ustawili ci sztywne równiutkie 6Mb i gdzie tu ten ich no limits ehh możesz walczyć z nimi przy tym tłumieniu i zapasie marginesu powinieneś mieć między 15 a 20Mb rozmawiając z nimi powiedz jakie masz parametry linii i spytaj dlaczego masz zablokowaną prędkość na 6Mb skoro to no limits gdzie niby nie ma blokady żadnej. Masz jeszcze duży zapas marginesu snr który pozwoli na o wiele więcej
co do odległości do centrali to po tym tłumieniu będzie to około 1km
Na razie porozmawiałem z pewną Panią na czacie Netii, która powiedziała mi, że taką prośbę przyspieszenia internetu mam kierować za pośrednictwem oficjalnego pisma do Netii. Nie kryłem oburzenia i zapowiedziałem swój telefon na infolinię. Zobaczymy co tam powiedzą.
Edit:
Zadzwoniłem na infolinię… i szkoda mi tylko tych impulsów. Powiedziałem jak wygląda sytuacja i gdy zacząłem mówić o moich parametrach w routerze - pani szacowna nagle przerwała i donośnym głosem powiedziała “ALE TO JEST TYLKO PANA ROUTER I ON MOŻE POKAZYWAĆ CO CHCE, my tu mamy swoje dane i zaraz panu powiem na ile pan może liczyć”. Poczekałem chwilę, pani poklikała sobie no i z uciechą w głosie stwierdza: “no tak, ma pan właśnie opcję do 10 Mb/s i u pana to wychodzi właśnie około 7-8Mb/s”. Na moje pytanie na czym ona opiera tę swoją wiedzę, powiedziała - “mamy dane z centrali i TP dostarcza panu opcję internetu do 10 Mb/s bo na tyle pozwala pana łącze”. Kiedy powiedziałem coś o reklamacji i może aby technicy sprawdzili u mnie w gniazdku czy może jest szansa na więcej odpowiedziała - “ale po co to panu, ma pan tyle ile może mieć, to wszystko”.
Jeśli nawet jest włączona opcja DO 10Mb/s to dlaczego mam takie dobre parametry i osiągam jedynie realne 6? Po każdym takim telefonie odechciewa mi się już do nich dzwonić. Bo co ja będę pani na słuchawce tłumaczył, ja swoje - ona swoje.
Pozdrawiam
PS: Może za tydzień nabiorę sił i zadzwonię jeszcze raz o innej godzinie, aby na tę samą panią się nie natknąć.
spójrz na parametry techniczne dla 6Mb http://www.orange.pl/kid,4002234817,id, … ticle.html wybierz zakładkę informacje techniczne i jest tam jak byk napisane opcja 6Mb i obok podana synchronizacja dla tej opcji 7456 kbit/s i teraz zobacz na swoją synchronizację Data rate jest identyczna czyli masz wbite 6Mb na sztywno.prędkość możesz zwiększać dopóki masz zapas marginesu SNR w twoim przypadku jest to 26.8dB i teraz każde podniesienie prędkości powoduje że ten SNR się zmniejsza o kilka dB aż do wartości granicznych które wynoszą ok 6dB po prostu ten SNR jest jakby zamieniany na prędkość , ja np mając 1Mb miałem początkowo SNR 30dB po przejściu na 10Mb spadł mi do 14dB a więc jeszcze miałem zapas po przejsciu na 20Mb spadł do tych 6dB bo niżej już oprogramowanie routera nie pozwala
kilka postów wyżej BartogPL podawał dane z routera u niego właśnie było 5dB SNR czyli w jego przypadku nie da się już podnieść prędkości ale u ciebie jest duży zapas no nie wiem jak masz już z nimi walczyć :?
Zacznę pisać jakieś pismo, pod koniec tygodnia zadzwonię jeszcze raz na infolinię - jeśli to nic nie da, wyślę te gówniane oficjalne pismo do netii. To już nie chodzi o ten pieprzony transfer, ale o uczciwość firmy, a na to widzę nie ma co liczyć.
Co do ich danych są mylne. Ponad dwa lata temu przedłużałem umowę i chciałem 8MB to mi napisali, że nie da rady ponieważ nie mogą mi zagwarantować tego, że będzie bez problemowo działał internet. Dali mi 2,5Mb/s śmigało pięknie - mały ping i ruter się nie rozłączał ani nic. Niedawno co przeszedłem na umowę właśnie nolimits* i leci ok. 16-17Mb/s czasami nawet więcej. Chociaż ping wyraźnie skoczył z 20ms na 30-35ms a 2-3 razy dziennie tracę internet na jakieś kilka sekund…
Widzisz, zależy jak się uda. Tobie zaskoczyło i masz to co mówili w reklamie. A jak ja mam przekonać panią za słuchawką, że się myli? Muszę pomyśleć i poszukać po necie jeszcze.
dobry router i można sobie poradzić ze zrywaniem niektóre routery potrafią działać nawet przy SNR w granicach 1dB niektórzy nawet celowo wgrywają alternatywne softy do swoich routerów aby móc zmniejszyć SNR z tych granicznych wartości ustawionych przez producenta co pozwoli jeszcze podnieść prędkość o 2Mb a nawet więcej przykład :
a teraz po ręczym obniżeniu SNR do 2.9dB http://screenshooter.net/8723810/tuoklob jak widać Rate zmieniło się aż o 3 Mb czyli o 3 Mb szybszy net a mógłbym jeszcze bardziej obniżyć SNR polecam takie kombinacje wszystkim którzy mają no limits wszystko co potrzebne to odpowiedni router
za niski sygnał na 1Mb dopóki nie poprawią linii to nic więcej nie da rady
oni się tam kierują głównie odległością do centrali a według niej faktycznie powinno być 6Mb ale twoja linia musi być w kiepskim stanie że jest tak słaby sygnał/szum
Czyli naciągają klienta… namawiają na opcję do 10 MB, i mówią, ze około 6 MB powinno być według zdalnego sprawdzenia sieci. Dzwoniłem bezpośrednio do pionu utrzymania sieci i już tak optymistycznie się nie wypowiadali, ale nie dawali wiary, że 1 MB nie pójdzie… A nie pójdzie na pewno…
Przecież na jakimś zadu… nie mieszkam, co prawda za miastem, ale przy trasie i 10 km od dużego miasta… a tu taka linia w 21 wieku. Linia jest napowietrzna, słupy stare jak świat…
sprawdź jeszcze kable w domu odłącz telefon , a modem podłącz jakimś innym krótkim kabelkiem i zobacz czy wzrośnie coś sygnał wtedy dużo nie potrzebujesz do tego 1Mb myślę że z 5 dB więcej i byłoby dobrze.przy takiej słabej linii powinieneś słyszeć w słuchawce telefonu dosyć głośny szum i trzaski możesz zgłosić im że masz trzaski i szumy jak rozmawiasz przez tel. może przyślą jakiegoś technika który oceni co i jak
Reklamacje na telefon już dawno były, poprawili tak, ze da się rozmawiać, ale właśnie szum jest znaczny… a okablowanie w domu już zbadane na wszystkie sposoby
Witam wszystkich. Mam pytanie. Czy działał by u mnie internet 2 MB? W Multimedia powiedzieli mi, że nie i muszę płacić za 1Mb i to drożej;/ A kumple mieszkający kilometr ode mnie mają po 2Mb. Tu screen z mojego routera:
według tych danych z routera to masz linie zsynchronizowaną pod 2Mb , patrz Data rate 2560kbps to jest nawet troszkę więcej jak 2Mb .Widocznie skoro 2Mb jest tańsze to celowo trzymają cie na 1Mb Jeśli router dobrze pokazuje dane SNR i Attenuation i nie są one zamienione miejscami to znaczy SNR 11 dB a attenuation 42 to powinno chodzić i 20Mb ( o ile dane nie są zamienione miejscami bo routery marki linksys miały coś z oprogramowaniem i zamieniały dane) jak masz linksysa to zaktualizuj jego oprogramowanie
tak czy siak nawet jeśli są zamienione miejscami to 2Mb będzie działać ,bo i tak masz linie na tyle zsynchronizowaną ale nic już więcej niż 2Mb nie ruszy.
A co znaczy, jeżeli strona http://www.orange.pl/prt/service_availability_check pokazuje mi prędkości 20 mbs, a na samym dole pod 20mbs pisze, prędkość od 1mbs do 10 mbs. Więc 10 czy 20 :D? Podejrzewam, że 10 jak kiedyś tutaj kolega mi pomagał ogarnąć te tłumienia i inne informacji specyfikacji, zastanawia mnie tylko dlaczego wypisyali 20mbs.
bo orange ma od sierpnia w ofercie opcje od 1 do 10 Mb zamiast 1 , 2 , 6 jest jedna opcja do 10Mb za 49zł ,nie ważne czy będziesz miał 1Mb czy 10Mb zapłacisz jedną stawkę 49zł tamte jeszcze widnieją na stronie w ofercie ale z tego co orange na swoim blogu wypisywała to do 10 ma być najniższą opcją i jak uporają się z systemem to prawdopodobnie znikną ze stronki mniejsze opcje . jak na razie wydzwaniają do wszystkich którym kończy się umowa w tym roku i oferują już teraz przedłużenie umowy co oznacza że jak ktoś ma 6Mb i przedłuży będzie miał dalej opcje 6Mb i płacił za 6Mb czyli drożej niż w opcji do 10Mb