Czy możne ktoś mi sprawdzić statystyki z mojego routera i powiedzieć mi czy są jakieś błędy.
Mam internet do 10Mb\s od jakichś 2-miesięcy strasznie zwolnił i nie wiem co z tym zrobić, byli już fachowcy z TP podłączyli swój modem zrobili speedtest
wyszło im 1.5Mb\s posprawdzali coś w skrzynkach powiedzieli ze jadą na centrale jeszcze coś sprawdzić i ze do 10-dni powinna się podnieść prędkość,
przed odjazdem powiedział ze dostał sms z centrali i ze powinno chodzić do 8Mb\s. Po godzinie dostałem sms ze naprawili usterkę ale do dziś prędkość się nie podniosła.
Dodam jeszcze ze przez rok miałem umowę na 6Mb\s i taką miałem prędkość, po przedłożeniu umowy i przejściu na prędkość do 10Mb\s przez pół roku miałem prędkość w granicach 8Mb\s i od dwóch miesięcy mam 1,4Mb\s
Proszę o sprawdzenie statystyk z routera i podpowiedz gdzie leży problem.
Data rate 19314 to jest maksymalna synchronizacja i więcej nie poleci już w adsl2+ za mały snr margin ,ale jeśli twoja centrala obsługuje VDSL to 40Mb powinno iść bez problemu
wnusiu ,
jak masz teraz 1-2 Mb to około 6Mb pójdzie jeszcze
– Dodane 15.07.2013 (Pn) 13:52 –
wwwkris39PL ,
okolice 13Mb to max
szymon_j999 ,
stabilne 10Mb to max
likos ,
obecnie na tych parametrach nie będzie więcej jak to co masz ponieważ snr margin masz na granicy minimum i nie ma z czego uzyskać wyższej prędkości
proponuje zgłaszać do skutku bo przy twojej odległości do centrali powinno być faktycznie w okolicy 10Mb
czy posiadasz w domu jakieś aparaty telefoniczne ? masz przy nich filtry założone jeśli tak odłącz wszystko i zostaw tylko modem uruchom go ponownie i sprawdź czy snr wzrósł jeśli nie to może być uwalony port na centrali najlepiej gdyby przełączyli cię na adsl2+
nie w porządku jest to że miałeś kiedyś 6 ,a teraz nie ma nawet 2Mb ,linia nagle ci się nie wydłużyła przecież o 2 kilometry
coś jest u nich nie tak ,jak będą chcieli to cię podłączą do adsl2+
snr margin najprościej mówiąc jest zużywany na podniesienie prędkości , przykładowo masz prędkość 1Mb i początkowo jest go 30dB podnoszą ci prędkość na 2Mb i ubywa ci z tych 30dB snr np. 3dB i tak można zwiększać prędkość do momentu aż się wyczerpie ,ale nie całkowicie do 0 bo musi pozostać około 6dB aby internet działał stabilnie no i ty właśnie masz te 6.9dB i obecnie nie ma z czego podnieść prędkości to nie jest naturalne że masz tak niski
oczywiście względem reszty parametrów powinieneś mieć więcej tego SNR coś jest nie tak
djosdanielos , a czy np wymiana routera na jakiś bardziej formowy mogłaby pomóc? druga sprawa, kabel od puszki do gniazdka jest bardzo stary w dodatku lutowany gdzieś po środku. Czy puszczenie nowego kabla od puszki do gniazdka dałoby jakiś rezultat?
Mam obecnie T-Mobile 1Mb/s, jednak niebawem kończy mi się umowa i czeka mnie wybór kolejnej oferty. Czy na podstawie poniższych parametrów można ocenić jaką prędkość da się u mnie osiągnąć?
Mi również za jakiś czas kończy się umowa z TP. Moglibyście doradzić mi jaki internet, od jakiego dostawcy będzie działał najszybciej na moim łączu? Z góry dziękuję
Siema, mam do was takie pytanie. Mialem neta 1mb/s pozniej zmienilem na 10mb/s . Na poczatku bylo 1mb/s pobieranie wszedzie. teraz 250kb/s a na utorrent 1mb/s. I czy wiecej nie wyciagne?
Cześć mam pytanie. Skąd macie te dane na temat waszych łączy? Bo nie rozumiem gdzie mam wejść. Jak wpisze swoje ip w wyszukiwarce to otwiera się strona z moim routerem. Ale nie znam danych do zalogowania.
kulka123 , jeśli masz router to zajrzyj pod urządzenie, najczęściej jest to adres: 192.168.1.1, w specyfikacji urządzenia będziesz miał napisane dokładnie. Login i hasło to: admin, admin.
Może to zabawne ale znam hasło ale loginu nie. :D. Bo kiedyś zakładał mi jakiś informatyk i loginu nie pamiętam.A te “admin” i “root” nie działają. Czy można podzielić internet przez router jakby na 2? Bo niby mam 8mb internetu a na speedtescie mam tylko nie całe 4. I tak przy okazji się spytam. Jak podłącze router to komputer od razu łączy się z internetem a jak podłącze bezpośrednio MODEM-KOMPUTER to on cały czas identyfikuje sieć ale nie może się połączyć :|.