Witam
Bardzo proszę o pomoc w konfiguracji prostego serwera ftp z obsługa tls mianowicie korzystałem z dostępnych poradników w sieci i nie mogę się pozbyć błędów. filezilla wyświetla między innymi taki błąd
Błąd GnuTLS -15: An unexpected TLS packet was received.
Bez szyfrowania wszystko działa prawidłowo, certyfikat jest wygenerowany lokalnie a konfiguracja wygląda tak jak poniżej.
zrestartowałem usługe po zmianie konfiguracji i wtedy nie działa po za tym nie wiem jaka jest różnica między standalone a inetd. system to ubuntu 16,04
Sprawdzę czy czegoś ja nie wyciąłem z tego minimum. Sprawdzałem działa, oczywiście z innymi moimi certyfikatami. Można jeszcze parę wywalić (np. listen_port=21 to jest domyślny i tak) i później układać dla siebie.
Przecież w tym poradniku nie ma nic o zmianie w listen, ja na Debianie mam trochę inaczej z certyfikatami, ale sprawdzałem ten twój tutek i działa prawidłowo na Debianie. Z tą różnicą do tego tutka, że ja mam plik konfiguracji w /etc/vsftpd.conf, a nie /etc/vsftpd/vsftpd.conf.
Od powtarzania błędów w konfiguracji vsftpd jeszcze nikt nie umarł. Zrób tak utwórz użytkownika na którego chcesz się zalogować przez ftp, może już masz to zrobione. Skopiuj swoją konfiguracje z /etc/vsftpd.conf gdzieś i zastęp to tym minimalistycznym wpisem z wymuszeniem logowania po haśle, bez dostępu dla anonimowych. Tylko to, nic innego tam ma nie być.
Zrestartuj vsftpd i zaloguj się do ftp, może być przez przeglądarkę, jak przez filezille to ustaw by można się logować bez TLS-a. Jeżeli robiłeś coś z firewall-em i nie możesz się połączyć to wyłącz i oczyść filtrowanie pakietów na czas testów. Jak się połączysz to rozwijaj ustawienia dalej.
Ftp to nie jest najbezpieczniejsza metoda, zwłaszcza do łączenia się na główne konto, lepiej się łączyć przez Secure Shell, ale to nie moja sprawa.
No to nie muszę wspominać że listen=NO jest wartością domyślną i w ogóle może jej nie być.
Do tego co było na górze dodaj to co jest pod ustawienia TLS, jak ma być prawo do zapisu to dodać jeszcze write_enable=YES:
Całość ma wygladać tak, z zahaszowanymi uprawnieniami do zapisu:
listen=NO
listen_ipv6=YES
pam_service_name=vsftpd
anonymous_enable=NO
local_enable=YES
#write_enable=YES
#ustawienia TLS, katalog i nazwa dla ułatwienia jak u ciebie
rsa_cert_file=/etc/ssl/private/vsftpd.pem
rsa_private_key_file=/etc/ssl/private/vsftpd.pem
ssl_enable=YES
allow_anon_ssl=NO
force_local_data_ssl=YES
force_local_logins_ssl=YES
ssl_tlsv1=YES
ssl_sslv2=NO
ssl_sslv3=NO
Jakby były jeszcze problemy skasować stary certyfikat i wygenerować nowy zgodnie z opisem w tutku. Restart vsftpd i sprawdzić w filezill-y. Jak działa można dodawać inne opcje, wszystko jest opisane w linku co podałem.
wiem że najprościej korzystać z ssh bo nie trzeba nic konfigurować ale po prostu chcę wiedzieć jak postawić ftp, właśnie testuje kropka w kropkę twoją konfigurację, zobaczymy czy będzie ok. Chciałbym tylko wiedzieć co powoduje ten błąd i dlaczego zmiana opcji listen=yes na no ma to zmienić? dam znać czy wszytko jest ok jak na razie zauważyłem tylko taki komunikat na twojej konfiguracji Status: Odłączono od serwera
Czy ta filezilla jest na Linuksie, czy ty łączysz się z innego komputera.
Pobrałem teraz livecd Ubuntu 16.04, takie samo jak ty masz i wszystko działa prawidłowo. Wytnij ustawienia z TLS i restartuj vsftpd sprawdź czy działa jeszcze na tych prostych ustawieniach. Plik konfiguracyjny /etc/vsftpd.conf widzę że w Ubuntu jest w tym samym miejscu jak u mnie w Debianie, a nie jak w tutku. Jak uruchomisz z TLS na nowo to sprawdź czy otwiera port 21, jak otwiera to zobacz czy jest dostęp do certyfikatu, najlepiej na innym komputerze z Linuksem, to będzie tak.