Jak sprawdzić jaki internet maksymalnie na moim łączu?

wujek2114 ,

powiedz ,że miałeś uszkodzony kabel w domu i ci internet rozłączało ,i DLM obciął ci prędkość przez to ,i że naprawiłeś instalację i chcesz przywrócenie poprzedniej prędkości

spliter powinien być podłączony do gniazdka tym krótkim kablem który z niego wystaje ,a do splitera telefon.Nie powinno się stosować żadnych przejściówek ,przedłużek z tego co słyszałem czyli tak gniazdko—>spliter—> telefon

niektóre splitery mają 2 wyjścia wtedy pod jedno oznaczone jako adsl można też podpiąć router

spqrse ,

jeśli jesteś teraz w ADSL1 i jeśli twój operator przepnie cie do portu ADSL2+ to będziesz mógł mieć 10Mb

suchy9955 ,

będzie działać 10Mb bez problemu o ile przełączą cie na ADSL2+

w adsl1 10Mb nie pójdzie bo obsługuje max 8Mb

vtcqkud.jpg

Uploaded with ImageShack.us

pozdro

Djosdanielos: Według tej strony http://www.kitz.co.uk/adsl/max_speed_calc.php może u mnie pójść 4,5mb przy adsl2+ faktycznie jest taka możliwość?

tłumienie mam 52dB a margines szumu 22.50 dB

powinno być 4/5 Mb bo masz zapas SNR kilka postów wcześniej wujek2114 opisywał swoją sytuację że miał z początku około 5Mb u niego parametry dosyć podobne jak twoje

inne osoby które tu były z podobnymi parametrami np. konduktor852

vx0ju9.jpg

przy tłumieniu 56dB realnie można mieć 6/7Mb , reszta zależy od tego na ile wystarczy tego zapasu SNR trudno powiedzieć bo u każdego trochę inaczej jest

na stronce którą podałeś wyżej pisze " Each 3dB of SNR is worth anywhere between 400 to 1200kbps " czyli 3dB snr mogą dać między 400 a 1200kbps

przyjmijmy że mamy SNR 21dB to 21:3=7 7x400=2800kbps to jest minimum 7x1200=8400kbps stawiam że będziesz miał połowę tego bo 6 dB musi byc zarezerwowane dla poprawnego działania internetu

Dzwoniłem do nich i po ok dwóch godzinach był już u mnie technik, chociaż mówiłem im, że u mnie jest już wszystko ok tylko o zresetowanie tego automatu chodzi…

Technik klasycznie podłączył swoje mierniki (tylko ten to trzy różne podłączał) i stwierdził, że niby linia jest ok, ale że jest długa i się powinienem cieszyć że mam to 1 Mb bo niby to i tak jest dobrze jak na te parametry (konkretniej cały czas chodziło mu o odległość).

Mówił też że ten automat niby działa tak, że faktycznie obniża parametry jak są błędy, ale też jak już znikną to teoretycznie zwiększa prędkość. Mówił też że na tym jego mierniku pokazuje ze są jakieś błędy i tego się nie da już wyeliminować bo za długa linia ;/

Czy w takiej sytuacji da się jeszcze coś zrobić ?

Bo to już drugi technik co mówi praktycznie to samo…;/

Witam, obecnie posiadam Neo 1Mb, ale to mi nie wystarcza w tp(Orange) mi powiedzieli, ze 1Mb na moim łączu to maks ale mi sie nie chce wierzyc poniewaz kumpel sasiad mieszkajacy 50m odemnie ma 2Mb i chodzi mu dobrze. Oto moje parametry:

Wersja oprogramowania ADSL: FwVer:3.10.18.0_TC3085 HwVer:T14.F7_5.0

Stan linii: Showtime

Modulacja: ADSL2 PLUS

Annex: ANNEX_A

…Download Upload

Margines SNR: 20.3 db 12.5 db

Tłumienie linii: 51.0 db 27.5 db

Prędkość: 1319 kbps 322 kbps

Wielkie dzięki za odpowiedź djosdanielos :slight_smile:

adrbsk91 ,

jeśli skorzystasz z opcji od 1 do 10Mb to będziesz miał około 4Mb ale linia może być nie stabilna i będziesz potrzebował jakiś router który radzi sobie dobrze na długich liniach bo jak będą częste resynchronizacje to automat obetnie prędkość do tego co jest w widełkach czyli 1Mb

wujek2114 ,

długo masz już obciętą synchronizację ? DLM powinien oddać to co zabierze po jakimś czasie ,błędy każdy ma , grunt to żeby nie zrywało połączenia bo wtedy tnie niemiłosiernie.przeczytaj temat http://forum.neostrada.info/viewtopic.php?f=15&t=20567 u jednych technicy się postarali u innych twierdzą ze nie mają uprawnień .DLM teraz to zmora wszystkich co mają neo

@djosdanielos

Dzięki za szybkie info własnie się pytałem tego kolegi co mówiłem ze ma 2Mb, otóż niedawno wziąl sobie 6Mb i chodzi mu tak jak mówisz czyli 3,5-4Mb

Nie pamiętam dokładnie ale raczej sporo ponad tydzień, może nawet trzy, cztery, już nie pamiętam…

Później trochę kombinowałem z tym ADSL2 i ADSL2+ itp. Ogólnie dużo razy rozłączałem a to niby ma wpływ na ten DLM.

A tak poza tym to mój stary router miał jakoś dziwnie ustawione ze trzymał synchronizacje tylko 1 dzień (idealnie 24h), a później synchronizował się od nowa…

Przed chwila wyczytałem ciekawą informacje o DLM:

ze stronki

http://hurt-tp.pl/bsa.phtml

Czy to może oznaczać że po 31.01.2013 DLM tymczasowo zakończy działanie czy już po prostu będzie działał normalnie, a nie jako test ?

Witam.

Tak jak wielu abonentów Neostrady przeszedłem ostatnio na Neostrade w widełkach 1 do 10 mb/s. Niestety nie prędkości jakie udaje mi sie osiągnąć to tylko 2 do 2.5 max. Prosiłbym o wypowiedzenie się na temat mojego problemu. Poniżej zamieszczam parametry jakie znalazłem w menu livebox:

Status linii ADSL Podniesiony

Standard ADSL G992_5_A

Szybkość wysyłania 524 Kb/s (Intlv[LP0])

Szybkość pobierania 2348 Kb/s (Intlv[LP0])

Tłumienie Bliski koniec: 60.1 (dB)

Odległy koniec: 24.9 (dB)

Sygnał/Szum Bliski koniec: 3 (dB)

Odległy koniec: 7 (dB)

Liczba błędnych pakietów 240232

Firmware 0xe15080a

Błędne sek. w okresie 15 min 0

Błędy CRC 46335

Błędne sek. w okresie 1 dnia 0

Może być to spowodowane tym, że mam jeszcze liveboxa 1.1? Bo 2.0 idzie kurierem…

A to ja też spytam.

Informacje z rutera:

Dyszki to ja nie widziałem.

Jest mniej-więcej tak:

2416491569.png

Czy to normalne, zgodne z tymi parametrami?

Test na stronie Orange twierdzi, że maksymalna oferta dla mnie to ‘do 10Mb/s’. Jest nadzieja, że kłamie? :

Z góry dziękuję za informacje.

Ciesz się kolego. J najwięcej miałem tylko 2.5 Mb/s

Szczerze Ci powiem że naprawdę powinieneś się cieszyć, że masz taką prędkość, bo przy takich parametrach to pewnie DLM zaraz ci ją przytnie…

Ja mam trochę lepsze parametry, a mam 1 Mb/s

Proponuje ci zajrzeć do instalacji w domu itp bo masz sporą różnice w tłumieniu, a tak raczej nie powinno być…

Może wymiana liveboxa pomoże ale to mało prawdopodobne.

Straszna lipa;/ Może ten livebox coś zmieni, mam nadzieje. A jak nie to zastanowie się nad stałym 2. Mam nadzieje że jest taka możliwość w funpacku HD… Niby kiedyś technicy sprawdzali u kolego który mieszka dalej niż ja od centrali i miał max 5. 4 Niby mu śmiga.

Z tego co się orientuje to już nie ma tych mniejszych opcji są tylko te DO XX Mb/s … (10, 20, 40 itp)

Ale jakby ci sie udało cos załatwić to napisz bo też bym spróbował.

pepiak ,

nowy livebox może poprawić jedynie stabilność

witam,

ja także zapytam,

jaką prędkość internetu mogę osiągnąć na modemie d-link DSL-2640B, w usłudze Netia do 10Mb?

Leci stabilnie 5mb, ale czy nie może być więcej?

parametry poniżej statistics_zps6f1edb47.png

edit: to nie fajnie, ale dzięki za szybką odpowiedź

to już jest max

Stan linii ADSL Podniesiony

Standard ADSL G992_5_A

Szybkość wysyłania 636

Szybkość pobierania 7444

Tłumienie Bliski koniec : 32.4 (dB)

Odległy koniec : 16.5 (dB)

Sygnał/Szum Bliski koniec : 15 (dB)

Odległy koniec : 19 (dB)

Liczba błędnych pakietów 52106

Firmware 0xe15080a

Błędne sek. w okresie 15 min 0

Błędy CRC 2945

Błędne sek. w okresie 1 dnia 0

a jaki ja moge miec na tym internet?

A jaką prędkość internetu mogę mieć dla moich parametrów łącza?

tłumienie w górę: 20,9 dB

tłumienie w dół: 42.4 dB

margines zakłóceń w górę: 23 dB

margines zakłóceń w dół: 24 dB

maximum download: 6656 Kb/s

synchronizacja w dół: 1530 Kb/s

Z góry dziękuję za odpowiedź.