Jak ustalić nazwę/identyfikator sterownika chipsetu w laptopie

Laptop Acer Aspire A715-51G, od kilku godzin bezskutecznie próbuję ustalić nazwę/identyfikator chipsetu, procesor Intel Core i5-1240P. Próbowałem różnych programów narzędziowych i jedyne co uzyskałem to w CPU-Z widoczny chipset: Intel Alder Lake rev.02 ale to za mało, aby szukać do niego sterownika. Na stronie producenta niestety nie ma, są tylko do W11 (ale nie wchodzą), ja mam W10/64. Laptop jest świeżo po reinstalacji systemu, bo się wysypał. Inne sterowniki są pobrane po ich identyfikacji w menedżerze urządzeń, niestety o chipsecie nie ma tam żadnej wzmianki.
Z góry dziękuję za wszelki rady i sugestie.

A tutaj "byłeś " https://www.acer.com/us-en/support/product-support/Aspire_A715-41G

A co napisane w Southbridge ?

Hej, na stronie Acera jestem praktycznie od paru dni, bo próbowałem go najpierw podnieść (uszkodzony MBR). Ale na tej zakładce akurat nie, bo po wpisaniu numeru SNID przekierowuje od razu na dane dedykowane do danego modelu. Przyznam że wpadłeś na dobry pomysł :slight_smile: ( na przyszłość ), bo akurat stery do W10/64 ale niestety nie skorzystam, bo tu są tylko do chipsetu AMD-ka.
Nie wiesz jakim programem tam się da wejść, aby odczytać?, ostatni jaki próbowałem Intel Driver&Support też nie pokazuje, tylko dane procesora.

Aha, jeszcze jedno te ostatnie stery do W10/64 na tej stronie są z 2020r. a laptop jest z 2022r.

Ale to pokazuje CPU-Z w zakładce Mainboard

Chipset: Intel Alder Lake rev.02
Southbridge: Intel Adler Lake OCH

HWiNFO w takim wypadku

HWiNFO → Intel Alder Lake-P PCH, tylko tyle.

Taaaa, hybryda (mutant intela) :stuck_out_tongue: To jest to czego szukałeś.

Chyba nie, a z czego to wynika?, on praktycznie preferowany był do grania ale używany jest wyłącznie w pracy biurowej.
Ale choćby nawet hybryda to chipset tak ukryty, że nie da się czytać?, nie tego szukałem tylko identyfikatora chipsetu :rofl:

Coś mi nie pasuje, tj. Intel Core i5-1240P, 7 generacji, 12 rdzeniowy

Da bo odczytałeś, w tej generacji to tak nazwali, bo wpakowali tam konia z wozem:

PCH (Platform Controller Hub): PCH to kluczowy komponent w architekturze chipsetu Intela. Odpowiada za zarządzanie komunikacją między procesorem a innymi elementami systemu, takimi jak pamięć masowa, porty USB, sieć, dźwięk, oraz inne interfejsy I/O (wejścia/wyjścia). W przypadku Alder Lake-P, PCH zapewnia łączność i funkcjonalność dla wielu urządzeń.

Warianty chipsetu: Procesory Alder Lake mają różne chipsety dla urządzeń stacjonarnych i mobilnych. P w „Alder Lake-P” oznacza wersję mobilną (w odróżnieniu od „H” dla wersji o wyższej wydajności lub „U” dla wersji ultra-energooszczędnych), które są zaprojektowane z myślą o równowadze między wydajnością a energooszczędnością w laptopach.

A na chłopski rozum, co to oznacza dla użytkownika? chipsetu nie ma? , hehehe.
ps. I nikt go nie chce podkręcać :stuck_out_tongue_winking_eye:

To postęp, coraz więcej w czymś coraz mniejszym.
No 7 generacja procesu produkcji (0.010 micron „Intel 7” process)

Nie jest chyba aż tak źle, teraz doczytałem w necie:
…" mobilny procesor Intel Alder Lake-P w teście Geekbench (5.4.1) uzyskał 1298 punktów pojedynczego rdzenia, praktycznie doganiając desktopowy, wysokopółkowy układ AMD **Ryzen 9 3950X oraz 9040 punktów w teście wielordzeniowym"…
A wracając do meritum, masz jeszcze jakiś pomysł na ten chipset, mimo późnej godziny … nie chcę cię odrywać od poduchy :stuck_out_tongue_winking_eye:

Jedynie to:
https://www.intel.com/content/www/us/en/download-center/home.html

Ten laptop wysypał się po aut. aktualizacji, co prawda programem zewnętrznym, boję się ponieważ prawdopodobnie z automatu wrzuci stery do W11 i tu chyba jest pies pogrzebany, Jak ręcznie wrzucałem ten ze strony Intela ale od 11-tki to mi tylko odrzucił, automat chyba działa silniej.
To jest laptop koleżanki, potrzebny do pracy. Teraz jakoś chodzi ale aktualizacje innych komponentów bez chipsetu wiadomo co znaczą.

Prawdopodobnie teraz chipset chodzi, na sterach pobranych z Win/Update, wiesz może jak to sprawdzić, czy tak jest rzeczywiście?

W menadżerze urządzeń powinno być widać czy coś krzaczy.

Wszystkie krzaczki z menedźera usunąłem, tj. zainstalowałem stery i jest czysto i tam przede wszystkim odczytałem wcześniej ich identyfikatory. Dziwne, że nie ma tam w ogóle wskazanego chipsetu chyba, że nie potrafię odczytać, może w którejś z bardziej rozwijanych zakładek i ma inne oznaczenie, aniżeli chipset.

Bo to laptop pod 11, co w tym dziwnego. Postaw na nim 11 albo linuksa i tyle.

Hej, laptop koleżanki, używa głównie do celów zawodowych. Jak go kupowała to zapewniali, że pomimo preferencji pod W11 może bez problemu używać W10, bo suport działa niejako wstecz. Próbuję ją przekonać ale na razie do marca musi tak być, weź babę przekonaj, hehehe.

Na różnych forach, także zagranicznych piszą, ze drivery z W11 powinny obsługiwać W10. Już pomijam kwestię tego Acera ale sam dla siebie chciałbym wiedzieć skąd pobierać stery (nie tylko strona producenta), które aktualizować?, gdzie w systemie/dysku sprawdzić że weszły (poza menedżerem, gdzie jest ogólnikowo, a często brak zakrzaczenia nie warunkuje, ze jest aktualny sterownik).

Jestem dzisiaj po rozmowie z facetem z serwisu (na żywo, nie on-line) i zaproponowałem, że zapłacę mu jak mi pokażę, gdzie jest info w tym Acerze odnośnie chipsetu, gdzie katalog aby sprawdzić co tam zostało wsadzone, czy w ogóle jest potrzeba, bo może ściągnął z update i wystarczy. Kluczył, kluczył i wycofał się rakiem, może to zrobić za mnie. Powiedziałem ok., proszę to zrobić przyjdę za godzinę i zapłacę na usługę + dodatkowo za pokazanie, gdzie jest info, ze to zostało tam zaktualizowane no i przede wszystkim co, - … hmm obraził się, ze mu nie ufam.
Taka to wielka tajemnica, czy raczej niewiedza? z całym szacunkiem, bo nie chcę obrażać nikogo.

Odnośnie Linux-a (u kumpeli niemożliwe) w ciągu ostatnich 10 lat podchodziłem wiele razy i niestety nie mogę przez to przejść, albo nie mam serca do tego. Korzystam z programów linuxowych typu Parted Magic (współczesnych) , nawet teraz jak się wysypał ten Acer to Eases narzędziowy i inne także czaję bazę na tym min. poziomie.