Jak sprawdzić jaki internet maksymalnie na moim łączu?

Radkuseq ,

nie te parametry podałeś poszukaj tłumienie i SNR

Mygomoku ,

40Mb

Prosze o interpretacje mojego łącza (maksymalna prędkość).

Stan linii ADSL Podniesiony

Standard ADSL G992_1_A

Szybkość wysyłania 320

Szybkość pobierania 1312

Tłumienie Bliski koniec : 60.0 (dB)

Odległy koniec : 29.0 (dB)

Sygnał/Szum Bliski koniec : 19 (dB)

Odległy koniec : 18 (dB)

Liczba błędnych pakietów 33

Firmware 0xe15080a

Błędne sek. w okresie 15 min 0

Błędy CRC 13

Błędne sek. w okresie 1 dnia 0

router31 ,

około 2 do 3Mb max

a zmiana routera moze poprawic te statystyki ?

charakterystyka techniczna

tłumienie w górę - 10.5 dB

tłumienie w dół - 21.6 dB

margines zakłóceń w górę - 8 dB

margines zakłóceń w dół - 25 dB

błędy FEC (góra/dół) - 0

błędy HEC (góra/dół) - 554

błędy CRC (góra/dół) - 35

jaka prędkość mi pójdzie na takich parametrach?

Maksymalnie około 15Mb przy twoim tłumieniu

a tłumienie jest od czego zależne? od odległości do centrali ? ( odległość to 800m)

tak

według tego kalkulatora http://www.kitz.co.uk/adsl/max_speed_calc.php wychodzi 1.5 km i 17Mb max

routery nie zawsze odczytują dokładnie tłumienie przykładowo liveboxy potrafią pokazywać 20dB a w rzeczywistości może być 10dB :razz:

najlepiej zawsze upewnić się zadzwonić do dostawcy i poprosić o odczyt tłumienia bezpośrednio z centrali czy jest taki sam jak ci router pokazuje

Witam,

bardzo prosiłbym o podanie maksymalnej prędkości u mnie.

Z góry dziękuję!

untitled.jpg

smagusek ,

tłumienie masz w sam raz na 10Mb ,ale masz trochę tych błędów i DLM obciął ci prędkość w tej sytuacji nie masz co liczyć na więcej

czy zrywa lub zrywało ci połączenie ?

jaką długość kabla z gniazdka do routera masz ?kabel zwykły płaski ?ile gniazdek telefonicznych ?filtry przy telefonie prawidłowo podłączone ?coś powoduje te błędy na co zareagował DLM może nawet sam livebox jest przyczyną.musiałbyś przejrzeć instalację jeśli nie da się nic poprawić

to można spróbować przejść do neti póki co nie mają DLM i będziesz miał więcej niż to co teraz

wymiana liveboxa na porządny router by się przydała :smiley:

Cześć djosdanielos,

wymieniłem liveboxa na nowszą wersję czyli 2.0

długość kabla z gniazdka do routera to około 4 metry, kabel zwykły płaski, gniazdek ogólnie w domu czy używanych? filtry przy telefonie podłączone prawidłowo.

teraz stan linii wygląda tak:

untitled.jpg

teraz masz dużo lepsze parametry.router pokazuje ci maksymalną synchronizację 9756 Kb/s to daje ci prędkość trochę powyżej 8Mb ale moim zdaniem powinno działać 10Mb ,mam praktycznie identyczne parametry jak ty i 10Mb chodzi jeszcze z małym zapasem.Możesz przedzwonić do nich i poprosić o zresetowanie ustawień na centrali (powiedz że masz nowy router i lepsze parametry i chcesz starą prędkość ) czasami konsultant to wykona od razu podczas rozmowy ,a innym razem potrzebna wizyta techników po zresetowaniu tych ustawień i ponownym uruchomieniu routera wskoczy prawidłowe synchro dla twoich 6Mb czyli dokładnie 7456 Kb/s bo teraz masz 5024Kb/s i to jest około 4Mb i oby potem utrzymało się jak najdłużej bo błędy nadal masz ,gdzieś może być jakiś styk zasniedziały przyczyn może być sporo najlepiej gdyby monterzy zbadali przyczynę im mniej tych błędów tym większe szanse że DLM nie zareaguje na nie i nie obniży prędkości

Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak z moimi parametrami linii. Mam neostrade do 10Mb/s, ja moja maksymalna prędkość na speedteście to 3.2. Tutaj parametry linii http://imageshack.us/photo/my-images/40/paramerty.jpg/ Proszę o szybką odpowiedź.

Najprościej http://test-lacza.pl/

Profesorekml, nie o to mi chodzi, napisalem ze moj maksymalna szybkosc to 3.2 Mb/s, a ty mi podajesz link do speed testu. Chcialem sie dowiedziec o moich parametrach, o tych co podalem w linku, czy to moj max, czy moglbym liczyc na wieksza predkosc.

No właśnie ,magiczne słowo’’ , do ", jak ja to widziałem w innym poście ". Jak masz , do ", to nie znaczy, że taki internet musisz mieć.

Ja mam operatora Vectra mam 40Mb/s w dzień i ponoć 80Mb/s w nocy, ale nie sprawdzałem w nocy. Sprawdzałem w dzień na tym teście, i rzeczywiście tak jest,

że mam 40Mb/ s. Jak pobieram ze Steam - a aktualizacje, to są po 4.5MB/s. Mam nadzieję, że znacie różnicę :wink: :stuck_out_tongue:

veb7 ,

na twojej linii działałoby 5Mb na lepszym routerze może i 6Mb , ale nie w Orange gdzie czuwa magiczny DLM i jak pojawi się trochę błędów to zmniejsza automatycznie synchronizację ,jedynie co to możesz zrobić porządek z kablami i gniazdkami aby było jak najmniej zakłóceń i błędów wtedy jest szansa że wskoczy wyższa synchronizacja .niedawno jeden użytkownik forum zgłaszał problemy z błędami zaniżoną sporo synchronizacją na infolinii później przyjechali technicy wymienili kable i końcówki i błędy znikły ,a po kilku dniach wzrosła prędkość

profesorekml

jakby u każdego była dostępna Vectra ,UPC i inni podobni operatorzy to nikt nie zawracałby sobie głowy jakimiś neostradami ,radiówkami i mobilnym internetem

djosdanielos

Wlasnie o taka odpowiedz mi chodzilo. Mam pytanie bo mam podlaczonego liveboxa, a w półce mam router tp-link td-w8901g, wiec lepiej bedzie chyba bedzie podlaczenie tego routera, wydaje mi sie ze będzie lepszy od liveboxa.

podłącz i prześlij z niego parametry

Witam!

Panowie a co myslicie op tych parametrach, na Neostradzie pokazuje, że mogę 20mb

http://i42.tinypic.com/35bsgec.png

Sory, że tylko link ale nie wiem jak wstawić miniaturę ;/

Dzięki za odpowiedz pozdrawiam zola90