Być może zadam głupie pytanie, mianowicie czy mógłbym jakoś stworzyć swojego własnego Linux’a? Wiem że potrzebny jest Grub i Kernel… i z poziomu Gruba pisze się właśnie Linux’a… Może polecicie jakieś kursy? Wiem że jest możliwość zrobienia własnego Linux’a w Suse Studio. Bardzo łatwe i fajne ale chciałbym zrobić kiedykolwiek jakiegoś swojego Linux’a. Pewnie na tym forum było milion takich pytań, ale nie chce mi się ich szukać :P. Więc jeżeli ktoś coś na ten temat wie to proszę o jak najszybszą odpowiedź
Może było, a może nie, ale jeśli nie chce Ci się szukać tak podstawowej informacji, to własnej dystrybucji tym bardziej nie stworzysz. Gdybyś jednak mimo wszystko chciał się za to zabrać, to zacznij od Linux from Scratch.
Podpowiem tylko, że było kilku ambitnych, co mieli wielkie wizje, bo poużywali miesiąc albo dwa Linuksa, a kończyli na SUSE Studio. Gdy poużywasz kilka lat Linuksa, uświadomisz sobie, że trzeba włożyć w to trochę pracy i albo się temu poświęcisz, albo dasz sobie spokój.
Pisząc tak już uświadamiasz mi i innym żeby ci powiedzieć - daj sobie spokój. Żaden twórca dystrybucji nie jest masochistą i nie “pisze” swojej dystrybucji z poziomu czegoś co nawet nie ma obsługi myszki, pomijając fakt że w ogóle to nie jest możliwe. Tak jak pisali wyżej poużywaj dystrybucji typu Gentoo ewentualnie Arch, mogę się założyć że będziesz miał problemy z samą ich instalacją.
Ja miałem do czynienia z Linux’ami dziesiątki razy a sama ich instalacja jest banalna… Myślę że mój kuzyn który ma 6 lat by to ogarnął :P. Instalowałem róże dystrybucje np. BackTrack, Ubuntu, RedHat, ArchLinux, OpenSUSE, Debian… Z instalacją nie ma problemu, i małe pytanko, ponieważ z Angielskim cienko stoję :(… Czy nie ma http://www.linuxfromscratch.org/ po Polsku?
EDIT:
Archa nie instalowałem sorki ale zagapiłem się w Banera “ArchLinux User”
Angielski jak angielski, ale z polskim nawet ciężko stoisz. Pisze się po polsku (przymiotniki i przysłówki od nazw własnych pisze się z małej litery). Co do pytania, to raczej nie znajdziesz dokumentacji w języku polskim, chyba że ktoś miał czas to tłumaczyć. Jednym słowem, w branży IT, znajomość języka angielskiego to podstawa. Nawet jeśli jest jakaś dokumentacja po polsku, to przeważnie wersja angielska jest bogatsza, tj. zawiera więcej bądź bardziej szczegółowe informacje.
Postaw Gentoo od podstaw bez użycia instalatora w środowisku chroot, chociaż ze stage3.
To w takim razie spróbuj właśnie Arch albo Gentoo, zobaczysz że to nie takie proste ;), w przypadku Arch nie mamy nawet “instalatora”, Gentoo jest chyba podobnie, oczywiście czytając wiki dobrze każdym się z tym poradzi ;), ale można się dużo przy tym nauczyć. A druga sprawa… jeśli chcesz się w takie coś bawić - zapomnij że poradzisz sobie bez angielskiego, nie ma szans.
Jest polskie tłumaczenie, niestety trochę starsza wersja. Próbowałem, ale coś nie szło. Po postawieniu archa postaram postawić Gentoo, a może dopiero potem LFS.
Jeśli nic się nie zmieniło, kiedyś było LiveCD Gentoo, które można było zainstalować przy użyciu instalatora i prekompilowanych pakietów i służyło ono również do instalacji Gentoo ze stage, w środowisku chroot, ale Gentoo można zainstalować z dowolnego LiveCD, albo systemu zainstalowanego na dysku.
Czytałem o instalacji ArchLinux’a… Faktycznie nie jest łatwo :(. Ale od trzech miesięcy szukałem właśnie takiej dystrybucji jak ArchLinux bo chciałem samemu “złożyć” Linuksa do kupy Dzięki za rady wszystkie rady
Pozdrawiam
Dobra przyznaję się, że mam 12 lat… Ale chciałbym już w tym wieku rozpocząć naukę tworzenia Linuksa. Wiem pewnie Admin mnie jakoś zbanuje itp… Ale sami wiecie że Bill Gates był dzieckiem a robił wielkie rzeczy. Dlatego chciałbym rozpocząć naukę już teraz, a w przyszłości coś osiągnąć.
Proszę korzystać z opcji Edytuj , zamiast pisać post pod postem.
Nikt Cię nie zbanuje za to, że masz ambicje, to lepiej dla Ciebie, że chcesz się czegoś uczyć i już teraz wiesz co byś chciał robić w przyszłości, choć czasami zainteresowania się zmieniają. Ja w twoim wieku interesowałem się chemią i biologią i marzyłem zostać naukowcem, a gdy byłem już starszy, bardziej interesowało mnie IT i naukowcem nie zostałem
Mozart miał 5 lat jak skomponował pierwszy utwór, niektórzy po prostu rodzą się z talentem, inni muszą poświęcić trochę czasu i pracy, aby osiągnąć podobny poziom.
To znaczy ja mam same 5-tki i 6-tki z języka angielskiego tylko chodziło mi o to, że nie znam jeszcze wielu słówek itp. Poziom nauczania w mojej szkole nie jest duży a z angielskim nie przyspieszamy za bardzo… Chciałbym żebyście mnie źle nie zrozumieli.
Problem (a właściwie to specyfika) nauczania języków obcych w polskich szkołach polega na tym że skupiają się na języku potocznym a nie technicznym. Niestety w takich przypadkach trzeba się douczać samemu, nawet jadąc na 5 i 6 w szkole
Teraz małe pytanko… ponieważ prawdopodobnie każdy miał styczność z “Maszyną Wirtualną” to mam takie pytanie. Mianowicie chodzi o VmWare ponieważ gdy pierwszym plikiem ISO, który wczytuję jest GParted i dzielę na partycję, a następnie wyłączam maszynę wirtualną i wybieram drugi plik ISO którym jest ArchLinux, to ArchLinux nie chce się wczytać Nie wiem co zrobić
Nie korzystałem jeszcze z Archa w wersji bez instalatora, tj. gdy ostatni raz instalowałem Archa, posiadał on jeszcze instalator, więc nie orintuję się za bardzo jak to w tej chwili wygląda, ale dysk na partycje można chyba podzielić fdiskiem i nie trzeba specjalnie uruchamiać GParted. Przy okazji nauczysz konsolowych narzędzi