Jak sprawdzić jaki internet maksymalnie na moim łączu?

Musisz poszukać danych SNR Margin i Attenuation one są najważniejsze

dobrze byłoby gdybyś znalazł też dane na temat tego w jakim adsl jesteś g.dmt czy adsl2+ (G.992.5)

Mimo usilnych starań nie mogę odszukać żadnej z tych informacji.

menu wygląda tak

Device Info

Summary

WAN

Route

ARP

DHCP

Advanced Setup

Wireless

Diagnostics

Management

i w żadnej z tych zakładek nie ma takich informacji, albo ja nie umiem ich wyszukać.

Może jakaś podpowiedź gdzie się za tym rozglądać.

Chciałbym was zapytać czy warto podpisać umowę więcej niż na 1mb? Jaki internet maksymalnie moge u siebie mieć?

Dane z routera.

Margines SNR:

22.0 27.0 db

Tłumienie linii

45.0 20.5 db

Prędkość

1312 320 kbps

Witam,

Mój internet do 10mb/s już w drodze. Ale mam pytanie w sprawie internetu znajomego.

Mieszka trochę dalej od centrali niż ja i ma takie parametry - pytanie - jakie max internet na tych parametrach można dostać ?

internet_karbo_bmp.jpg

how to take a screenshot on a pc

Wg mnie może spokojnie brać opcję do 10mb/s ale coś chyba jest nie tak z prędkością wysyłania.

Z góry dziękuję :slight_smile:

Mateusz290 ,

Powinno być około 5-6Mb czy warto?jeśli różnica w cenie mała to tak

klonmarcin ,

Powinna być dyszka chociaż snr dla downloadu trochę niski ,ale to raczej kwestia dostrojenia mocy nadawania ktora wzrośnie bo teraz nie ma potrzeby aby była odkręcona na full bo to tylko powoduje większe zakłócenia dla sąsiednich linii

co do uploadu to nie powinno być problemu bo jest spory zapas snr

Przy tłumieniu 25 dB powinno być spokojnie 10Mb nawet przy starej linii.Ja mam gorsze bo 35dB a 10 Mb działa bez problemu więc tu tym bardziej

Witam.

Chciałbym dowiedzieć się jakie maksymalne łącze pójdzie u mnie na tych parametrach (stabilnie i niestabilnie).

Pytałem się na forum orange i odpowiedziano mi że 10Mb powinno chodzić stabilnie bez zakłóceń, zaś test łącza z ich strony pokazuje że max internet jaki mogę mieć to 80Mb (ale temu testowi nie ufam, naciąganie konsumenta bez dokładnych danych).

Proszę o rzetelną opinię.

Oraz wartość dB im niższa tym lepiej czy jak to jest, jak i pojęcie TŁUMIENIE oraz SYGNAŁ/SZUM - bliski i odległy - na chłopski rozum?

Dane sprzed 5 dni: LiveBox

Schowek01.png

Dane z dziś: LiveBox

Schowek01.png

Dodam że 3 lata wstecz były problemy z 2Mb (brak synchronizacji ciągłej, częste braki synchronizacji i zrywanie połączenia) jakie miałem ale widać że na przestrzeni tych ostatnich lat zrobili progres, jak dobrze mniemam. Zwłaszcza że od czerwca na dolnym śląsku kładą światłowody.

zadzwoń sobie do TP w dziale technicznym mają takie info. Pracowała w tym syfie i wiem co mówię

Tyle to i ja wiem.

Pytam się tutaj bo ludzie się znają i potrafią mniej więcej stwierdzić co z czym.

A nie pytam tylko o parametry ale o ich interpretację.

Więc odpowiedz nie na miejscu z twej strony (zwłaszcza jako nowy user) :slight_smile:

Sombrer ,

im niższe tłumienie tym lepiej , odwrotnie z SNR

im wyższy SNR tym lepiej. bliski to dla pobierania a odległy dla wysyłania.Swoją drogą pierwszy raz widzę żeby ktoś miał tak duży :smiley:

żeby mieć 40Mb trzeba mieć tłumienie nie więcej jak 14dB

według twojego liveboxa masz 6dB to oznacza że jesteś bardzo blisko centrali i dlatego masz dostępne nawet 80Mb

osobiście brałbym 40Mb będzie stabilne ,a z 80 bym się wstrzymał do momentu aż podłączą 40Mb i wtedy ponownie możesz podać parametry z nowego routera który ci dają.pytaj żeby ci dali router DGT do tych 40Mb z opini wynika że jest lepszy od innych modeli

40Mb będzie działać w nowszej technologi VDSL ,i będzie stabilniejsze niż 20Mb w technologi adsl2+ które to nawet u osób z wzorowymi parametrami może być niepełne zwłaszcza na modemie livebox czy livebox 2 mogły by być problemy

VDSL ma jakby wyższy priorytet lepsza pomoc techniczna i sama instalacja usługi wygląda inaczej tutaj wszystko technicy robią za ciebie łącznie z podłączeniem i konfiguracją modemu :wink:

Postaram się skołować inny modem i sprawdzić parametry łącza, dla pewności.

Dzięki za informacje, na pewno się przydały :slight_smile:

ADSL Firmware Version : FwVer:3.7.6.1_A_TC3085 HwVer:T14.F7_3.0

Line State : Showtime

Modulation : ADSL2 PLUS

Annex Mode : ANNEX_A

Downstream Upstream

SNR Margin : 15.1 13.5 db

Line Attenuation : 44.0 27.5 db

Data Rate : 4608 734 kbps

W umowie mam do 10 mb/s

z twojej linii dałoby się wydusić okolice 6Mb ale musiało ci zrywać połączenie i być dużo błędów i automatycznie została ci obniżona prędkość.sprawdź kable i gniazdka może gdzieś styki zaśniedziały albo przetarł się kabel

Zadzwoniłem do pomocy technicznej Orange i całkiem konkretna pani podała mi te wartości. Okazuje się że na moim routerze te dane są niedostępne, zablokowane przez operatora.

I tak:

Sygnał - 10,8

Tłumienie - 41.5

tu jeszcze raz odczyt z routera:

This information reflects the current status of your DSL connection.

Line Rate - Upstream (Kbps): 326

Line Rate - Downstream (Kbps): 2496

LAN IPv4 Address: 10.0.0.1

Default Gateway: pppoa0

Primary DNS Server: 194.204.152.34

Secondary DNS Server: 194.204.159.1

LAN IPv6 Address:

Default IPv6 Gateway:

Date/Time: Thu Jun 20 13:19:43 2013

Pani stwierdziła, że sprawdzą tłumienie bo według niej jest zbyt wysokie. Jest też na mojej stacji możliwość podłączenia do dsl2.

podała mi również odległość od stacji - ok 2 km

podsumowując, według niej powinno na moim łączu dać radę do 6 Mb.

Ciekaw jestem opinii specjalistów.

Pozdrawiam

Jan

Witam, mógłby mi ktoś powiedzieć czy da rade net do 4mb z Netii?

Obecnie posiadam z TP 1mb

zrzut:

http://przeklej.net/image_details/107691.html

Witam, ja też z pytaniem jaką prędkość by dało rade wyciąnąć :slight_smile: http://imageshack.us/f/22/3q1f.png/

Jaką prędkość można wyciągnąć? 1372285238screenshot20130627001459.png

Witam.

Dzisiaj do mnie wpadają chłopy montować Neo 40Mb/s Fiber i pytanie czy pociągnie mi na obecnej linii?

Jeśli nie to mam na szczęście prawo do zwrotu w 10dni :wink:

Witajcie:)

Chciała bym was zapytać czy mogła bym mieć internet większy niż mój obecny czyli 1Mb z taki parametrami?

1372327244net.jpg

img.php?im_id=108488&thumb=1

http://przeklej.net/image_details/108488.html

0lszyna ,

trudno powiedzieć według tłumienia powinno być w okolicy 6Mb ,ale trochę niski sygnał jest może tak jest na centrali ustawiony a może na linii są duże zakłócenia

archac94 ,

3-4 Mb

SkoFfi ,

6Mb

KaKi85 , Robert13224 ,

nie chce mi wyświetlić screena dajcie na inny serwer

Ewa333 ,

okolice 6Mb

Obecnie mam 2MB/s z Netii na linii TP.

Chciałbym wiedzieć czy da się wycisnąć więcej z tej linii.

Parametry odczytane ze strony konfiguracyjnej routera:

ADSL Link Downstream Upstream

Connection Speed 6140 Kbps 1083 Kbps

Line Attenuation 42.4 dB 19.4 dB

Noise Margin 6.5 dB 5.9 dB

x