jakiś czas temu pisałem już tutaj, chcąc sprawdzić swoje parametry linii ADSL.
Teraz mam znowu pytanie.
Kolega mieszkający 1 km ode mnie zamówił 6 MB/s, był u niego dzisiaj technik i twierdził że 6 MB/s może mu przejść, mówił też że 6 Mb/s będzie wypuszczone gdzieś w tym tygodniu.
Co dziwniejsze przed chwilą kolega ściągał jakiś plik, zauważył że ma większy transfer niż miał (miał 1 Mb/s)
Sprawdził sobie na speedteście i pojawiło mu się to:
margines zakłóceń w dół 17dB pozwala ci spokojnie na na trochę powyżej 2Mb
druga sprawa nie wiem w jakim adsl jesteś teraz jeśli to adsl 1 ,to gdyby udało ci się zmusić TP do przepięcia na centrali do portu ADSL2+ to możliwe że będzie nawet koło 5Mb ,pod warunkiem że teraz jesteś w adsl1
dzwoń do nich niech odblokują prędkość na download, bo jest na sztywno ustawiony równy 1Mb ,po jakimś czasie DLM sam podniesie ci prędkość ale może to być i nawet za miesiąc
Czy jest to możliwe że u mnie linia jest jakaś stara/uszkodzona bo nie mogę więcej niż 2 Mb/s zważywszy że kolega który mieszka 1 km ode mnie może mieć 6 Mb/s?
Dodam że długość linii do mnie wynosi do mnie jakieś 6 km, do kolegi 5 km.
Troche mnie dziwi mnie ta diametralna różnica co do możliwości linii. To tylko 1 km…
djosdanielos , Aktualnie ADSL1 na 100% i mówią że nie da rady z tym nic zrobić i nie wiem jak z nimi rozmawiać żeby przepieli mi to na centrali, już mnie to wkurza strasznie jak mówią że tylko 1mb jak było wcześniej więcej. No a jak jest zblokowany download to więcej przez blokadę się nie wydębi choćby chciał
– Dodane 06.11.2012 (Wt) 19:40 –
Jestem po rozmowie z nimi jutro mam m0nterów i teraz w ich rękach żeby to zamienić, niech staja na uszach, na flache dostana ale ma być dobrze
DLM u ciebie obciął synchronizację do minimum czyli do 1Mb mniej nie może bo widełki są od 1 do 10Mb technicy zajrzą do centrali i zdejmą blokadę.Czytałem gdzieś że po resecie ustawień przez techników najlepiej uruchomić router raz w celu złapania optymalnej synchronizacji i wyłączyć router na kilka dni i później włączyć podobno Ustawienia na dłużej zostaną wtedy .DLM jest kapryśny jak raz zabierze to potem nie chce oddać tak jak u ciebie teraz trzyma cię na tym 1Mb mimo że masz zapas SNR na więcej
6km to już max dla neostrady przy większych odległościach już nie działa w ogóle
jedyny sposób na poprawę parametrów to skrócenie linii.Ze strony orange można sciągnąć plany inwestycyjne może jest tam twoja miejscowość warto sprawdzić jeśli jej nie ma,to musiałbyś napisać pismo z prośbą o skrócenie linii ponieważ rozmowy telefoniczne są bardzo kiepskiej jakości , trzeszczy w słuchawce podczas rozmowy ,i rozłącza internet i czekać na odpowiedź z ich strony
masz synchronizację 12446 czyli masz równiutkie 10Mb masz jeszcze sproro SNR i niskie tłumienie i nie tylko 10Mb jest możliwe bo 20/40/80Mb też ruszy u ciebie
nie sugeruj się za bardzo speed testami najlepiej zapuść ściąganie pliku z strony http://www.noc.gts.pl/ to dobry serwer do sprawdzania łącza zaznacz plik 100MB i pobieraj przeglądarką ,prędkość powinna wynosić około 1.2MB/s
jeśli tak nie jest to
są przeciążenia w twojej okolicy akurat ,żeby to sprawdzić musiałbyś testować łącze w różnych godzinach jeśli to przeciążenia to rano przykładowo o 7:00 będzie pobierało max prędkością a wieczorami będzie dużo mniej ,jeśli cały czas ci tak skacze prędkość niezależnie od pory dnia to masz coś ze swoim PC/kartą sieciową/routerem lub w systemie masz smieci jakieś
testy wykonuj przy routerze podłączonym kablem do karty sieciowej ,nie przez sieć wifi
masz też tv w pakiecie ? jeśli tak to może ona zabierać część twojego łącza
akurat 10 Mb mam mieć od grudnia(miło być od listpada:()bo TP coś się spóźnia z wydaniem decyzji o zwiększeniu prędkości bynajmniej tak konsultantka w Netii powiedziała. dzięki za odp
poszukaj w opcjach routera gdzieś czy da się ustawić zamiast multimode samo adsl2+ po ustawieniu zatwierdź i zrestartuj router ,i napisz czy po ustawieniu na ADSL2+ działa internet ,jeśli nie będzie działać to ustaw G.DMT
jeśli router zadziała w trybie ADSL2+ to już jest maks dla twojej linii to co masz
jeśli natomiast będzie działał tylko w trybie G.DMT to powinno 10Mb działać pod warunkiem że twój dostawca przepnie cię na centrali do portu ADSL2+
wtedy będziesz miał większy zapas downstream margin co pozwoli na większą prędkość , jeśli już teraz jesteś na centrali pod portem adsl2+ to nie da rady więcej niż masz teraz
Witam ponownie. Dziękuję za odpowiedź. Przedłużyłem neostradę do 10 Mb, Widżę, że zmieniły się parametry w routerze, jednak umowa obowiązuje od przyszłego miesiąca. Jakiej prędkości max mogę oczekiwać od operatora?