Jak sprawdzić jaki internet maksymalnie na moim łączu?

No właśnie nie ma żadnej kablówki…

Mieszkam na wsi, ok. 15km od Opola (woj. Opolskie jak coś :P)

Jedyni możliwi operatorzy to są :

TP

Netia (U nas także na kablach TP, co dobrze nie wróży :confused: )

I jakaś miejscowa Radiówka (Lecz taka że przy intensywnych opadach śniegu, albo jakiejś burzy, zrywa połączenie co chwila).

Słyszałem że postawili niedawno nową centralę, do której w linii prostej mam ok 150m. Więc myślę że jak podpiszę nową umowę z Netią, to podłączą mnie już do tej nowej centrali, i że coś się zmieni (Mam nadzieję że na lepsze)…

centrale postawili pewnie żeby odciążyć tą twoją do której nie masz też daleko bo jakieś 300/400 metrów więc coś sie dzieje ,przy takich odległościach to i nawet 80Mb będzie działać jeśli tylko będą dostępne porty vdsl na tej centrali, pewnie jeszcze nie została uruchomiona tamta,musisz uzbroić się w cierpliwość :smiley:

polecam zajrzeć na forum http://forum.neostrada.info/viewtopic.php?f=66&t=20181 przejrzyj tematy jest tam dużo ciekawych informacji i sporo doświadczonych użytkowników

Dzięki wielkie za ten link :smiley:

Właśnie wyczytałem że planowane zakończenie prac jest na grudzień 2012… Więc jak dla mnie to dobrze… Bo znając życie to zanim to uruchomią, to będzie maj/czerwiec :stuck_out_tongue:

Więc mam nadzieję że do września za dużo ludzi nie będzie zmieniało internetu, i trafi mi się tak że nie będzie problemu podpiąć mnie do nowej centrali 8)

Może w końcu skończy się codzienne oczekiwanie na godzinę 22 żeby internet działał normalnie :smiley:

Witam, da sie na tych parametrach wyciągnąć więcej niż 10mb ?

Stan linii ADSL Podniesiony

Standard ADSL G992_5_A

Szybkość wysyłania 1128

Szybkość pobierania 12440

Tłumienie Bliski koniec : 27.4 (dB)

Odległy koniec : 16.7 (dB)

Sygnał/Szum Bliski koniec : 9 (dB)

Odległy koniec : 8 (dB)

Liczba błędnych pakietów 0

Firmware 0xe15080a

Błędne sek. w okresie 15 min 0

Błędy CRC 0

Błędne sek. w okresie 1 dnia 0

Witam, kiedyś już zakładałem temat o zwiększeniu prędkości neta do 20 Mb/s lecz nie mogłem jej wziąć z przyczyn technicznych i nie chodziło tu o linie, lecz o brak opcji “do 20 Mb/s” w komputerze w salone TP…:confused: Parę dni temu z ciekawości wszedłem na stronę orange.pl i wziąłem opcje “sprawdz dostepnosc” gdzie wpisałem moj numer telefonu i zostałem zaskoczony, gdyż na liscie pojawiła się opcja do 20 Mb/s. Dodam także, że między czasie, jakoś latem miałem awarie- przetarty kabel w domu.Byli u mnie technicy i stwierdzili, że jest dosyć daleko do centrali, lecz parametry są stabilne i nie będzie pełnych 20 Mb/s, lecz trochę mniej i nie wiedzą dlaczego nie mogłem wczesniej wybrać tej oto opcji.

Wrzucam zrzut parametrów z routera"

parametryf.jpg

Chciałem dodać, że te parametry są stałe, praktycznie w ogóle się nie zmieniają. Po parametrach widać, że ok 18-19 Mb/s powinno być, proszę o pomoc czy próbować zwiększyć prędkość? Dodam także, że w grudniu kończy mi się umowa;].

Tutaj info ze strony Orange

cxcxl.jpg

Pokal16

możesz zamawiać jak jest na stronie dostępne 20Mb to zamówienie tym razem przejdzie przez system.Nie będzie pełne 20Mb a coś koło tego co router pokazuje +/-17Mb.Nie musisz czekać do grudnia możesz w każdej chwili zamówić zapytaj na infolinii też o prezent powinien ci przysługiwać przy przedłużeniu umowy

badyl22

to co masz to maksymalna prędkość dla twojej linii

Witam mam pytanie jaka jest możliwa prędkość na moim łaczu.

Statistics – ADSL

Mode: ADSL2+

Line Coding: Trellis On

Status: No Defect

Link Power State: L0

Downstream Upstream

SNR Margin (dB): 26.1 6.3

Attenuation (dB): 7.5 1.1

Output Power (dBm): 11.2 0.0

Attainable Rate (Kbps): 27116 1164

Rate (Kbps): 12446 1163

MSGc (number of bytes in overhead channel message): 60 12

B (number of bytes in Mux Data Frame): 126 29

M (number of Mux Data Frames in FEC Data Frame): 1 8

T (Mux Data Frames over sync bytes): 3 5

R (number of check bytes in FEC Data Frame): 16 10

S (ratio of FEC over PMD Data Frame length): 0.3256 6.5574

L (number of bits in PMD Data Frame): 3513 305

D (interleaver depth): 96 4

Delay (msec): 7 6

Super Frames: 75350 67388

Super Frame Errors: 0 0

RS Words: 14919496 739930

RS Correctable Errors: 0 0

RS Uncorrectable Errors: 0 N/A

HEC Errors: 0 0

OCD Errors: 0 0

LCD Errors: 0 0

Total Cells: 35655718 113909

Data Cells: 5701073 18746

Bit Errors: 0 0

Total ES: 0 0

Total SES: 0 0

Total UAS: 51 0

z góry dziękuję

jak masz dostępne w centrali vdsl to około 60/80 Mb

jak jest tylko adsl2+ to pełne 20Mb

sprawdź tutaj jakie opcje masz dostępne http://www.orange.pl/prt/service_availability_check

Wiatm. Jako, że jestem zielony w tych sprawach chciałem prosić o pomoc. Posiadam neostrade 2Mb od kilku miesięcy prędkość pobierania na stronach typu speedtest była w granicach 100kb/s (w czesie testu programy p2p wylaczone, tak samo jak inne komputery). Wielokrotnie dzwoniłem na niebieska linie, nawet przysłali techników odłączyli mi jeden telefon stacjonarny i powiedzieli że do 24h wszystko będzie jak należy. Niestety problem dalej istnieje, dzisiejsze pomiary to okolo 40kb/s… W grudniu konczy mi się umowa i chciałbym się dowiedzieć jaka jest możliwa prędkość na moim łączu. Z góry dziekuję.

Status linii ADSL Podniesiony

Standard ADSL G992_1_A

Szybkość wysyłania 320 Kb/s (Intlv[LP0])

Szybkość pobierania 2496 Kb/s (Intlv[LP0])

Tłumienie Bliski koniec: 33.5 (dB)

Odległy koniec: 19.0 (dB)

Sygnał/Szum Bliski koniec: 13 (dB)

Odległy koniec: 25 (dB)

Liczba błędnych pakietów 0

Firmware 0xe15080a

Błędne sek. w okresie 15 min 0

Błędy CRC 0

Błędne sek. w okresie 1 dnia 0

W tym poście: http://forum.dobreprogramy.pl/jak-sprawdzic-jaki-internet-maxymalnie-pojdzie-moim-laczu-t449472-240.html#p3167751 pytałem o możliwości swojego łącza. Kolega djosdanielos który się wypowiada często i rzeczowo w tym temacie i rzekomo zna się na rzeczy prognozował okolice 6Mbit. Jestem nieco zawiedziony, ponieważ podpisałem umowę na 2 lata i dalej będę musiał męczyć się z 1 Mbit- czego chciałem uniknąć poprzez pytanie w tym temacie. Prędkość synchronizacji została taka sama jak była (1312/320Kbit) czyli pod 1 Mbit, jedynie prędkość przesyłu wzrosła do ~1,1 Mbit (w praktyce ok. 140KB/s). Oczywiście dzwoniłem na infolinię kilkukrotnie, rozmawiałem z konsultantami, sprawdzanie, resetowanie portów itd po kilka razy- nic nie dało. Twierdzą, że to widocznie max dla tej linii.

Proszę teraz o jakieś naprowadzenie- co dalej?

konduktor852

snr margin 33.5 / 24.0 miałeś wtedy ,czy nadal są takie same wartości ?

W tej chwili:

SNR Margin

32.0 22.5 db

Line Attenuation

55.5 27.5 db

Data Rate

1312 320 kbps

Max Rate

6688 932 kbps

POWER

16.0 11.0 dbm

Pora wieczorowa- większy ruch, więc jest trochę gorzej, co nie zmienia faktu że przynajmniej 1,5-2 Mbit powinno być, jak nie więcej.

EDIT: SNR Margin Down skacze w tej chwili w granicach 30,5-33, niżej nie zauważyłem.

jeśli router mówi prawdę i nie jest to jakiś błąd pomiaru czyli

SNR Margin

32.0 22.5 db

to powinno być 5/6 Mb poza tym

Max Rate

6688 932 kbps właśnie na tyle wskazuje

dawno podpisałeś umowę ?

Po pierwsze- zwracam honor kolego djosdanielos.

Byłem dziś zrobić małe poruszenie do salonu Orange, poprosiłem o konkrety, o pomiar u mnie w domu przez techników. Przed chwilą przyjechali panowie (bardzo szybko swoją drogą!) i okazało się, że umowa podpisana końcem września mogła wejść dopiero 1 listopada. O tym wiedziałem, a że czas oczekiwania przekroczył 30 dni to zlecenie przełączenia mnie w centrali gdzieś “zaginęło” (tak się tłumaczył technik). Przed chwilą przełączyli mnie na ADSL2+ i statystyki z routera tego, z którego podawałem wcześniej wyglądają następująco:

vx0ju9.jpg

co jest dla mnie pozytywnym zaskoczeniem jeśli chodzi o linię ~4km.

Speedtest pokazuje przy tej synchronizacji 7,08/0,93 Mb/s.

Ten router (TP-Link TD-W8901G) jest pożyczony od kolegi.

Mój (D-Link DSL-624M) Synchronizuje się na okolice 6Mbit/1Mbit przy SNR 11/8 (Co w speedteście daje download nieco poniżej 5Mbit). Na dodatek po włączeniu synchronizuje się na wyższą prędkość, po czym zrywa połączenie, synchronizuje się na nieco niższą i tak kilka razy aż osiągnie jakąś tam stabilność (już poniżej 4,5Mbit w speedtescie)

Stąd wynikają 2 pytania-

1. Technicy mówili coś o “sprawdzaniu” linii przez kilka dni do momentu “wyczucia” przez centralę optymalnej prędkości. Czy tak to działa? Czy prędkość synchronizacji za każdym razem po włączeniu routera jest inna, zależna od SNR? Chodzi mi o to, czy teraz jak centrala “przyzwyczai się” do mojego routera, określi synchro powiedzmy na 5Mbit, to po wymianie routera na lepszy, gdzie parametry się polepszą nadal będzie 5Mbit czy podniesie się adekwatnie do jakości połączenia?

2. Tutaj między dwoma tanimi badziewnymi routerami widać taką różnicę. Czy warto zainwestować w jakiś lepszy? Może ktoś poleci coś co będzie stabilne dla tej linii? Te 7 Mbit już by mnie bardzo satysfakcjonowało, jednak widzę po dłuższej chwili po kilkadziesiąt błędów CRC i raz zerwało mi połączenie (synchro spadło do 8083 Kb/s). Chodzi o maksymalnie stabilne łącze przy rozsądnie wysokiej prędkości. Jeśli miałbym kupować router to nie ukrywam nie chciałbym wydać majątku. Może coś w okolicy 100-150zł? Obił mi się wcześniej o oczy kilka razy w tym temacie TP-Link tp-link w8960n. Warto przy tej linii dołożyć do niego?

Przez 10 dni będzie się ustawiać a potem zmiany będą kosmetyczne (zależnie od obciążenia na centrali).

Niektórzy zalecają przez 10 dni nie wyłączać routera a inni że należy router wyłączyć na najmniej 10 dni zaraz po zainicjowaniu połączenia bo wtedy DLM zapamięta najlepsze (najszybsze) połączenie.

Osobiście to kupiłem DGN2200 aby być pewniejszym że przy 10Mb będzie to lepiej działać.

A mając teraz ten router, który synchronizuje się w okolicach ~5Mb/s i tak się to ustabilizuje to po zakupie lepszego będzie możliwość zmiany tej prędkości na wyższą?

Nie jestem pewien, kupiłem mój ruter tego samego dnia co podpisałem umowę aby właśnie nie ryzykować że szybkość już mi zostanie z innego routera.

Czytałem wypowiedzi że DLM może zmienić szybkość gdy oceni że jest taka możliwość ale nikt nie wie ile to może trwa… równie dobrze kilka dni co kilka tygodni.

DLM dopada wtedy kiedy dochodzi do zrywania połączenia żeby zagwarantować stabilność obniża synchronizację ,i ustawia na stałe potem najwłaściwszą,tak żeby był zapas SNR przeważnie na te 10/11 dB ale można powrócić do poprzednich wartości wystarczy zadzwonić na infolinie i poprosić o reset ustawień portu na centrali

co do routera DGN2200 to dobry sprzęt jak większość Netgear ,TP-Link który miałeś od kolegi TD-W8901G to tani router jednak nie jest najlepszy podobny model W8910G zamieniona miejscami 1 z 0 w nazwie, to były niezłe routery i tanie ,ale nie widzę ich już w sprzedaży

ja używam W8960N mam takie parametry http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel … acf61.html

snr 3.6 dB celowo obniżyłem z 6dB żeby mieć jak najwyższą synchronizację , nigdy nie dopadł mnie DLM bo łącze jest stabilne margines czasami spada wieczorami nawet do 1.8 dB ale nie dochodzi do zerwania , mogę śmiało polecić niestety mimo że kilka lat już na rynku , to cena nic nie spadła a wręcz przeciwnie

co do samej twojej linii to musi być w bardzo dobrym stanie , i ogólnie mało użytkowników na niej musi być

Witam ponoownie to moje parametry

Statistics – ADSL

Mode: ADSL2+

Line Coding: Trellis On

Status: No Defect

Link Power State: L0

Downstream Upstream

SNR Margin (dB): 26.4 5.8

Attenuation (dB): 7.0 1.0

Output Power (dBm): 11.1 0.0

Attainable Rate (Kbps): 27236 1160

Rate (Kbps): 12446 1160

MSGc (number of bytes in overhead channel message): 60 12

B (number of bytes in Mux Data Frame): 126 72

M (number of Mux Data Frames in FEC Data Frame): 1 2

T (Mux Data Frames over sync bytes): 3 2

R (number of check bytes in FEC Data Frame): 16 6

S (ratio of FEC over PMD Data Frame length): 0.3256 4.0000

L (number of bits in PMD Data Frame): 3513 304

D (interleaver depth): 96 8

Delay (msec): 7 8

Super Frames: 80639 72215

Super Frame Errors: 0 0

RS Words: 15966700 1299885

RS Correctable Errors: 73 0

RS Uncorrectable Errors: 0 N/A

i tak miałem miec od 1 listopada 10Mb/s a mam 2Mb/s . Na speed tescie max 6Mb/s po czym spada do 2 i tez jest taki wynik. Mam pytanie czyja to wina ? Może jeszcze nie zwiększyli?

sprawdź z jaką prędkością pobierają się pliki z http://www.noc.gts.pl/