Jak sprawdzić jaki internet maksymalnie na moim łączu?

Robsonnn119

nic nie widać na tym screenie

kcezar

jeśli linia należy do TP to zmiana na Netię i każdego innego operatora nic nie da co innego gdyby mieli do zaoferowania internet telefon na własnych kablach

djosdanielos

znaczy złe dane podalem czy ci scrina nie odczytuje bo ja normalnie wchodze klikam na niego i powieksza

no właśnie lupa u mnie nie działa dane wystarczą te jak tutaj http://screenshooter.net/8723810/vwiedcx

spróbuj też zmienić z g.dmt na adsl2+ tak jak tutaj http://screenshooter.net/8723810/eyoayjd zapisz ustawienia i restart ,jeśli router się zaloguje do sieci to podaj też parametry jakie będą w adsl2+ bo w każdej z tych modulacji mogą się różnić parametry jak i osiągalna prędkość

Jeszcze raz ss

http://speedy.sh/7jZ3P/parametry-lini.png

z tych parametrów wynika że między 3 a 4Mb więc chyba sensu zmieniać nie ma zbyt długa linia możesz jedynie popytać na infolinii czy nie ma gdzieś bliżej innej centrali żeby mogli cie przepiąć

djosdanielos ok dzieki za info :slight_smile:

Witam wszystkich.

Chciałbym się dołączyć do pytania. Jaką prędkość można wyciągnąć z takich parametrów?

Line State: Showtime

Modulation: ADSL2 PLUS

Annex Mode: ANNEX_A

Downstream Upstream

SNR Margin: 27.3 31.5 db

Line Attenuation: 48.0 23.6 db

Data Rate: 2496 315 kbps

Max Rate: 12896 356 kbps

POWER: 19.3 11.3 dbm

Z góry bardzo dziękuję za pomoc !!

a sprawdzałeś tymi linkami :slight_smile:

jak-sprawdzic-jaki-internet-maxymalnie-pojdzie-moim-laczu-t449472-165.html#p3112507

Widzisz, tymi linkami sprawdzałem i wynik jest taki:

"Internet jest dostępny

Neostrada Opcja 512 Kbps

Neostrada Opcja 1024 Kbps

Neostrada Opcja 256 Kbps

Neostrada Opcja 2048 Kbps

Neostrada Opcja 6144 Kbps"

A jak poprosiłem o zwiększenie prędkości z 2 do 6 to panienka na infolinii odpowiedziała mi, że nie ma możliwości technicznych.

W związku z tym, że kończy mi się umowa, to gdyby na podstawie podanych parametrów okazało się, że rzeczywiście 6 Mb by poszło, to bym trochę ponegocjował… :slight_smile:

masz duże tłumienie co świadczy że do centrali masz trochę daleko a odległość to podstawa u nich żeby nie dać ci 6Mb , ale linia nie jest zaszumiona , masz spory zapas marginesu SNR który pozwala ci iść w górę ,możesz negocjować 6Mb będzie działać

czyli że max do 6 pójdzie :slight_smile:

OK, wielkie dzięki !!

W przyszłym miesiącu kończy mi się umowa , a chciałbym zmienić na szybszą (Neostradę) obecnie posiadam 6Mb/s a zastanawiam się nad 20 Mb/s lub szybszą .

Z doświadczenia wiem, że rozmowa z pracownikami tp nie ma sensu . Sam się na tym nie znam wiec proszę o pomoc , z góry dziękuję wszystkim zainteresowanym .

Dodam jeszcze, że obecna opcja Neostrady działa bardzo dobrze transfery w granicach 730-690 KB/s , działa stabilnie od 2 lat pamiętam tylko raz jak się internet rozłączył .

statystykay.png

Z takim tłumieniem jak masz, powinno 20mb/s pójść

Mógł by mi ktoś powiedzieć jaką maksymalnie mógł bym mieć prędkość internetu?

charakterystyka techniczna

tłumienie w górę 14.6 dB

tłumienie w dół 36.6 dB

margines zakłóceń w górę 19 dB

margines zakłóceń w dół 28 dB

maximum upload rate 758 Kb/s

maximum download rate 15588 Kb/s

synchronizacja w górę 327 Kb/s

synchronizacja w dół 1312 Kb/s

moc w górę 12.1 dB

moc w dół 0 dB

pakiety odebrane nieaktywny

pakiety wysłane nieaktywny

stracone pakiety nieaktywny

link retrain nieaktywny

błędy FEC (góra/dół) 0

błędy HEC (góra/dół) 0

błędy CRC (góra/dół) 0

nie więcej jak 10Mb myślę że realnie będzie 8/9

Witam mam Neostradę i chcę wiedzieć jaka największa prędkość pójdzie mi na tym łączu:

Stan linii ADSL Podniesiony

Standard ADSL G992_3_A

Szybkość wysyłania 324

Szybkość pobierania 1312

Tłumienie Bliski koniec : 68.0 (dB)

Odległy koniec : 36.6 (dB)

Sygnał/Szum Bliski koniec : 5 (dB)

Odległy koniec : 13 (dB)

Liczba błędnych pakietów 60

Firmware 0xe15080a

Błędne sek. w okresie 15 min 0

Błędy CRC 15

Błędne sek. w okresie 1 dnia 0

Posiadam internet w netii w promocji NoLimits. Pytanie czy oni faktycznie dają mi maksymalnie szybki internet? Obawiam się, że z tych parametrów jeszcze trochę więcej bym pociągnął.

screenshot052.jpg

Mówili, że przez około miesiąc łącze będzie się stabilizowało osiągając maksymalną prędkość. W praktyce było tak, że kilka dni po podpisaniu umowy włączyli mi szybszy net i koniec, nic więcej się nie zmieniało żadne parametry nie ulegały zmianie. Dzwoniąc na infolinię panie mówiły, że to jest maksymalna szybkość łącza. Kiedy chciałem się dowiedzieć o moją odległość od centrali przełączały mnie do działu technicznego - a tam mogłem sobie czekać do usr**ej śmierci i nikt nie odbierał :smiley:

Pozdrawiam

BartogPL: Przy twoim tłumieniu to jest największa prędkość jaką możesz mieć, no chyba że mnie ktoś poprawi.

Dodane 18.08.2012 (So) 14:14

LamConcept: 20mb/s powinno śmigać :slight_smile:

adriant3 , tylko jak to wyegzekwować od Netii?