Chcę sobie podzielić dysk na partycje, lecz może pomożecie sugerując na jaki rozmiar? No i jak najlepiej to zrobić, gdyż w Windows 7 nie da się stworzyć więcej partycji jak 4 taki komunikat mi wyświetla.
Wiem że partycja Recovery jest niezbędna do przywracania, jak również ważna jest partycja SYSTEM która przechowuje pliki systemu i te właśnie partycje są ukryte.
Dysku nie da się podzielić na więcej niż 4 partycje podstawowe. Musisz utworzyć partycje rozszerzoną. W niej możesz utworzyć tyle partycji logicznych ile Ci się podoba.
Na system przeznacz 40-50 GB reszta według upodobań.
uważaj z tym dzieleniem , ja w dellu miałem podobny układ partycji , zmieniłem według włanych upodobań i straciłem dostęp do partycji recovery , taka moja wkazówka , oczywiście nie rszając jej , chyba że jest zablokowana tak jak w sony to nie ma problemu , ZRÓB RECOVERY DVD Z SYSTEMU ZANIM RUSZYSZ PARTYCJE !
Ja zawsze po kupnie laptopa usuwam wszystkie partycje i tworzę je na nowo, potem instaluję system na nowo z płyty pożyczonej od kolegi z użyciem klucza na naklejce (warto go sobie spisać albo zakleić taśmą, bo potrafi się zetrzeć). Dlaczego? Bo system dostarczony wraz z kupnem laptopa zawiera mnóstwo dodatków, które niepotrzebnie zaśmiecają i spowalniają pracę systemu.