Jak działa OneDrive? Jaka alternatywa?

Cześć. Mam oryginalnego Win10 64 bit. Założyłem sobie na próbę konto/chmurę One Drive. Darmowo jest 5GB miejsca, ja potrzebuję takiej opcji TYLKO, żeby zrobić kopię zapasową systemu. Dokładnie chodzi mi o coś takiego, żeby w chmurę wrzucić mój obecny system i jak coś się kiedyś stanie - to bez problemów przywrócić go, ze wszystkimi sterami itp. Jest opcja wykupu za niecałe 8zł miesięcznie, pojemność 100 GB, mi to wystarcza.

Spełni moje wymagania z tym zrzutem systemu ten Onedrive czy polecacie coś innego/szybszego/prostszego/darmowego?

Ja mam od jakie 5 lat pcloud i też wystarcza mi darmowe. Przez te 5 lat nigdy nie było problemu.
https://my.pcloud.com/

pCloud jest bezpieczne przechowywanie w chmurze, gdzie można przechowywać, udostępniać i praca na wszystkich plikach. Można uzyskać do nich dostęp z dowolnego urządzenia, gdziekolwiek jesteś! Dostać 10 GB …

Parę plików udostępniam i zawsze co poniedziałek dostaję mail - co się dzieje w chmurze, takie zestawienie. Nie ginie, nie przepada i nawet wolę od dysku google, gdzie trzymam z 10 GB programy, gry i tam takie, a moje ważniejsze pliki, jeszcze pakowane na hasło - umieszczam na pcloud.

Zraziłem się do meganz. A obliczanie miejsca na dysku, szykany, a chcesz pobrać duży swój plik, to limity i jeszcze zafajdana aplikacja, która często źle działa i antywirusy krzyczą. Dlatego pogoniłem ich.

1 polubienie

Również polecę pCloud. Mam porównanie do Google Drive, z którego także korzystam. Zaletą pCloud jest…

… niezależność od Wujka Google :wink:

3 polubienia

Przyznam, że nie mam pojęcia. Chcę w możliwie najprostszy sposób wrzucić w chmurę “obraz” mojego gotowego systemu i w razie czego bez płyt dvd, pendrive czy osobnego dysku hdd - wrzucić gotowy system z chmury…Obecnie Onedrive pokazuje, że do samego systemu potrzebuje prawie 30GB…

Trzeba jakiś osoby program do tego, żeby zrzucić system? Czy można ten systemowy z Win 10 użyć?

A jest jakiś program który przywróci obraz systemu na twój komputer z chmury? Bo tak to rozumiem. Zamiast na zewnętrznym nośniku, w chmurze. Z tego co wiem to microsoft testuje funkcję “cloud download” ale jak to będzie działać i kiedy?

Na razie nie da się ot tak wgrać system z chmury na komputer - chyba, że jest do tego jakieś oprogramowanie firm trzecich, ale wtedy i tak zapewne trzeby by je było uruchomić z pena lub coś.

…a ta opcja systemowa “przywracanie systemu” czy “kopia zapasowa”?

Jeśli można wskazać miejsce, w którym zapisywane są pliki przywracania lub kopii, wtedy podajesz katalog współdzielony z chmurą i zapisując do niego tworzysz zdalną kopię. Tyle teoria - jak to działa w praktyce, musiałbyś przetestować:

• zainstalować świeży system
  • zainstalować klienta chmurowego
  • ściągnąć zsynchronizowane dane
  • odtworzyć kopię zapasową

SpiderOAK - https://spideroak.com/one/

Bardzo dobra chmura z możliwością tworzenia automatycznych starych kopi przy modernizacji / towrzeniu / usuwaniu pliku oraz zapewnia szyfrowanie end to end :slight_smile:

Nie przeczytałem wszystkich postów (przyznaję się), ale wykupywanie chmury dla tytułowego problemu jest totalną głupotą w mojej opinii… pendrive o takiej pojemności kupisz za ułamek tej ceny, zrobisz backup clonezillą (oczywiście darmową) i masz ten stan o którym piszesz. Ja tak mam na kilu kompach i sobie chwalę :wink:
Jak trzeba, to aktualizuję obraz na pendrive i tyle :slight_smile: nie płacę miesięcznych haraczy.

Oczywiście to zależy od scenariusza, bo możesz potrzebować kopii online…

Jest szał.
Za 80zł to sobie można kupić dysk i trzymać taką kopię lokalnie latami.

100GB może nie kupi za grosze i ja też celowo wyolbrzymiłem, ale kopia lokalna zawsze jest pewniejsza i tańsza w perspektywie czasu :wink:

To przeczytaj o co mu chodzi. Dokładnie ( bez obrażania )

Zadałem proste pytanie.

Nie ma i nie będzie opcji odtwarzania W10 z obrazu (kopii) umieszczonego w chmurze. Wszystko wskazuje na to, że MS zrobi zwyczajną instalację najnowszej wersji W10 (instalację a nie żadne przywrócenie z kopii) - przekonamy się już za parę miesięcy.
Moim zdaniem najsensowniejszą opcję podał @anon741072 - jedynie zamiast Clonezilli zaproponowałbym Macrium Reflect Free (używam od wielu lat - znakomicie sprawdził się “w boju”). Obraz W10 (+ coś niekomercyjnego do grafiki, muzyki, biura, bez gier) to ok.12GB.
Taki obraz po zaszyfrowaniu można posłać w byle chmurę.

Tylko że to jest bezcelowe. Ostatecznie obraz systemu robisz po to by w razie czego móc go przywrócić gdy system padł i pozostaje albo ponowna instalacja albo przywrócenie obrazu wykorzystując bootowalny nośnik zewnętrzny umożliwiajacy przywrócenie.
Jakoś nie przypominam sobie by jako lokalizacje backupu można było wybrać chmurkę.

Powtórzę - najsensowniejszą opcję podał @anon741072.

To jest nie tyle najsensowniejsza ale jedyna, obowiązująca możliwość. Inny nośnik. Ja zaś odniosłem się do twojego fragmentu wypowiedzi.

Przesadzasz.

A jest jakaś inna na obraz systemu tak by go można było reaktywować? Proszę podać, jestem ciekaw.

Może przez PXE?