Jak pomóc staremu Celeronowi w odtwarzaniu filmów na PC?
Otóż filmy się tną gdy kodek jest zbyt mocny i/lub gdy jest zbyt wysoka rozdzielczość pliku.
Sprzęt to
drugiej generacji Intel Celeron G550, 2,6 GHz, 2rdzenie, LGA1155, 65W (zintegrowana grafika Intel HD Graphics)
8 GB DDR3 RAM
Monitor: 1680x1050 IPS podłączony cyfrowym DVI
Porządne: PSU (z wielkim zapasem mocy), SSD i MOBO
System: Windows 8.1
Czy wystarczy jeśli dokupię do tego komputera pasywną kartę graficzną do gniazda PCI-EXPRESS i podłączę ją do monitora?
a nie lepiej wymienić procek na jakiś i3, np i3-2120 już za 40 zł można mieć używkę z załączonym chłodzeniem, albo i5-2400 za około 100-150 zł? Kodeki rzadko używają kart graficznych. Co innego odtwarzacze, ale i z tym też bywają problemy.
@sensu pisałem, że MOBO mam porządne jak i PSU i SSD, żeby nie upatrywać się tam problemów, chociaż pewnie chodzi Ci o możliwośś włożenia innego procka, np. Ivy Bridge.
Płyta jest niestety Intel 2 Generacja na chipsecie Z77
Niefajne wieści mi przynosicie, myślałem że wstawię zewnętrzną grafikę i po kłopocie. Skoro Kodeki rzadko używają kart graficznych, a odtwarzacze prędzej - to powiem tak: przecież potrzebuję odtwarzacza do oglądania filmów i jest nim wyłącznie Media Player Clasic z pakietu K-Lite Media CodecPack Full x64.
Owszem często oglądam na tym marnym monitorze filmy ale kto wie może trafi mi się za darmo jakiś inny monitor np. Full HD, a już na pewno będę chciał podłączyć komputer do nowego telewizora 4K, który chcę kupić ,i o którym piszę w moim kolejnym wątku dot. doboru telewizora.
Mogę załatwić Intel Core i7-2600K ale czy on obsłuży Telewizor 4K wg Was?
Jeśli nie to która generacja intela dopiero to umożliwia?
Wątek o doborze telewizora 4K znajduje się pod tym linkiem:
Odnośnie odtwarzaczy i ustawiania kodeków dekodowania materiału przez kartę graficzną mi się np nie udało. Jak w odtwarzaczach włącze, że ma mi film 4k dekodować GTX 960 to mam pełne desynchro (dzwięk/obraz) i się tnie, a jak nie uyszam nic to i5-4460 daje jakośc radę.
Zmiana procka i tak się by przydała.
@Irydium może to wina tego, że to nVidia. Może i jest szybsza od Radeon’a, ale jego cykl życia jest dłuższy niż produktu zielonych i z całą pewnością jest bardziej kompatybilny, nie “żre” się z hardware’m ani software’m w ogóle z tego co widziałem przez lata na różnych kartach czerwonych. Natomiast nVidia jest tylko i aż szybsza i może ma lepsze sterowniki (chociaż może to już jest mit?).
Zmiana procka i tu jest problem, mogę dla mojej płyty głównej załatwić maksymalnie Intel Core i7-2600K ale nie wiem czy to wystarczy do wyświetlania obrazu na telewizorze 4K chociaż… od czego jest zewnętrza karta
Czy warto zakupić pasywną wg Was? Uwielbiam ciszę i mój komp chodzi cichutko.
Myślałem, że muszę kupić i procka i kartę PCIEXPRESS więc DisplayPort by był.
HDMI na płycie jest.
ark.intel.com - obawiam się, że te informacje mogą popsuć różne rzeczy bo jest tam info o maksymalnej rozdzielczości obsługiwanej przez procesor lub jego integrę
Nie mam niestety żadnych zewnętrznych kart. Myślałem na początku, że kupno takiej karty załatwi sprawę, a okazuje się, że może tylko wymiana procka da radę. Niestety w Instrukcji Obsługi przeczytałem, że HDMI obecny na płycie obsługuje rozdzielczość niższą niż 4K zatem kupno zewnętrznej karty jest konieczne.
Jeśli procek 2600K + karta zawiodą, to z której generacji miałbym kupować płytę, procka i DDR4?
Chciałbym, żeby była z chłodzeniem pasywnym (tylko radiator) bo mam cichy zestaw PC ale jeśli ma to się odbić na lagowaniu obrazu to oczywiście zgodzę się na normalną z wentylatorem.
Moim zdaniem chyba AMD Radeony są bardziej niezawodne od nVidii ale wypadłem z obiegu więc zadecydujcie. Miejcie też proszę na uwadze czy linux woli czerwonych czy zielonych?
Z AMD będzie kiepsko, z nowszych nie ma pasywnych lub są b. rzadko byłaby więc 1030 bub z 730 przynajmniej uzywana. One chyba już 4K obsługiwały (ale procka na i3 też podmień przynajmniej ;-))