Jak nagrać ubuntu? CZy karta sieciowa jest kompatybilna

Witam.

Czy ta karta do łaczenia z netem będzie działała na ubuntu potrzebuje potwierdzenia w google nie znalazłem

Gigabyte GN-WPO1GS PCI WLAN cARD (TURBO)

Czy istnieje możliwośc puźniejszego skasowania linuxa jeśli posiadam windowsa i zrobienia partycji ntfs?

I dalej zainstalowałem sobie ImgBurn bo teraz mam dziwne nero i nie potrafie znaleźć opcji tworzenia dysku płytki startowej może ktoś mi to opisać tzn.

zapisuj obraz na dyk–>itd.

To jest taki przykład.

w ostatniej kolumnie w nero jest nagraj obraz.

tak

jak nagrasz płytę odpal live cd i zobaczysz czy działa.

Utwurz dysk startowy?

nie, http://www.searchengines.pl/index.php?showtopic=2030

Jakoś nie znalazłem wyjaśnienia… ja nie wiem jak to zrobić.

4 płyty DVD zmarnowane…

Wystarczy przeczytać jeden z tysiąca how-to albo użyć google… ](*,)

Nagrywasz płytę jak normalną z danymi.

Hah to teraz nasuwa się fakt czy tata nie wyłączył bootowania z płyty CD…

Jeśli masz nowszego kompa to pewnie masz boot menu pod F12 albo jakimś innym klawiszem…

NIE trzeba szukać opcji nagrywania dysku startowego :!:

Obraz .iso to kopia fizycznej zawartości płyty, bit po bicie, a nie plików z tej płyty. Zawiera już sektory startowe.

Nie nagrywa się również jako dysk z danymi, gdyż nagrałby się jeden duży plik iso na płytę.

W programie do nagrywania wybiera się “nagraj oraz na dysk” czy coś podobnego, w okienku wybiera się plik iso i nagrywa. Niektóre programy preferują własne formaty obrazów (np. .nrg w Nero), więc z rozwijalnej listy wybiera się format .iso lub wszystkie.

To prościej.

Wybrałem opcję utwuż dysk z danymi wskazałem ubuntu. Dodam, że posiadam winrar i ikonka jest winrara jest to obraz iso ale ja nie pamientam czy to trzebabyło rozpakować :x . Czy Boot OS/2 coś w tym stylu ma byc aktywne?

Plik iso, a otwierane ma być przez winrar

:shock:

http://start.ubuntu.pl/installing-burni … ng-windows

http://www.ubuntu.pl/

:idea:

To źle nagrałeś. Po co ludzie komplikują sobie życie. To najzwyklejszy plik ISO. Otwierasz go w PROGRAMIE DO NAGRYWANIA PŁYT, a nie w Winrarze, choć te nowsze wersje po instalacji na siłę dodają sobie domyślne otwieranie plików ISO. A nie powinny, bo ISO to nie archiwum.

Świetny infrarecoder nagrywarka mi wyłancza się. A operacja niby zakończona pozostaje pożyczyć nośnik od kolegi.

No to tak. Udało mi się nagrać ubuntu odpaliłem, to tak net niedziałał… ale pewnie da się to po instalacji zmienić ;P.

Ps. nie wiedziałem, że livecd ma gparted ;D

I jeszcze jedno pytanie jeśli mam 1024 ramu to muszę na partycje główną zresztą nie pamientam przydzielić 1gb czy może być 512?

Bez obrazy ale weź poprzeglądaj stronki www.jakilnux.pl oraz www.linux.pl a potem instaluj ubuntu bo jak masz problem z nagraniem iso na płytę to w linuksie zginiesz!

Ps. to nie offtop tylko rada ze szczerego serca, zaoszczędzisz sobie napsutej krwi i to dużo…

Zapewne chodzi o swap? 512MB w zupełności wystarczy, możesz dać więcej ale to raczej zbędne ja na desktopie 256MB RAM, zużywałem max 200MB swap a na laptopie 512 MB RAM system prawie nie używa swapa.

Pozdrawiam!

Na laptopach swap się przydaje do wstrzymania :wink:

Dobra net działa, właśnie mam instalować ubuntu, alee

Partycjonowanie się troche zmieniło zrobiłem tak:

system plików ext3, użyj jako: system plików ext3 z księgowanie, punkt montowania: /

druga partycja to samo tylko punkt montowania: /home

problem jest z partycją swap…

mam na nią 512mb, rodzaj: swap, użyj jako: przestrzeń wymiany? i gotowe?

Proszę o szybką odpowiedź.

Tak

BTW jakbyś najpierw coś o tym osie przeczytał to byś takich pytań nie zadawał. Ba wystarczyło obejrzeć prezentację na vortalu…

Btw. jakbyś wiedział wielki znawco, prezentacja instalacji linuxa różni się teraz od tej instalacji…