Jak sprawdzić nowy HDD czy jest nowy

Zauważyłem, że WD ma lepsze opinie więc się przestawiłem z Seagete na WD lub ew. na coś jeszcze innego.
Natomiast ta fabryka WD jeśli wypuszcza takie brudne dyski w folii zgrzanej prostą zgrzewarką to ciekawe jak dba o inne aspekty co do dysków. Czas pokaże.
A co do gwarancji, to nawet nie wiedziałem, że tak jest. Muszę się zainteresować tematem, bo ostatnio kupiłem kilka dysków.
Dysk leżał ale chyba nie goły, tylko w jakimś opakowaniu.

To co sie żalisz. Kogo to obchodzi co kupiłes. Twoje wariactwo, twój problem.

Normalnych ludzi obchodzi. I nie żalę się tylko pytam co jest technicznie możliwe a co nie oraz wyrażam swoje opinie.

Tak ale przy scenariuszu resetu smart przez użytkownika, zgrzanej ponownie folii i zwrocie też by tam zapewne było to samo co jest teraz. Zatem tego się tam nie sprawdzi. Można jedynie zakładać czy tak było czy nie. W tym kontekście napisałem wcześniej, że „nie da się to trudno”.

Myślę, że dysk leżał sobie, może nawet otwarta folia była, bo data produkcji jest leciwa. Gwarancja w WD już wystartowała, bo to model z 5 letnia, zostało jeszcze 4 lata.

Takie leżaki się trafiają, natomiast jeśli chodzi o reset Smart, to ile zarobi ktoś więcej? 50zł więcej? Jak wystawi na gwarancji, roczny dysk, to strata niewielka, bez ryzyka, bez straty czasu itd.

Sądzę że zwyczajnie przepakowano i tyle. Często w hurtowniach są przepakowywane laptopy, itp. Np. Z opakowań dla jakiegoś marketu w Niemczech, z reklamami.

Dostałes odpowiedź? Dostałeś. Sporo razy. Ale tobie to mało. Ty musisz jojczeć. Krzywda ci sie stała, Brudny dysk.
Normalny, powtarzam, normalny facet przy odbiorze paczki od kuriera, rozpakowuje przesyłkę i gdy ma zastrzeżenia co do stanu fizycznego zamówionego towaru, odmawia jego przyjecia, robi fotke dla dokumentacji i powiadania sprzedawce. I tyle. W zwykłym sklepie tez bierzesz od sprzedawcy towar w ciemno? :man_facepalming:. Pewnie tak.

To ja decyduję o tym czy dostałem zadowalającą odpowiedź czy nie oraz czy wystarczająco dokładnie opisałem sprawę. Jak odbieram przesyłki i jaką formę przesyłki wybieram to też moja sprawa. Normalni ludzie to rozumieją. No ale cóż nie każdemu Bozia dała rozum, więc tak to wygląda. Nie potrzebuję brać kuriera do takich małych przesyłek. Ponadto towar i tak mogę zwrócić w ciągu 14 dni i rozpakowywanie przy kurierze czegokolwiek mija się z celem.

A te same modele z innymi terminami gwarancji? Różnią się nr. seryjnym i datą prod. i stąd te różne terminy?

Sprzedawca akurat jest nieświadomy, bo to klient robił reset przed zwrotem w takim wypadku jak pisałem.

Bardzo możliwe.

Po co ten temat na DP ?
Opinia tutaj jest jakimś wyznacznikiem ?
Jak ktoś opowie Ci tutaj bajkę o czerwonym kapturku to uwierzysz ?

Napisz do supportu WD i zapytaj o czystość nowych produktów, standardy pakowania i zapytaj jak rozpoznać używany dysk.

Już pisałem po co. Nie pytałem tylko o standardy pakowania i czystość. Poza tym mogą to ocenić też użytkownicy tych dysków. A co do miejsca, to jest to dział o sprzęcie komputerowym, więc miejsce odpowiednie. Trudno bym z każdym problemem zwracał się do producenta, który zresztą jak zwykle nic nie wie o swoich produktach ponad to co w instrukcji. Sam więcej się dowiaduję gdy zacznę już użytkować produkt. Nie raz było tak, że producent pisał bzdury i praktyka to weryfikowała. Dlatego od pewnego czasu wolę pytać użytkowników sprzętu.

No toś po bandzie pojechał. Maestro pełna gębą. :joy: :joy: :joy: :joy: :joy:
P.S. Nie cierpisz przypadkiem na hipergrafię?

Nr. seryjny jest przypisany do jednego dysku. Jednej sztuki. Twój to model z gwarancją 5 letnią, która już idzie, dlatego sugerowałem rejestrację. Możliwe, że została by wydłużona od momentu zakupu.

To jest jasne i oczywiste ale chyba też w różnym czasie wyprodukowane i te np. z roczną gwarancją jeszcze dłużej leżały sobie w magazynach?. Bo generalnie jest to ten sam model z 5 letnią gwarancją? Dopytuję, bo warto coś takiego wiedzieć na przyszłość.

Długość gwarancji jest kalkulowana w uwzględnieniu kosztów. Bywało, jak np. padła fabryka komponentów, że producenci skracali gwarancję, chcąc obniżyć ceny.

Po prostu dany model w zależności od czasu gwarancji może mieć inną cenę i wcale 2 letnia nie oznacza, że jest starszy od tego z 5 letnią. Do tego dokłada się dział marketingu i czasami mieszają.

Generalnie seria Black od WD zwykle ma dłuższy okres gwarancji.

Tu gwarancja liczy sie od daty zakupu. Data produkcji nie ma znaczenia.
Warranty Policy | WD Support