Jak sprawdzić jaki internet maksymalnie na moim łączu?

A da się coś zrobić żeby przyspieszyć chociaż do 2mb/s internet, czy raczej nie da rady?

możesz skrócić kable w domu jak tylko jest to możliwe ,jeśli spadnie attenuation chociaż o 2 dB router będzie się już wyżej synchronizował , jak wygląda okablowanie w domu u ciebie masz jedno gniazdko czy więcej? ile w sumie metrów kabla idzie od puszki ,jaki to kabel zwykły cienki płaski ?

różne routery potrafią łapać inną synchronizację ,jeśli masz od kogo pożyczyć jakiś inny niż livebox mógłbyś sprawdzić

Mam 1 gniazdo, kabel do puszki ok.8m,kabel cienki biały płaski, a rutera innego nie mam także będzie problem inny zobaczyć, ale na Livebox 2.0 nie narzekam, ale może inny ruter by coś dał to spróbuję pożyczyć od kogoś.

A coś wyżej niż 6 mb pójdzie?

Sprawdzałem proponowane pakiety przez neostradę dla mojego łącza i pokazało pakiet internetowy 10 mb, jest to możliwe?

jaEmiZg.png

To co proponujecie zrobić, aby trochę podkręcić prędkość chociaż do 2mb/s, bo jak patrze to mam sporo błędów i nie wiem od czego i jak się ich pozbyć :

charakterystyka techniczna :

1.16 tłumienie w górę 33.7 dB

1.17 tłumienie w dół 61.7 dB

1.18 margines zakłóceń w górę 7 dB

1.19 margines zakłóceń w dół 6 dB

1.20 maximum upload rate 756 Kb/s

1.21 maximum download rate 1244 Kb/s

1.22 synchronizacja w górę 657 Kb/s

1.23 synchronizacja w dół 1280 Kb/s

1.24 moc w górę 12.4 dB

1.25 moc w dół 0 dB

1.26 pakiety odebrane nieaktywny

1.27 pakiety wysłane nieaktywny

1.28 stracone pakiety nieaktywny

1.29 link retrain nieaktywny

1.30 błędy FEC (góra/dół) 0

1.31 błędy HEC (góra/dół) 243668

1.32 błędy CRC (góra/dół) 62321

Tyle błędów HEC i CRC nie wiem od czego, wpływają na prędkość internetu i czy da się ich jakoś zmniejszyć? Ruter włączony 37430 s.

Kabel jak wcześniej pisałem mam zwykły biały płaski i ma dł.ok.10m do puszki (może też na to wpływać), do gniazda tel. idzie jeden kabel bez mikrofiltru (bo tel. VoIP).

Witam. Panowie z Orange/TP wciskają mi kit, że nie pójdzie u mnie prędkość szybsza niż 20 Mb/s.

internetj.png

Jeśli dobrze widzę, to prędkość na moim łączu to około 100 Mb/s. Mógłby mi ktoś pomoc w doborze argumentów? Bardzo mi zależy na zwiększeniu uploadu (obecnie mam pakiet 10:1). Pakiet w którym ten upload jest wyższy nosi już nazwę fiber i jest podobno dla mnie niedostępny, pomimo tego że mieszkam w centrum Olsztyna, 500 metrów od centrali Orange/TP.

witam, czy jest ktoś w stanie mi powiedziec jaka predkosc moge do tego dowalić?

aktualnie mam smutną neostrade 2mb :frowning:

Spajkel ,

jest to możliwe jeśli przełączą cię z adsl1 na adsl2+

obecnie w adsl1 nieco ponad 7Mb

izkr ,

przy tłumieniu 31dB powinno działać 10Mb

ale sprawdziłbym na innym routerze parametry bo ten chyba źle pokazuje coś

nie jest realne aby tłumienie było wyższe na uploadzie niż na download zerknij tabelki innych użytkowników

saladk ,

jeśli nie jest dostępne to nic nie poradzisz

przy tłumieniu 20.9dB nie uzyskasz 20Mb a około 15Mb

dla fiber 40Mb musiałbyś mieć tłumienie bliski koniec poniżej 15dB ,a przy twoich 20.9 osiągałbyś około 25-30 Mb downloadu i trudno powiedzieć ile uploadu ,ale 3Mb powinno być

Ollek22 ,

przedzwoń na infolinie i spytaj czy nie ma innej centrali bliżej w twojej okolicy

długość kabli w domu może pogorszyć parametry straty są znacznie większe niż na tym który idzie w ziemi ,ale 10 Metrów płaskiego kabla nie robi prawie różnicy gdyby było 20+ to już są jakieś straty

Ok. Dzięki za pomoc dzisiaj był u mnie fachowiec bo system wykrył dużo błędów na moim łączu, wymienił końcówki i kabel i błędów praktycznie brak :slight_smile: i na dodatek internet jakimś cudem z 1mb/s wskoczył na 2mb/s, a do tego niedługo mają budować centrale blisko mnie, bo teraz jest oddalona o ok.6km, a będzie +/- 1km i mówił mi, że jak zrobią będzie 20mb/s bez problemów łapać.

Witam. Mam pytanie jaki mogę mieć najszybszy internet. Obecnie mam od 2 do 6mb w Netii.

Army ,

6Mb u ciebie to max już

Witam. Mam neostrade 1-10. Na początku prędkość wynosiła u mnie ok 9 Mb/s i działało wszystko dobrze. Teraz moje parametry routera wyglądają następująco:

Mode: ADSL_2plus + AnnexM

Traffic Type: ATM

Status: Up

Link Power State: L0

Downstream Upstream

Line Coding(Trellis): On On

SNR Margin (0.1 dB): 138 121

Attenuation (0.1 dB): 415 222

Output Power (0.1 dBm): 0 126

Attainable Rate (Kbps): 10676 896

Path 0

Downstream Upstream

Rate (Kbps): 3071 638

MSGc (# of bytes in overhead channel message): 89 13

B (# of bytes in Mux Data Frame): 10 38

M (# of Mux Data Frames in FEC Data Frame): 1 1

T (Mux Data Frames over sync bytes): 6 2

R (# of check bytes in FEC Data Frame): 16 2

S (ratio of FEC over PMD Data Frame length): 0.1128 1.9294

L (# of bits in PMD Data Frame): 1914 170

D (interleaver depth): 511 32

Delay (msec): 14.41 15.43

INP (DMT symbol): 17.8 1.50

Super Frames: 490038 427185

Super Frame Errors: 0 0

RS Words: 279320804 3452446

RS Correctable Errors: 6501 4

RS Uncorrectable Errors: 0 0

HEC Errors: 0 0

OCD Errors: 0 0

LCD Errors: 0 0

Total Cells: 57094095 11827550

Data Cells: 9282606 563215

Bit Errors: 0 0

Total ES: 0 0

Total SES: 0 0

Total UAS: 37 37

Czy to max z tymi parametrami? Z góry dzięki za odpowiedź

grzesiek_30 ,

sprawdź czy wszystko masz dobrze skonfigurowane

fkysseg.jpg

Uploaded with ImageShack.us

przy parametrach masz dopisek annex M w neostradzie stosuje się annex A poszukaj w ustawieniach routera i zmień

u mnie :

wgufdrv.jpg

Uploaded with ImageShack.us

jak to nic nie da to wezwij technika ,mogło dojść do jakiegoś uszkodzenia na linii bo ten SNR margin trochę masz niski ,może z mocą nadawania w centrali jest coś nie tak , a może twoi sąsiedzi zwiększyli ostatnio prędkość neostrady i zwiększyły się zakłócenia ,powodów pogorszenia może być cała masa

trochę info z innej stronki o SNR tłumaczone w translatorze

Co to jest SNR?

SNR jest sygnału od szumu - innymi słowy pomiarowych w decybelach siły sygnału do poziomu zakłóceń na linii. 

wyższy SNR, tym lepiej, ponieważ jest mniej szumów tła.	

Waha SNR dla wszystkich linii w ciągu całego dnia przez różnych ilościach. Siła sygnału jest zazwyczaj najlepszy w pierwszej połowie dnia. Wieczorem "Noise", często występuje z powodu większej liczby osób będących w domu i włączeniu sprzętu elektrycznego zakłóceniom elektromagnetycznym itp. mogą być wprowadzone na linii z różnych źródeł w całym domu i obszaru sąsiadującego. Lista źródeł na hałas jest praktycznie nieograniczone, ale wspólne winowajcy może być telewizory, komputery, oświetlenie, ogrzewanie, pompy, itp. Jest też coś, co nazywa "przesłuch", która jest mała kwota podniósł zakłócenia na linii od innych użytkowników, połączenia ADSL . między domu i wymiana prosta analogia SNR jest:

Wyobraź sobie, że stał się w dużym pustym pokoju i porozmawiać z kimś na drugim końcu pokoju. W normalnych okolicznościach, druga osoba będzie w stanie usłyszeć swój głos (sygnał) dość wyraźnie. 

teraz włączyć jakąś muzykę w tle (hałasu) i cant usłyszeć, co twój przyjaciel mówią już tak dobrze, więc trzeba mówić jeszcze głośniej (obrót się siły sygnału) do swojego przyjaciela, aby usłyszeć poprawnie. Ponieważ objętość muzyka pojawiła się ta wprowadza więcej zakłóceń co zmniejsza SNR. 

Ponieważ twój przyjaciel jest teraz stara się słuchać tego, co mówisz, poruszają się obok ciebie, aby mogli słyszeć lepiej. 

Teraz wyobraź sobie, sam pokój jest pełen wielu osób, z których każda ma swoje własne rozmowy. Buzz cudze rozmowy utrudnia wciąż dla Ciebie i Twoich znajomych, aby usłyszeć siebie przez hałas (między kanałami).	

Więc przekonwertować analogię do ADSL. "Ty" to DSLAM na giełdzie i "głos" jest sygnał dsl. "Twój przyjaciel jest router w domu, słuchając sygnału. "Muzyka" jest szum tła ogólnego z różnych źródeł elektromagnetycznych. "Rozmowa tłumy" to każdy innego DSL. 

Twoja przyjaciółka jest w stanie usłyszeć lepiej stał obok Ciebie, a nie na drugim końcu pokoju równa się odległości między domu i wymiany - dalej od wymiany mieszkasz więcej sygnału pogarsza się i staje się bardziej podatny na szumy zbierane po drodze. Każda linia potrzebuje określonej ilości SNR do uruchomienia przy danej prędkości. Bardzo z grubsza jej często, że 1 dB SNR przyrównuje do 450kbps szybkości, ale inne czynniki, takie jak tłumienie i mocy wyjściowej potrzeby bourne w umyśle, a niektóre linie mogą zobaczyć tylko około 1 MB na 3dB.

źródło http://www.kitz.co.uk/adsl/linestats.htm

co do pytania czy to jest max to wcześniej miałeś 9Mb

przy twoich parametrach, odległości od centrali na dobych kablach powinno być od 6Mb nawet w skrajnych przypadkach 9Mb gdzie jest mało użytkowników

Konfiguracja niby jest dobra. Na ADSL_G.dmt parametry wyglądają lepiej. Nie wiem tylko dlaczego margines błędu na Upstream jest tak niski jak zazwyczaj był większy niż na Downstream. Technicy byli już dwa razy i za każdym razem działało wszystko fajnie tylko przez kilka dni potem jest 1-2,5 MB/s. Podam jeszcze dwa ustawienia. Dzieki djosdanielos.

Mode: ADSL_G.dmt

Downstream Upstream

SNR Margin (0.1 dB): 264 120

Attenuation (0.1 dB): 395 215

Output Power (0.1 dBm): 198 125

Attainable Rate (Kbps): 9248 1000

Path 0

Downstream Upstream

Rate (Kbps): 3072 640

K (number of bytes in DMT frame): 97 21

R (number of check bytes in RS code word): 16 16

S (RS code word size in DMT frame): 2.00 8.00

D (interleaver depth): 32 8

Delay (msec): 16.00 16.00

INP (DMT symbol): 1.22 0.22

Super Frames: 5342968 4660197

RS Words: 675956 168963

RS Correctable Errors: 10 0

Total Cells: 2448938 0

Data Cells: 14834 0

Total UAS: 103 103

Mode: ADSL_2plus

Downstream Upstream

SNR Margin (0.1 dB): 132 115

Attenuation (0.1 dB): 425 225

Output Power (0.1 dBm): 0 126

Attainable Rate (Kbps): 10232 876

Path 0

Downstream Upstream

Rate (Kbps): 3071 638

MSGc (# of bytes in overhead channel message): 89 13

B (# of bytes in Mux Data Frame): 10 38

M (# of Mux Data Frames in FEC Data Frame): 1 1

T (Mux Data Frames over sync bytes): 6 2

R (# of check bytes in FEC Data Frame): 16 2

S (ratio of FEC over PMD Data Frame length): 0.1128 1.9294

L (# of bits in PMD Data Frame): 1914 170

D (interleaver depth): 511 32

Delay (msec): 14.41 15.43

INP (DMT symbol): 17.8 1.50

Super Frames: 5363303 4680439

RS Words: 424952 24979

RS Correctable Errors: 0 0

Total Cells: 87088 0

Data Cells: 13 0

Total UAS: 141 141

Witam wszystkich to mój pierwszy post i od razu bym prosił o pomoc :smiley: ,od pewnego czasu mam problem z internetem 6mb w multimo co jakiś czas rozłącza mi internet wzywam serwis przychodzą coś tam posprawdzają wszystko jest niby w porządku (tak mówią) mija ze dwa tygodnie i od nowa to samo .Mam modem LINKSYS WAG-200 .Dzisiaj usłyszałem że możliwe że mam modem uszkodzony albo coś z kablami co o tym sądzicie ?

Zgóry dzięki za odpowiedź .

A to co udało mi się z niego skopiować:

DSL Status: Connected

DSL Modulation Mode: G.dmt

DSL Path Mode: Interleaved

Downstream Rate: 7136 kbps

Upstream Rate: 640 kbps

Downstream Margin: 8 db

Upstream Margin: 14 db

Downstream Line Attenuation: 34 db

Upstream Line Attenuation: 8.5 db

Downstream Transmit Power: 12 db

Upstream Transmit Power: 5 db

encorePL ,

linksysy są znane z tego że lubią zrywać połączenie mają bardzo czułe modemy

jeśli masz możliwość pożyczenia od kogoś jakiegoś innego modemu to mógłbyś sprawdzić bo może faktycznie to jego wina

parametry są w normie zazwyczaj utraty synchronizacji są kiedy Downstream Margin spadnie poniżej 6dB poobserwuj czy nie masz takich spadków

kable też mogą być winne ale to serwisanci powinni wybadać to .

Dodane 29.04.2013 (Pn) 23:14

grzesiek_30 ,

w neostradzie działa system DLM kiedy występuje dużo błędów na linii ,lub dochodzi do zerwania połączenia bo SNR spadnie poniżej jakiejś wartości przykładowo jest ustawione na centrali 8dB i jak spadnie poniżej to ten system automatycznie w celu polepszenia stabilności obniża prędkość co skutkuje wzrostem SNR aby poprawić jakość połączenia

parametry w g.dmt masz lepsze i zostawiłbym tak na jakiś czas i wtedy system powinien podnieść prędkość automatycznie.

gdy wzywasz techników to oni resetują ustawienia na centrali i wszystko wraca do normy ,ale potem znowu zadziała DLM ten system nie jest idealny bo potrafi bez przyczyny obniżyć prędkość komuś kto ma stabilny internet a innemu co ma niestabilne połączenie to nie zadziała chociaż powinien

najgorsze jest to że nie tnie prędkości przykładowo o 1Mb co dałoby wzrost SNR o jakieś 2dB i wystarczyłoby do poprawnego działania internetu tylko więcej widać to u ciebie bo masz około 20 dB SNR w g.dmt

zakłada się że każde 2-3dB SNR to około 1,4 Mb

może masz coś z kablami w domu nie tak ale to technicy powinni się tym zająć

Dzięki ,przyszło tych techników już nie wiem ilu i każdy mówi co innego ,ostatniemu to nawet mówiłem aby sprawdził linie pokazał mi nawet urządzenie do tego które podobno kosztuje więcej niz jego samochód (w sumie nie wiem poco mi to mówił liczył na jakiś większy szacunek z mojej strony) no ale cóż z tego jak go i tak nie użył widocznie ma je zarezerwowane dla jakiś specjalnych klientów :slight_smile: .Ten ostatni był i tak lepszy od innych bo potrafił podłaczyć swój modem do linii i ustawić go po multimo aby sobie np. sprawdzić ten snr .Poprzedni jak przyszli i podpieli swoje modemy i im nie działały to jak im zaproponowałem ,że chyba należałby wejść w ustawienia i ustawić je pod multimo bo może mają jeszcze pod jakiegoś innego klienta (wcześniejszego ,który np. był w tepsie ) to jeden mi odpowiedział ze nie bedzie nigdzie grzebał bo potem nie będzie mógł tego z powrotem przestawić :smiley: .Wtedy już wiedziałem że w czasie tej wizyty chyba nic już nie zdziąłamy .

Ostatnio nawet do mnie dotarło ,że niektórzy z tych techników po pracy prowadza gdzieś swoje prywatne firmy internetowe związane z zakładaniem wi-fi i nie jest im na rękę aby ten internet przewodowy działał dobrze dlatego tak pie…szą robotę ale może to tylko pogłoski.

Netia Spot, ktoś może wie skąd parametry wyciągnąć ? Szukałem wszędzie i nie ma, może coś pominąłem.

Downstream Rate: 2494 Kbps 

Upstream Rate: 317 Kbps 

Cisco Logo 

--------------------------------------------------------------------------------

PVC Connection    

Encapsulation: RFC 2364 PPPoA 

DSL Modulation Mode: MultiMode 

Multiplexing: VC 

QoS: UBR 

PCR Rate:  

SCR Rate:  

Autodetect: Disable 

VPI: 0 

VCI: 35 

Enable: 1 

PVC Status: Up

To są moje parametry z routera. Czy rzeczywiście maksymalna predkosc na moim laczu to 2Mb/s ?

Proszę o stwierdzenie maksymalnej przepustowości Orange/TP Livebox :

Stan linii ADSL	Podniesiony

Standard ADSL	G992_5_A

Szybkość wysyłania	636

Szybkość pobierania	7448

Tłumienie	Bliski koniec : 10.4 (dB)

Odległy koniec : 7.5 (dB)

Sygnał/Szum	Bliski koniec : 26 (dB)

Odległy koniec : 29 (dB)

Liczba błędnych pakietów	0

Firmware	0xe15080a

Błędne sek. w okresie 15 min	0