djosdanielos
Tutaj masz parametry z TP-Link TD-W8901G
djosdanielos
Tutaj masz parametry z TP-Link TD-W8901G
zola90 ,
10Mb będzie działać jeśli przełączą cię z adsl1 na adsl2+
veb7 ,
na TP linku pogorszyło się tłumienie ,ale twój TP link twierdzi że może z tych parametrów uzyskać 9992Kb/s livebox aż tyle nie wyliczył
zostaw tego TP-linka na razie ,i myślę że data rate powinna wzrosnąć po kilku dobach jak nie to dzwoń wtedy do orange i poproś o zresetowanie ustawień portu w centrali
Właśnie zgłaszałem problem do Orange. Dostałem odpowiedź że jestem za daleko centrali (3.3 km), i zostało założone ograniczenie do 6 Mb/s, więc nie mam co liczyć na 10 Mb/s . djosdanielos dzięki za zainteresowanie moim problemem.
Otóż ja mam taki problem. Zamówiłem opcję do 10 MB, wszystko spoko zaraz po przełączeniu prędkość neta około 3 MB, później coraz wolniej i wolniej wreszcie stwierdziłem, że coś jest nie tak. Okazało się, że stara instalacja wprowadzała straszne zakłócenia i teraz po doprowadzeniu nowej mam takie parametry:
Mode G.dmt
Latency Interleave
Trellis Coding Enable
Status SHOWTIME.
Power Level L0
Downstream Upstream
SNR Margin (dB) 24.2 6.0
Attenuation (dB) 38.5 26.0
Output Power (dBm) 19.0 10.5
Attainable Rate (Kbps) 7148 864
Rate (Kbps) 1536 768
K (number of bytes in DMT frame) 49 25
R (number of check bytes in RS code word) 16 16
S (RS code word size in DMT frame) 2.00 8.00
D (interleaver depth) 32 8
Delay (msec) 16.00 16.00
FEC 13935 24
CRC 0 1
Total ES 0 1
Total SES 0 0
Total UAS 0 0
Dzwoniłem do Orange, żeby zrestartowali mi port bo pewnie miałem to ograniczenie i Ci wysłali mi technika (po wielu telefonach), który wpiął się swoim ruterem i stwierdził, że więcej niż te 1,5 MB nie pójdzie bo mam za daleko do centrali. Wydaje mi się, że mnie w konia robi bo znajomy, mieszkający dalej o 200 m od centrali ma tą samą opcję i prędkość koło 4,3 MB. Co sądzicie o tych parametrach i tym fakcie?
przy Mode G.dmt czyli adsl1 będzie ci działać w okolicy 6Mb przy twoich parametrach bo masz spory zapas SNR margin
przeczytaj temat z innego forum http://www.forum.neostrada.info/viewtop … =8&t=20086 trochę tego tam jest ,może znajdziesz jakąś rade jak odkręcić ten cały DLM
Wiem, że to adsl1 na 2 niestety mam za daleko on centrali i nie synchronizuje się. Ale jednak miałem rację, że te 1,5 MB to przegięcie z ich strony. Dzięki wielkie za szybką odpowiedź.
Witam,
Chciałbym się zorientować czy orange nie robi mnie w konia oferując internet neostrada 10mb/s. Moje parametry z routera są następujące:
Ile realnie można wyciągnąć mb na takich parametrach łącza?
Z góry dziękuję.
nie robi w konia ,ale jest jeden warunek jesteś w adsl1 które pozwala uzyskać około 8Mb na pełne 10Mb muszą cie przełączyć na adsl2+
twoja linia jest dosyć krótka i uciągnie okolice 20Mb w adsl2+
jeśli jesteś w zasięgu neostrada fiber to 40Mb też pójdzie
Dzięki za odpowiedź - właśnie do mnie dzwonili i też mi potwierdzili, że nawet 20mb/s mogę mieć. Ale do końca umowy jeszcze 3 miesiące.
Trzeba przeczekać. Do centrali faktycznie mam blisko - widzę ją teraz z fotela
klonmarcin ,
w orange nie trzeba czekać do końca umowy
witam co mozna powiedziec o moim łaczu oto dane jakie udalo mi sie znalesc
xDSL linestate up (downstream: 14437 kbit/s, upstream: 806 kbit/s;
output Power Down: 16.0 dBm, Up: 7.5 dBm;
line Attenuation Down: 8.5 dB, Up: 7.0 dB;
snr Margin Down: 13.5 dB, Up: 24.0 dB)
,i jeszcze jeden :
xDSL linestate up (downstream: 14437 kbit/s, upstream: 806 kbit/s;
output Power Down: 16.0 dBm, Up: 7.5 dBm;
line Attenuation Down: 8.5 dB, Up: 7.0 dB;
snr Margin Down: 13.0 dB, Up: 24.0 dB)
dodam ze na speedtest pokazuje taka predkosc 11,20mb plus minus i 068 mb
do centralki od mojego domu jest jakies 600/700 metrow ,czy moge miec wysza predkosc ?
tomekmucka ,
powinno być w okolicy 20Mb lub pełne 20Mb ,ale z tego co widzę to chyba internet z orange i zadziałał DLM
to już jakaś plaga jest
djosdanielos
dzieki za odpowiedz ,to jest siec eidsiva w norwegii.
tomekmucka ,
przy tak małej odległości do centrali powinieneś mieć znacznie więcej
SNR margin 13.5 dB a więc masz zapas który nie został wykorzystany do obłożenia tonów bitami czy jak to sie tam zwie ,widocznie tam działa coś podobnego jak w orange i masz na sztywno ustawioną niższą prędkość
możliwości łącza konczą się wtedy gdy SNR margin mamy 6dB bo poniżej tego nie da się zejść tak jest ustawione na centrali 6dB to stabilna graniczna wartość
2dB SNR to jest w przybliżeniu jakieś 1.4Mb jak masz 13.5dB to z tego około 7dB może być wykorzystane do podniesienia prędkości
dochodzi jeszcze do tego moc nadawania która wzrasta wraz z ubytkiem SNR u ciebie też nie jest na full podkręcona
Witam. Na początku lipca kończy mi się umowa na internet stacjonarny z Orange.
Obecnie mam internet 2 mb/s. Najmniejsza dostępna opcja to 10 mb/s.
Jaka prędkość max na tym łączu? Lepiej iść do netii i wziąć 4 mb/s? (10zł taniej niż w Orange, a 10 mb/s i tak nie pojdzie)
Pomocy. ja mam orange 10 mb i spadlo mi o polowe oto log: http://imageshack.us/photo/my-images/209/orgea.jpg/ co jest nie tak? dzownilem do nich mowia ze wszystko ok ;/ a mi net muli …
Witajcie, jaką max prędkość uzyskam na tym łączu? // Bardzo proszę o szybką odp. , bo jutro kończy mi się umowa.
a6l39x ,
to co masz to już max
p.kovalsky ,
według parametrów to co masz to maksimum dla tej linii
jak wcześniej było 10 to w jakiś sposób musiała ci się linia wydłużyć może zostałeś przełączony na inną dalszą centrale
Patryk99886 ,
jeśli stary modem nie przekłamuje parametrów to możesz mieć 20Mb spokojnie
Witam, pod koniec czerwca kończy mi się umowa z Orange. Teraz mam internet do 6 mbit, działa 4 - 4,5 mbit stabilnie od 2 lat.
Mam, więc 2 opcje - nowa umowa do 10 mbit i automatyczne przedłużenie starej. W callcenter twierdzą, że na tej lini działa max 4 mbit ( stare kable telefoniczne z lat 70 - tych, wiszące bez izolacji). Do centrali jest jakiś 1 - 1,5 km
Ile na tej linii da radę?