Jestem kompletnie zielony w tych sprawach,aktualnie mam neostrade 512kbs i chciałbym sie dowiedzieć czy moje łacze uciagnie chociaż 1mb
Mam router Netgear DGN 1000 i jak wchodze w ustawienia to wszystko po angielsku mam i nie wiem zbytnio gdzie szukać tych danych,więc nie wiem czy to na pewno to ;/
darek2911 , po tym co tutaj pokazałeś nasz specjalista djosdanielos nic Ci nie powie poszukaj czegoś takiego: SNR Margin, Line Attenuation, Data Rate - u mnie znajduje to się w zakładce STATUS.
Oto moje statystyki. Jaki internet powinienem wyciągnąć? Piszę ze względu, że ostatnio coś jest nie tak i jakieś 30 min po podłączeniu rano (co noc odłączam z sieci) Liveboxa prędkość jest maksymalna (420 kb/s) a potem szybko spada do 40-50 kb/s. Co nie zrestartuję LB tak się dzieje. Pierwsze 30 min prędkość maksymalna, potem śmieszne 40 kb/s.
Czy informacje z poniższego screena wystarczą abyście ocenili ile wyciągnę maxymalnie na moim łączu? Mam internet z neostrady do 10mb na umowie, przy przedłużaniu umowy technicy i Pani operator zapewniała mnie,że powinien działać z prędkością 6mb, jednak działa z prędkością 2.5mb…
Witam, od jakiegoś czasu na mojej neostradzie 1- 10mb/s prędkość downloadu spada poniżej 1 mb/s. Oto wynik z dzisiejszego testu o 4 nad ranem http://www.speedtest.pl/test/65597883. Chciałbym się zapytać co jest przyczyną tak niskiej prędkości? I dołączę jeszcze charakterystykę mojego łącza:
1.16 tłumienie w górę 21.4 dB
1.17 tłumienie w dół 36.5 dB
1.18 margines zakłóceń w górę 7 dB
1.19 margines zakłóceń w dół 16 dB
1.20 maximum upload rate 1024 Kb/s
1.21 maximum download rate 9568 Kb/s
1.22 synchronizacja w górę 921 Kb/s
1.23 synchronizacja w dół 6137 Kb/s
1.24 moc w górę 12.4 dB
1.25 moc w dół 0 dB
1.26 pakiety odebrane nieaktywny
1.27 pakiety wysłane nieaktywny
1.28 stracone pakiety nieaktywny
1.29 link retrain nieaktywny
1.30 błędy FEC (góra/dół) 0
1.31 błędy HEC (góra/dół) 0
1.32 błędy CRC (góra/dół) 1
Proszę o pomoc, ponieważ nie wiem czy mam dalej płacić za tą żałosną prędkość i czy w innej firmie np: Netia byłoby lepiej. :?:
Gdzie znajde dane potrzebne do określenia najwyższej szybkości internetu w panelu konfiguracyjnym routera TP-LINK?
Mam jeszcze jedno pytanie. Obecnie internet mam w pakiecie z niegdysiejszą “kablówką”. Jest on dostarczany mi kablem do modemu a stamtąd do routera. Czy to wpływa na maksymalną możliwą szybkość?
Dołączyłbym się do tematu . Też chce wiedzieć jaką szybkość mogę mieć maksymalnie przy takich statystykach ADSL.
Statystyki ADSL
Stan linii ADSL Podniesiony
Standard ADSL G992_5_A
Szybkość wysyłania 1020
Szybkość pobierania 5984
Tłumienie Bliski koniec : 52.8 (dB)
Odległy koniec : 29.8 (dB)
Sygnał/Szum Bliski koniec : 6 (dB)
Odległy koniec : 10 (dB)
Liczba błędnych pakietów 101
Firmware 0xe15080a
Błędne sek. w okresie 15 min 0
Błędy CRC 8
Błędne sek. w okresie 1 dnia 0
A i jeszcze coś. Mam 2 modemy i właśnie przedłużyłem umowę na 10Mb/s. Te statystyki mam na liveboxie czyli pobieranie raz 4.5 Mb/s a czasem 5Mb/s a jak podłącze drugi modem to mam pobieranie 1.8Mb/s. Nie wiem czym to jest spowodowane.
masz daleko do centrali ,myślę że 1.5 do 2Mb powinno jeszcze działać
xxxbrowarekxxx ,
powinno około 4-5Mb działać ,musisz poczekać trochę czasu aż DLM ustabilizuje łącze
(L)egia,
możesz ale będzie około 4Mb
RickPl ,
jeśli netia na kablach TP to prędkość będzie taka sama i zmiana dostawcy nic nie da
problemy z prędkością wynikają z przeciążeń ,pozostaje czekać aż rozwiążą problem
inne przyczyny to uszkodzona karta sieciowa ,ale to mało prawdopodobne
kolejna rzecz to jeśli łączysz się przez wifii może masz po prostu słaby zasięg
obecnie synchronizacja u ciebie wynosi 6137 Kb/s to jest około 5Mb i na pierwszym miejscu stawiam na przeciążenia ,jeśli trwają od dłuższego czasu to możesz dostać zniżkę
przeciążenia zazwyczaj nie występują w nocy i rano jeśli wtedy masz prędkość ok to odpowiedź jest jedna
twoja linia pociągnie okolice 10Mb bo masz jeszcze zapas sygnału
conraddo ,
parametry mogę ocenić jedynie gdybyś miał internet z gniazdka telefonicznego ,a nie kablówki
– Dodane 17.08.2013 (So) 15:45 –
Diabel1999 ,
to co masz to jest maks
nie wiem czemu na drugim modemie jest mniej
na liveboxie prędkość masz taką jaka powinna być przy tych parametrach
bavarczyk ,
da radę 4-5Mb
123qweqq ,
masz zapas sygnału mały ale jest , powinno go wystarczyć na 2Mb
Witam, aktualnie posiadam neo 6 mb. Czy przy obecnej konfiguracji linii można wycisnąć coś wiecej ? Na przykład 10 mb. Jakie bedzie maksimum tej lini ?? Oto parametry mojego łącza: http://iv.pl/images/72667663626712831385.png
Mam pytanie co do możliwości mojego łącza, ponieważ nagle okazało się niby, że mogę mieć dwa razy większą prędkość niż mam (sugerują, że nagle mogę mieć 20 Mb/s), ale mam wątpliwości czy to prawda?
Operation Data Upstream Downstream
Noise Margin 28 dB 8 dB
Attenuation 17 dB 35 dB
Indicator Name Near End Indicator Far End Indicator
I słusznie że masz wątpliwości ,bo przy twojej obecnej odległości od centrali nie bedzie więcej niż 10 Mb.Możliwe że w pobliżu postawili inną centralę że oferują 20Mb ,ale to musialbyś zapytać u nich
Witam! Tak jak poprzednicy chciałbym się dowiedzieć ile można wycisnąć z mojego łącza, internet mam od TP na chwile obecną jest 6Mb czy da się coś więcej ?