Jak sprawdzić jaki internet maksymalnie na moim łączu?

Witam ponownie,

jakiś czas temu pisałem już tutaj, chcąc sprawdzić swoje parametry linii ADSL.

Teraz mam znowu pytanie.

Kolega mieszkający 1 km ode mnie zamówił 6 MB/s, był u niego dzisiaj technik i twierdził że 6 MB/s może mu przejść, mówił też że 6 Mb/s będzie wypuszczone gdzieś w tym tygodniu.

Co dziwniejsze przed chwilą kolega ściągał jakiś plik, zauważył że ma większy transfer niż miał (miał 1 Mb/s)

Sprawdził sobie na speedteście i pojawiło mu się to:

http://speedtest.net/result/2287732285.png

I tutaj mam pytanie, ponieważ ja mam 2 Mb/s, i teoretycznie nie przejdzie mi więcej,

a kolega mieszkający 1 km ode mnie już ma w/g speed testu zapewnione 5 Mb/s, i możliwe że będzie mieć pełne 6 Mb/s.

Pomyślałem sobie że może była jakaś modernizacja centrali/linii.

Dlatego wklejam tutaj jeszcze raz poniżej swoje parametry lini z Liveboxa 2.0:

http://imageshack.us/photo/my-images/85 … uuqec.png/

Moje wyniki na speedtest.pl:

http://speedtest.net/result/2287809815.png

Proszę napisać czy u mnie też przejdzie trochę więcej, bo nie chce mi się wierzyć, że 1 km mnie dzieli od 6 Mb/s transferu.

Z góry dziękuję za odpowiedź :).

Masz bardzo wysokie tłumienie… może będzie 1Mb więcej ale to nie jest nic pewnego, choć masz trochę zapasu na magin.

Livebox pokazuje max 2516i tego lepiej się trzymać tzn. więcej raczej nie będzie.

Panowie i Panie powiedzcie jak u mnie sprawa z netem się przedstawia bo mówią że tylko 1mb mogę mieć nic więcej

t1303733_bezantytua-u.jpg

A tutaj info z speedtesta

t1303801_bezantytua-u.jpg

Witam panowie to moje parametry. Obecnie mam 1 Mb i mam pytanie ile mogę mieć maksymalnie Mb na moim łączu :?: :?:

@irek928

to co masz to już jest maks

@bartek60001

da rade 2Mb . Masz teraz opcję do 10Mb ?

Tak mam teraz opcje do 10mb ale mówią że pójdzie tylko 1mb, wcześniej chodziło 3,5mb na speedteście jak miałem opcje 6mb

bartek60001 ,

margines zakłóceń w dół 17dB pozwala ci spokojnie na na trochę powyżej 2Mb

druga sprawa nie wiem w jakim adsl jesteś teraz jeśli to adsl 1 ,to gdyby udało ci się zmusić TP do przepięcia na centrali do portu ADSL2+ to możliwe że będzie nawet koło 5Mb ,pod warunkiem że teraz jesteś w adsl1

dzwoń do nich niech odblokują prędkość na download, bo jest na sztywno ustawiony równy 1Mb ,po jakimś czasie DLM sam podniesie ci prędkość ale może to być i nawet za miesiąc

Dzięki za odpowiedź,

a co możecie powiedzieć na podstawie tych parametrów tego kolegi o którym wcześniej pisałem?

http://img651.imageshack.us/img651/9671 … uusypf.png

Wyniki ze speedtesta:

http://www.speedtest.net/result/2290099156.png

Czy jest to możliwe że u mnie linia jest jakaś stara/uszkodzona bo nie mogę więcej niż 2 Mb/s zważywszy że kolega który mieszka 1 km ode mnie może mieć 6 Mb/s?

Dodam że długość linii do mnie wynosi do mnie jakieś 6 km, do kolegi 5 km.

Troche mnie dziwi mnie ta diametralna różnica co do możliwości linii. To tylko 1 km…

Moje parametry na chwile obecną:

http://imageshack.us/content_round.php? … tuukjk.png

Przepraszam że się tak “przyczepiłem” ale to jest dla mnie ciekawa i trochę dziwna sprawa.

Ewentualnie jeśli istnieją, podajcie sposoby na poprawę parametrów.

Witam. Aktualnie mam 2 MB, ile mogę wyciągnąć maksymalnie?

neoqb.jpg

djosdanielos , Aktualnie ADSL1 na 100% i mówią że nie da rady z tym nic zrobić i nie wiem jak z nimi rozmawiać żeby przepieli mi to na centrali, już mnie to wkurza strasznie jak mówią że tylko 1mb jak było wcześniej więcej. No a jak jest zblokowany download to więcej przez blokadę się nie wydębi choćby chciał

Dodane 06.11.2012 (Wt) 19:40

Jestem po rozmowie z nimi jutro mam m0nterów i teraz w ich rękach żeby to zamienić, niech staja na uszach, na flache dostana ale ma być dobrze

bartek60001

sie okaże :slight_smile:

nie jesteś sam z problemem obciętej synchronizacji http://forum.neostrada.info/viewtopic.p … &hilit=DLM

DLM u ciebie obciął synchronizację do minimum czyli do 1Mb mniej nie może bo widełki są od 1 do 10Mb technicy zajrzą do centrali i zdejmą blokadę.Czytałem gdzieś że po resecie ustawień przez techników najlepiej uruchomić router raz w celu złapania optymalnej synchronizacji i wyłączyć router na kilka dni i później włączyć podobno Ustawienia na dłużej zostaną wtedy .DLM jest kapryśny jak raz zabierze to potem nie chce oddać tak jak u ciebie teraz trzyma cię na tym 1Mb mimo że masz zapas SNR na więcej

@pejczu

to jest już maks dla twojej linii

@McAdisieK

6km to już max dla neostrady przy większych odległościach już nie działa w ogóle

jedyny sposób na poprawę parametrów to skrócenie linii.Ze strony orange można sciągnąć plany inwestycyjne może jest tam twoja miejscowość warto sprawdzić jeśli jej nie ma,to musiałbyś napisać pismo z prośbą o skrócenie linii ponieważ rozmowy telefoniczne są bardzo kiepskiej jakości , trzeszczy w słuchawce podczas rozmowy ,i rozłącza internet i czekać na odpowiedź z ich strony

witam nie dawno pisałem ale jeszce raz chce zapytać czy 10 Mb/ u mnie jest możliwe

Mode: ADSL2+

Line Coding: Trellis On

Status: No Defect

Link Power State: L0

Downstream Upstream

SNR Margin (dB): 23.5 6.5

Attenuation (dB): 8.0 1.1

Output Power (dBm): 11.9 0.0

Attainable Rate (Kbps): 25816 1192

Rate (Kbps): 12446 1192

MSGc (number of bytes in overhead channel message): 60 12

B (number of bytes in Mux Data Frame): 126 74

M (number of Mux Data Frames in FEC Data Frame): 1 2

T (Mux Data Frames over sync bytes): 3 2

R (number of check bytes in FEC Data Frame): 16 6

S (ratio of FEC over PMD Data Frame length): 0.3256 4.0000

L (number of bits in PMD Data Frame): 3513 312

D (interleaver depth): 96 8

Delay (msec): 7 8

Super Frames: 2161797 1935834

Super Frame Errors: 0 0

RS Words: 428035962 485281

RS Correctable Errors: 297 0

RS Uncorrectable Errors: 0 N/A

HEC Errors: 0 0

OCD Errors: 0 0

LCD Errors: 0 0

Total Cells: 1022972029 67052

Data Cells: 19340268 701

Bit Errors: 0 0

Total ES: 0 0

Total SES: 0 0

Total UAS: 34 0

snr margin nie raz wynosi 26dB

z gory dzięki i podrawiam

masz synchronizację 12446 czyli masz równiutkie 10Mb masz jeszcze sproro SNR i niskie tłumienie i nie tylko 10Mb jest możliwe bo 20/40/80Mb też ruszy u ciebie

nie sugeruj się za bardzo speed testami najlepiej zapuść ściąganie pliku z strony http://www.noc.gts.pl/ to dobry serwer do sprawdzania łącza zaznacz plik 100MB i pobieraj przeglądarką ,prędkość powinna wynosić około 1.2MB/s

jeśli tak nie jest to

są przeciążenia w twojej okolicy akurat ,żeby to sprawdzić musiałbyś testować łącze w różnych godzinach jeśli to przeciążenia to rano przykładowo o 7:00 będzie pobierało max prędkością a wieczorami będzie dużo mniej ,jeśli cały czas ci tak skacze prędkość niezależnie od pory dnia to masz coś ze swoim PC/kartą sieciową/routerem lub w systemie masz smieci jakieś

testy wykonuj przy routerze podłączonym kablem do karty sieciowej ,nie przez sieć wifi

masz też tv w pakiecie ? jeśli tak to może ona zabierać część twojego łącza

akurat 10 Mb mam mieć od grudnia(miło być od listpada:()bo TP coś się spóźnia z wydaniem decyzji o zwiększeniu prędkości bynajmniej tak konsultantka w Netii powiedziała. dzięki za odp

Ja z podobnym pytaniem:) da rade dyche?

DSL Connection

DSL Status: Connected

DSL Modulation Mode: MultiMode

DSL Path Mode: Interleaved

Downstream Rate: 7328 kbps

Upstream Rate: 640 kbps

Downstream Margin: 6 db

Upstream Margin: 18 db

Downstream Line Attenuation: 31 db

Upstream Line Attenuation: 6.5 db

Downstream Transmit Power: 12 db

Upstream Transmit Power: 19 db

PVC Connection

Encapsulation: RFC 2364 PPPoA

Multiplexing: VC

Qos: UBR

Pcr Rate: 0

Scr Rate: 0

Autodetect: Enable

VPI: 0

VCI: 35

Enable: Yes

PVC Status: Up

To jest internet 6mbit od etlink.pl

Nie wiem czy to ma wpływ ale: wyniki są z laptopa jakieś 5m od routera i ściana:P

keruniu

w jakim ADSL jesteś?

DSL Modulation Mode: MultiMode

poszukaj w opcjach routera gdzieś czy da się ustawić zamiast multimode samo adsl2+ po ustawieniu zatwierdź i zrestartuj router ,i napisz czy po ustawieniu na ADSL2+ działa internet ,jeśli nie będzie działać to ustaw G.DMT

jeśli router zadziała w trybie ADSL2+ to już jest maks dla twojej linii to co masz

jeśli natomiast będzie działał tylko w trybie G.DMT to powinno 10Mb działać pod warunkiem że twój dostawca przepnie cię na centrali do portu ADSL2+

wtedy będziesz miał większy zapas downstream margin co pozwoli na większą prędkość , jeśli już teraz jesteś na centrali pod portem adsl2+ to nie da rady więcej niż masz teraz

Witam ponownie. Dziękuję za odpowiedź. Przedłużyłem neostradę do 10 Mb, Widżę, że zmieniły się parametry w routerze, jednak umowa obowiązuje od przyszłego miesiąca. Jakiej prędkości max mogę oczekiwać od operatora?

Oto moje nowe parametry:

Status / DSL information

Mode: ADSL2+

Channel: Fast

Trellis: ON

Line Status: No Defect

Training Status: Showtime

Down Up

SNR (dB): 13.6 6.7

Attn(dB): 62.5 35.0

Pwr(dBm): 18.0 12.4

Max(Kbps): 6800 709

Rate (Kbps): 3512 698

Router pokazuje max 6,8 , masz duże tłumienie i na więcej nie licz niż te 6,8 (synchro a realnie około 5Mb).

Witam. Zamówiłem sobie od grudnia neta 10mb. ile max pujdzie na tych parametrach??

imgkav.jpg

radosny5

pójdzie 15Mb