, na dodatek trudno je znaleźć, niemożność otworzenia wielu formatów plików (albo i wgrania). iTunes - bez kompa nie da się żyć, brak możliwości ustawienia dzwonku wysyłanego z innego telefonu, praktycznie brak wielozadaniowości (aplikacje w tle są zamrożone np. Palringo, Gadu, Yanosik i wiele innych, na tych pierwszych działają powiadomienia, ale komunikaty i statusy wczytywane tak jak po uruchomieniu programu na nowo)

• szybkość systemu [3] - bezdyskusyjnie, choć to również przez to “cwaniactwo” z wielozadaniowością

• zasięg [4] - niestety iPhone wielokrotnie twierdzi że ma zasięg, ale go nie ma

• jakość rozmów [4] - bezdyskusyjnie, pod warunkiem że jest zasięg;-) (BTW. iPhone nie ma przycisku “Odrzuć” więc jeśli mamy wyłączony wyświetlacz rozmowy nie odrzucimy)

• sklep z programami [5] - większy porządek w Android Markecie, łatwiej coś znaleźć

• WiFi - nie mogę ocenić, bo w iPhone mam popsuty WiFi być może przez to - KLIK, na Androidzie udało mi się 2 razy zawiesić WiFi, na Androidzie nie można połączyć urządzenia do sieci AdHoc (chyba że w trybie soft AP)

• GPS [6] - przeklinałem na Samsunga, ponieważ na A2.1 działało to z jednym programikiem, łapało nawet w domu po 30 sekundach, a teraz na A2.2 mi łapie w ok 2 minuty na dworze, choć w domu po dłuższym czasie też złapie. Ale jak już złapie to ma, a nie jak na iPhone - w aucie z widokiem na niebo łapie położenie ale “szarpie” przez co żadnym programem nie zmierzę szybkości. Uznajmy że ten iPhone nie ma GPS.

• aparat, wideo [7] - remis - dlaczego? iPhone robi lepsze w gorszych warunkach, ale standardowo robi gorsze zdjęcia (oba to aparaty 3Mpix z AF, w iPhone standardowo jest MF, w Samsungu dopiero po wgraniu innych aplikacji). Oto zdjęcie z iPhone oraz zdjęcie z Samsunga. Samsung ma więcej ustawień aparatu. iPhone nagrywa o wiele lepsze filmy - 640x480 (ponoć 30 fps, AF/MF, format MOV) vs 320x240 (ponoć 15fps, inni piszą ze 24, standardowo format 3GP).

• pamięć [7] - jednak w iPhonie 16 GB rządzi. W Samsungu mam 170MB na aplikacje, na kartę SD nie wszystko da się przenieść, a skanowanie karty SD trwa wiekami (prawdopodobnie słaba karta 6/3 MB/s). Niestety iPhone nie ma karty SD, nie mamy standardowo dostępu do wszystkich plików. Co do RAMu widać że Samsungowi czasem ciężej coś wyrzucić z RAMu.

• grafika [7] - Samsung chyba nie ma dedykowanego układu graficznego albo sterowników, przez co również i system chodzi wolniej. iPhone jest stworzony dla gier.

• bateria - nie mogę ocenić, bo będę wymieniał w iPhone - po ok 2 latach trzyma 10-16h, gdy przy takim samym użytkowaniu na rocznym Samsungu ok 1.5 dnia.

Wynik [7] dla dużo tańszego Samsunga.

Teraz podmieńcie parametry techniczne z SGS2 i iPhone 4 i dopiszcie wynik. 0 obstawiam że będzie co najwyżej taki sam

Jak na tą chwilę używam obu, ale gdybym miał z jednego zrezygnować to zrezygnował bym z iPhone 3GS. Jak dla mnie to sprzęt warty z 600-800 zł za nówkę ale nie 1400-1800.

Piszesz, że w iPhone GPS szarpie, WiFi nie działa, bateria trzyma 10 - 16 godzin. Sam mam 3gs’a 16gb z 5.0.1 i jakoś TomTom działa normalnie, WiFi też. A bateria Spokojnie 2-3 dni normalnego użytkowania. Może kupiłeś jakiegoś złoma po prostu?

Kupiłem z uszkodzonym WiFi i baterią trzymającą ok 12h jak sprzedawca podawał (dlatego też tego nie oceniam) po cenie złomu (czytaj Kupił bym za to jakiegoś prawie nowego Samsunga) - normalne są na aukcjach w dużo wyższych cenach, a nie mam zamiaru wydawać na zabawkę tyle kasy, bo nie jest tego warta.

Wiem że bateria powinna dłużej trzymać, dlatego też pójdzie do wymiany. Mi wystarczy 24h przy normalnym użytkowaniu. Wiem również ze da się zarżnąć ja w 4-6h jak w każdym mocnym telefonie.

A co do GPS - chodzi tak samo badziewnie na sprawnym 3G kolegi. To jest raczej norma jak latająca bateria w Nokiach DCT3 serii 6x10 - musi być luźna i tyle. Na mapę jako tako się nada bo coś tam pokaże, ale ciężko zmierzyć szybkość. W domu to naprawdę cud kiedy złapie na chwilę, a w środku mieszkania jest kicha. Tak samo “w środku” samochodu pod dachem.

Według mnie iOS lepszy, ale to tylko moje zdanie ;D. Wygląd ładniejszy ipka. Po za tymi rzeczami SGS2 lepszy. Ale kupiłbym iPhone z racji tego, że będzie wspierany przez minimalnie 3 lata, a jego cena w przeciwieństwie do samsunga nie spada tak szybko. Czyli kupisz sobie iPhone za 1300zł (używany), dbasz o niego, a gdy kończą go wspierać sprzedajesz po 1000zł dopłacasz trochę i masz (za kilka lat) samsunga z 4 rdzeniami i najlepszymi parametrami na rynku. xDD Sory za słownictwo w pierwszym moim poście ;D. Pzdr.

Dodane 14.01.2012 (So) 15:57

:!: ![-o<

Jasne - wyślij mi plik przez BT. Albo podłącz pod komputer i wgraj na szybko jakieś zdjęcia i inne skatalogowane. Rozpakuj mi RARa, ZIPa czy 7zipa świeżo ściągniętego, wstaw 1 plik przez przeglądarkę;-) Podstawowe rzeczy i iOS wysiada.

Są i za 300 i za 1300 (pewnie mowa o 3G/3GS), 4-letni (liczę że 3GS to 2009 a wsparcie skończy się w 2013 roku, ale mogę się mylić) będzie warty i tak mniej niż nowy mały Samsung, więc za 4-rdzeniowego szajsunga dopłacisz z 1000 zł. Już nie mówię że po drodze jest szansa że dopłacić niemałą kwotę za wymianę baterii w iPhone.

Czytając pierwsze 4 strony tematu (całości bym nie ogarnął) nie zauważyłem 1 poważnej kwestii dotyczącej wytrzymałości zobaczcie crash test iphona 4s i samsunga na youtube http://www.youtube.com/watch?v=9ptZ0Fd4cZcgoście upuszczają je z różnych wysokości. Wydając tyle pieniędzy za sprzęt który ma sie rozpaść w sumie może i w pierwszych minutach użytkowania to troche przegięcie.Taka sytuacja może się zdarzyć jak niesiesz go w kieszeni spodni i np siadasz nie koniecznie musi on spaść…Oooo i nagle nawet piekny design sie stracił.

Ja już wybrałem

Drop test był i to chyba nie raz tutaj podawany.