Jak sprawdzić jaki internet maksymalnie na moim łączu?

Witam, kolega ma problem z internetem. Od niedawna rozłącza mu co chwile neostrade, a dawniej wszystko bylo wporządku. Jego parametry to:

Stan linii ADSLPodniesiony

Standard ADSLG992_5_A

Szybkość wysyłania316

Szybkość pobierania2488

TłumienieBliski koniec : 31.3 (dB)

Odległy koniec : 26.5 (dB)

Sygnał/SzumBliski koniec : 8 (dB)

Odległy koniec : 8 (dB)

Liczba błędnych pakietów294

Firmware0xe15080a

Błędne sek. w okresie 15 min0

Błędy CRC33

Błędne sek. w okresie 1 dnia0

Proszę o pomoc, z gory dzieki.

P.S Jaka szybkosc może mieć na tej lini maksymalnie?

djosdanielos , widzę, że Ty się tutaj najwięcej udzielasz. Pracujesz w tym kierunku? Powiedz mi, jakie są maksymalne wartości tłumienia dla różnych rodzajów łączy

witam

od 2 lat mam 20Mb i chodziło bez zająknięcia niemal o każdej porze na maxa bardzo stabilnie. Ale ostatnio coś się zaczyna chrzanić najpierw więcej jak 18,7 nie umiałem uzyskać. A teraz w dzień ~od 14 do 24godz. ledwo dobija do 8Mb po 24 jest te18Mb znowu, synchronizacja jak trzeba nic nie zrywa, z tego co pamietam to parametry lini się nie zmieniły. Ze 2 tygodnie temu zgłaszałem awarie bo nie miałem neta ponad dobe i wydaje mi się że od tego czasu takie słabe prędkosci mam w dzień. We wrześniu przedłużyłem umowe z netią bo byłem bardzo zadowolony a tu takie coś, z czego to może wynikać i jak mam z nimi gadać żeby mnie z kwitkiem nie odesłali? Pingi cały czas takie same, rozumie że może być jakieś obciążenie sieci ale żeby aż tyle? wygląda to jakby mnie przykręcali w południe albo co

statystyki netiaspot:

Connection Speed: 21.43 Mbps Downstream / 1.24 Mbps Upstream

Connection Duration: 3 hours, 17 minutes

Maximum Line Rate: 22.58 Mbps Downstream / 1.24 Mbps Upstream

Noise Margin: 8.20 dB Downstream / 5.80 dB Upstream

Line Attenuation: 12.70 dB Downstream / 4.60 dB Upstream

Line Modulation: G.992.5 Annex A

na Asmaxie:

SNR 8,6 6,4

Att 16 5,5

Który właściwie lepiej łapie bo już sam nie wiem?, oba stabilne

gicki , Neostrada tak? U mnie to samo. Do niedawna miałem 6Mb i chodziło jak marzenie. Od jakiś dwóch tygodni zaczęły się problemy. Prędkość pobierania w dzień potrafi zejść do 7kb/s albo w ogóle nie pobiera :smiley: Przed świętami przeszedłem na 10Mb, myślałem że się polepszy a tu kicha to samo…

prawie, bo netia na liniach tp. Od paru miesięcy był transfer jakieś 2-2,2MB/s to w sumie nie zwracałem na to uwagi. Niby tragedi nie ma bo te 400-500kb/s jeszcze idzie ale jak przedtem leciało 2,54MB/s…ehh aż żal to były czasy :smiley: , Ja jeszcze przeczekam święta i zobacze co będzie po nowym roku. Tylko zastanawiam się jak ich ugryźć bo przedtem miałem umowe na 20 Mb no a teraz jest “no limits” hee w sumie spodziewałem się że może jeszcze mi wzrośnie prędkość o parę kilo, bo kilka lat temu wymieniali a w sumie zakładali nam okablowanie i centralke w miejscowościi parametry mam chyba nie najgorsze a tu takie cuda po 2 latach się dzieją

Moje statystyki:

8411834a0f1799fad0a02c19e31261506812_min.jpg

Jaka może być u mnie największa prędkość ?

Proszę o odp.

między 5 a 6Mb

szczepan997 , na forum piszemy w języku polskim, w związku z tym należy korzystać z polskich znaków diakrytycznych (ą,ę,ć,ł,ń,ó,ś,ź,ż), proszę poprawić wszystkie swoje posty.

Witam, jaką prędkość mogę uzyskać:

SNR Margin 10.9 32.0 db

Line Attenuation 33.9 17.9 db

Data Rate 1318 322 kbps

Max Rate 4428 1200kbps

CRC 0 0

ADSL Firmware Version

FwVer:3.20.17.0_TC3087 HwVer:T14.F7_11.2

Line State

Showtime

Modulation

ADSL2 PLUS

Annex Mode

ANNEX_A

sawadro ,

teraz 2Mb z tym że parametry bardzo kiepskie ,za kiepskie jak na to tłumienie przy którym powinno działać 10Mb może router ci padł albo filtr do telefonu nawalił lub coś innego jeszcze bo SNR jest za niski nieproporcjonalny do reszty ,najlepiej wezwij techników w celu znalezienia usterki

Router dzis nowy kupilem TP LINK W8951nd, nie mam telefonu, place za utrzymanie lacza. Moze moglbym cos w routerze pozmieniac? Co mam powiedziec technikom?

Witam. Czy mógłby mi ktoś pomódz w określeniu maksymalnej prędkości internetu jaka może być dostępna na moim łączu?:slight_smile:

Informacje o łączu

Czas działania: 0 dni, 5:13:52

Modulacja: G.992.5 annex A

Przepustowość (wysyłanie/odbieranie) [kbps/kbps]: 637 / 7.454

Przesłane dane (wysłane/odebrane) [KB/KB]: 0,00 / 0,00

Moc wyjściowa (wyższa/niższa) [dBm]: 8,0 / 1,5

Tłumienie linii (wyższe/niższe) [dB]: 5,5 / 16,5

Margines sygnału/szumów (wyższy/niższy) [dB]: 7,5 / 23,0

ID dostawcy (lokalny/zdalny): TMMB / GSPN

Utrata ramkowania (lokalnie/zdalnie): 0 / 0

Utrata sygnału (lokalnie/zdalnie): 0 / 0

Utrata zasilania (lokalnie/zdalnie): 0 / 0

Utrata łącza (zdalnie): 0

Sekund błędu (lokalnie/zdalnie): 10 / 0

Błędy FEC (wyższe/niższe): 4 / 0

Błędy CRC (wyższe/niższe): 2 / 0

Błędy HEC (wyższe/niższe): 0 / 0

@sawadro ,

jesli to neostrada to ustawienia

Annex A

protokół PPPoA (jeżeli modem nie połączy się, to spróbuj przełączyć na PPPoE)

enkapsulacja: VC multiplexing (VCmux)

autentykacja PAP lub CHAP

VPI: 0

VCI: 35

W niektórych przypadkach (w zależności od typu modemu) konieczne będzie również wprowadzenie parametrów:

DSL Modulation: G.dmt lub Multimode (dla opcji 10 i 20Mbit/s wybierz ADSL2+)

MTU: 1492 lub Auto

DNS: pobierane atomatycznie lub jeden z tych: podstawowy: 194.204.159.1, alternatywny: 194.204.152.34, host: dns.tpsa.pl

sprawdź parametry jakie będą po ustawieniu modulacji G.dmt

najlepiej byłoby zdzwonić na infoliniie techniczną pod 801 505 505 i powiedzieć że masz zaniżony mocno margines szumu jak na twoją odległość od centrali i obecną prędkość łącza ,powinieneś mieć znacznie większy zapas powinni przyjąć zgłoszenie i przesłać do techników

daj znać jak sprawa się potoczy

@Jareczeeek ,

masz netie?

możesz mieć około 15/17Mb max

a teraz:

SNR Margin

17.0 31.7 db

Line Attenuation

34.8 17.8 db

Data Rate

1318 322 kbps

Max Rate

7032 1164 kbps

CRC

0 0

tak to jest neostrada

G.dmt to jest adsl1 tutaj trochę lepsze parametry SNR większy niż na adsl2+ router pokazuje ze może wynegocjować około 6Mb przy tych parametrach

ale to i tak nie wiele zmienia bo coś jest nie tak z tymi parametrami

za to ile linia uciągnie na pierwszym miejscu odpowiada odległość do centrali im bliżej tym lepiej ,parametr Line Attenuation zwiększa się ze wzrostem odległości w twoim przypadku około 2.5 km to jest w sam raz na 10Mb ,ja mam identyczne attenuation jak u ciebie i 10Mb działa z małym zapasem

snr margin im większy tym lepiej ,jest to stosunek sygnału do szumu.Szumy i zakłócenia na linii powodują że sygnał jest niższy jakość kabla ,sąsiednie linie mają na to wpływ ale nie aż w takim stopniu bo jest to zazwyczaj wieczorami ze 3 dB mniej , u mnie przy 1Mb SNR wynosił 31dB w adsl2+ u ciebie powinno być podobnie może sąsiad jest podpięty do tego samego kabla co ty i tak zakłóca :wink: do mieszkania idą przeważnie 2 pary kabli miedzianych z tego jedna nie jest wykorzystywana ,i jest w zapasie może sąsiad nie ma własnej linii i jest podpięty jakimś cudem pod twoją zapasową parę co by tłumaczyło tak niski SNR ,ale to już niech technicy zbadają

Czy jak ja mam właśnie podłączone tak jak tu opisujesz, a brat już nie korzysta z tej “drugiej” linii to czy i tak to może powodować jakieś zakłócenia ?

A i ile mogę wyciągnąć jak mam takie parametry:

ADSL2+

SNR margin 19 21

Tłumienie 57 24,8 (nieraz jest 56 przy downstream)

Synnchro. 1312 412 (jest napisane że maks ok 4000 <3700 - 4600> down i 516 up)

Wcześniej też podawałem tu parametry ale wymieniłem router i kabel idący od puszki do gniazdka no i jeszcze na starym routerze była poprawa tłumienia o 1 dB, i SNR o ok 5dB…

wtedy nie , zakłócenia byłyby gdyby korzystał

powinny być 4Mb ,ale na razie masz przyblokowane na centrali i bez interwencji techników się nie obędzie , zrywa ci nadal połączenie?

masz umowę od 1 do 10Mb ?

Połączenia nie zrywa, a SNR nie skacze tak mocno jak to było na starym routerze. Skoki są małe, ale widoczna jest różnica rano wieczór (ok 3 dB) .

Patrzylem też na statystyki błedów i po 2-3 dniach było tylko 5 HEC error ba upstream, i ok 5000 możliwych do skorygowania na downstream, czyli jest dużo lepiej.

A co do techników to dzwoniłem do Tp i niby coś mieli tam robić, ale jak zrobią to mieli dać znać, no i niestety już od trzech dni nic…

Jutro jeszcze postaram się poprawić instalacje w domu, znaczy puścić kabel bezpośrednio do splitera, a nie do gniazdka i później innym kablem do splitera, bo tam widzę są nieciekawe kabelki i zobaczę czy będzie różnica. Po tym zadzwonię jeszcze raz…

A czy mówić im o DLM czy ci konsultanci mogą nie wiedzieć o co chodzi ?

Witam jaka będzie przypuszczalna prędkość internetu dla parametrów:?

tłumienie:

down:27 db

up:11 db

Margines zakłóceń:

down:8.9 db

up:8.9 db

Obecnie mam 6 mb/s ale chodzi gorzej niż 256 …

Prędkość połączenia :

down: 7453 kbps

up:639 kbps

Mój router to netgear DGN2200

Witam teraz mam 1mb a oferta jest na 10 mb czy bedzie dobrze?

beztytuuojw.png

i mam Livebox FTTH v2