Czy ta karta do łaczenia z netem będzie działała na ubuntu potrzebuje potwierdzenia w google nie znalazłem
Gigabyte GN-WPO1GS PCI WLAN cARD (TURBO)
Czy istnieje możliwośc puźniejszego skasowania linuxa jeśli posiadam windowsa i zrobienia partycji ntfs?
I dalej zainstalowałem sobie ImgBurn bo teraz mam dziwne nero i nie potrafie znaleźć opcji tworzenia dysku płytki startowej może ktoś mi to opisać tzn.
NIE trzeba szukać opcji nagrywania dysku startowego :!:
Obraz .iso to kopia fizycznej zawartości płyty, bit po bicie, a nie plików z tej płyty. Zawiera już sektory startowe.
Nie nagrywa się również jako dysk z danymi, gdyż nagrałby się jeden duży plik iso na płytę.
W programie do nagrywania wybiera się “nagraj oraz na dysk” czy coś podobnego, w okienku wybiera się plik iso i nagrywa. Niektóre programy preferują własne formaty obrazów (np. .nrg w Nero), więc z rozwijalnej listy wybiera się format .iso lub wszystkie.
Wybrałem opcję utwuż dysk z danymi wskazałem ubuntu. Dodam, że posiadam winrar i ikonka jest winrara jest to obraz iso ale ja nie pamientam czy to trzebabyło rozpakować :x . Czy Boot OS/2 coś w tym stylu ma byc aktywne?
To źle nagrałeś. Po co ludzie komplikują sobie życie. To najzwyklejszy plik ISO. Otwierasz go w PROGRAMIE DO NAGRYWANIA PŁYT, a nie w Winrarze, choć te nowsze wersje po instalacji na siłę dodają sobie domyślne otwieranie plików ISO. A nie powinny, bo ISO to nie archiwum.
Bez obrazy ale weź poprzeglądaj stronki www.jakilnux.pl oraz www.linux.pl a potem instaluj ubuntu bo jak masz problem z nagraniem iso na płytę to w linuksie zginiesz!
Ps. to nie offtop tylko rada ze szczerego serca, zaoszczędzisz sobie napsutej krwi i to dużo…
Zapewne chodzi o swap? 512MB w zupełności wystarczy, możesz dać więcej ale to raczej zbędne ja na desktopie 256MB RAM, zużywałem max 200MB swap a na laptopie 512 MB RAM system prawie nie używa swapa.