Cześć. Jak mogę połączyć sterowniki z instalatorem Windowsa XP professional w nLite? Chce mieć system na SATA, bo na IDE wolno się pracuje. A dodam że próbowałem 2 razy i ciągle kody były złe, a mam 2 wiec oba wpisywałem i nic. Proszę o szybką pomoc.
Hej,
Pierwszy link w google po wpisaniu frazy integracja sterowników Windows XP nlite - Integracja sterowników kontrolera SATA przy pomocy nLite. Oczywiście koniecznie trzeba zintegrować z systemem sterowniki odpowiednie do swojego sprzętu.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Ok. Jeszcze pytanie. Jak mogę zainstalować XP zrobione nlitem z pendriva? Już próbowałem kilka sposobów (np. robienie w cmd lub wintoflash), ale żaden nie działa. Jeden działał, ale instalował na sobie i nie widział dysków.
Edit: A jak co dodaję sterownik ethernetu, usb, saty, karty graficznej, chipsetu i intel wireless
Jakie kody były złe?
Kody z licencji. Mam 2 kody pod windows xp professional z SP2. Połączyłem wtedy po prostu sterowniki z plikami i kod nie wszedł żaden.
Hej,
Spróbuj jeszcze raz przy pomocy WinToFlash. To, że instalator nie widział dysków twardych, wynikało na pewno z braku sterowników do kontrolera SATA. Dlatego najpierw trzeba zmodyfikować obraz płyty z Windowsem - dodając sterowniki do kontrolera - a dopiero z tych plików przygotować bootowalnego pendrive’a.
Dokładnie w ten sam sposób - ściągasz odpowiednie sterowniki ze strony producenta, rozpakowujesz i dodajesz do instalki.
A jakoś jaśniej, bo nie bardzo rozumiem, o czym piszesz…
Pozdrawiam,
Dimatheus
Sterowniki połączyłem już (SATA, Ethernet, Wireless i USB). Spróbowałem znowu WinToFiashem. Zero błędów, ale przy bootowaniu z pendriva ciągle miga kreska i nic. Co do licencji mam 2 kupione i w nLite łącze z oryginalnymi plikami, ale jak chce zainstalować, bo raz mi się udało jakoś (za drugim razem już nie) to klucz z licencji (i to żaden) nie wchodzi, a gdy chce nie wpisywać kodu i wpisać potem to wszystkie opcje nie działają i muszę ciągle wpisywać kod.
Edit: A czy da się jakoś załadować z poziomu instalatora systemu sterowniki z np. pendrive?
Hej,
A próbowałeś z innym pendrive’em? Może ten jet uszkodzony?
Bootowanie w BIOS’ie masz ustawione na USB?
Być może podajesz w nLite niepoprawny klucz produktu, albo klucz OEM’owy, który jest przypisany do konkretnego sprzętu i tylko na tym konkretnym sprzęcie przejdzie. Może więc warto podarować sobie krok z integracją klucza w instalacyjnej wersji systemu.
A możesz jaśniej opisać, o co Ci chodzi?
Pozdrawiam,
Dimatheus
W biosie ustawione bootowanie. Inaczej wcześniej bym nie miał linuxa. Instalator linuxów idzie z pendrivów moich, ale windowsowskie nie. Czy próba instalacji z dysku zewnętrznego jest też możliwa? Robię nie podając klucza i podając. Płyty nie kupie, bo nic nie da, bo nie działa mi coś ostatnia cd-rom. A w ostatnim chodziło mi o to czy można przy załadowaniu instalatora windowsa to można załadować sterownik z pendriva do chociaż dysku.
Edit: A mam licencje OEM, ale na maszynie wirtualnej było zainstalowane, na 3 innych komputer gdzie już nie ma ich, i teraz na tym IDE udało się. Nie wiem o co chodzi.
Edit2: A pytanie jeszcze. Czy z Windows 8.1 Preview release można używać po zakończeniu testów? Już bym spróbował na nim wytrzymać, bo na wirtualnej maszynie gdzie ustawiłem podobne warunki (ilość RAM, rdzeni procesora) działa lepiej niż 7.
Proszę nie wrzucać co cytatu całych poprzednich postów, gdyż utrudnia to czytanie postów.
Hej,
Tak, dla komputera nie ma znaczenia, czy do USB podłączony jest pendrive czy dysk twardy - oba wykrywane są tak samo, jako urządzenia magazynujące USB.
Bezpośrednio z USB niestety nie bardzo - ewentualnie ze stacji dyskietek. W czasie instalacji na samym początku - przed ładowaniem sterowników - pojawia się monit, by nacisnąć klawisz F2, by władowane zostały inne sterowniki kontrolera dysku.
To akurat dziwne nie jest, bo licencje OEM’owe są przypisane do sprzętu, więc nie jest możliwe ich przenoszenie na inny sprzęt.
Nie do końca wiem, co masz na myśli. Generalnie gdy okres testowy minie, system przestanie być funkcjonalny i jedyne, co będzie można zrobić, to odpalić przeglądarkę ze sklepem MS, w celu zakupu licencji systemu.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Spróbuję jeszcze z dysku zewnętrznego. Jak się uda to uszkodzony pendrive.
Hej,
Niestety taki wniosek będziemy mogli wysnuć. Program w czasie tworzenia wersji instalacyjnej na pendrive’ie nie wyświetla żadnych ostrzeżeń bądź komunikatów?
Pozdrawiam,
Dimatheus
Nie, nie wyświetla.
Edit: Pendrive nie ma bad sectorów. Teraz sprawdzałem i zero bad sectorów. Dać screeny z hdtune?
Edit2: Jak uruchomić w hdtune skan SMART pendriva? Nawet nie moge nie wiem czemu uruchomić smarta dysku twardego.
Edit3: A już wiem jak uruchomić SMART.
Hej,
Generalnie pendrive nie może posiadać bad sectorów, więc bardzo rzadko zobaczymy taki widok. Screen nie jest potrzebny.
Jakich programów już próbowałeś do zrobienia instalacyjnej wersji systemu na USB?
Pozdrawiam,
Dimatheus
nLitem połączyłem już sterowniki z plikami. Z pendriva próbowałem instalować programami jak: uNetBootin, Yumi, Universal USB Installer, UltraISO, WinToFlash i jeszcze jakimś, którego nazwy nie pamiętam. A próbowałem jeszcze kilkoma komendami w cmd, ale nie wyszedł bootowalny.
Hej,
Niestety większość turtoriali zrobionych w wierszu polecania ma słabą wartość merytoryczną…
Spróbuj jeszcze raz utworzyć pendrive’a, zgodnie z instrukcjami z poniższych:
Instalacja windows xp vista 7 z pendrive,
Instalacja Windows xp z USB, pendrive-a, karty pamięci flash.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Spróbuję te sposoby jeszcze. Napisze potem czy idzie mi pendrive po zrobieniu któregoś sposobu.
Edit: WinToFlash ciągle po bootowaniu wyświetla tylko kreskę migającą. Poczekam jeszcze dłużej potem może coś ruszy się. Drugi sposób niestety nie działa. Program po wybraniu opcji 4 się zawiesza.
Hej,
Dziwne, gdzieś w procedurze musi więc być jakiś błąd.
Na jakim systemie przygotowujesz instalację?
Pozdrawiam,
Dimatheus
Mam zainstalowanego na laptopie XP na dysku IDE. Na komputerze stacjonarnym 7. Program nie chce uruchomić mi się na komputerze stacjonarnym, bo na nim mam UEFI. Dzisiaj spróbuję jeszcze z wintoflash. Poczekam gdzieś godzinę może się włączy.
Hej,
I ja myślę, że to jest nasz główny winowajca. Sprawdzałeś, czy w menu UEFI nie ma przypadkiem aktywowanego jakiegoś zabezpieczenia bootowania innego systemu niż ten, który jest obecny na dysku.
Myślę, że skoro po chwili nie włącza się, to po godzinie oczekiwania efekt będzie dokładnie ten sam.
A nie możesz spróbować podłączyć do niego jakiegoś sprawnego napędu CD/DVD, na przykład poprzez złącze USB? Wtedy się instalator uruchomi, czy też odmówi posłuszeństwa?
Pozdrawiam,
Dimatheus