Jak ustalić nazwę/identyfikator sterownika chipsetu w laptopie

Ale po co chcesz tak robić ?
w10/w11 jest tak skonstruowany abyś nie grzebał.
Jedyne co pozostawili to stery grafiki bo nie są w stanie tego ogarnąć z automatu.

Nawet jak ręcznie dodłubiesz się, ze to ten konkretny plik-i, zapakujesz to na siłę. To zanim spijesz kawę system przy wykryciu, że mają być inne czy nowsze. Podmieni je.

To nie 10 czy 15 lat temu. Kiedy przy każdej poradzie padało pytanie czy sterowniki do chipsetu zainstalowane, bo coś tam nie chciało działać czy instalować się.

W10/11 już przy inicjalizacji instalacji ładuje własne sterowniki generic a dopiero po instalacji sprawdza update czy trzeba coś doinstalować.

To ja już nie wiem nic, jestem zatem w czar… du… i chyba zacznę się tam urządzać :wink:
Ten laptop ma teraz ( po reinstalcaji ) i miał wcześniej problem z głośnością tj. na słuchawkach łęb rozwali przez głośniki slabo, kumpela często ma spotkania on-line i tu kulało. Zapytałem chłopaków z Elektrody, - „ma Acer aktualne stery audio”?, odpowiedziałem że ma, bo nic nie krzaczy w menedżerze urządzeń. Sprawdzili na stronie producenta i tam są stery do karty dźwiękowej z 2024r. ona miała z 2020 albo 2022. Malo tego laptop prawie dwa lata i żadne stery ze strony producenta nie były aktualizowane. Padło hasło „instaluj”- zrobione, po kilku dniach Acer wysypał się, uszkodzony MBR, start itd.
Stawiam go na nowo, koledzy: nie zapomnij na początku stery do chipsetu, bo to mapa drogowa dla pozostałych ( z czym się zgadzam ).

To jak to jest?, stawiasz windę od podstaw (tut. reinstalacja+ windows.old na dysku) i przy pobraniu 1-szej paczki update aktualizuje stery chipsetu?

Ale popatrz na tę fotkę, po instalacji system w ogóle nie widział karty dźwiękowej, zobaczył jak doinstalowałem ręcznie zakrzaczone stery, zatem nie zawsz system robi to sam.

A nie wydaje się Ci dziwne, że instalujesz stary a pada Ci MBR ?
Ni jak to pomiędzy sobą nie ma nic wspólnego.

Co do tego kiedy system sam pobiera stery to czas jest różny, czasem minuty a czasem grube godziny. Tak chodzą te ich serwery, a czasem po kilku restartach.

Masz rację, mnie to też zastanowiło ale niestety nie ogarniam tego aż na tyle, aby stwierdzić jakąkolwiek zależność czy raczej jej brak pomiędzy startem systemu a sterami z dźwięku. Kolega nawet twierdzi, że to był przypadek, bo inaczej padło by od razu od ich pobrania a nie za kilka dni.

To jak to jest u Ciebie?, instalujesz windę i zostawiasz aż komputer sam wszystko ściągnie powiedzmy za parę godzin, czy nawet dni?
Jeszcze jedno kolega @Wredzia podał wyżej link do strony Intela, gdzie jest ich program do sprawdzania i automatycznego pobierania driverów na komputer, po co by go wypuszczali, skoro on sam pobierze?. Nie żebym szukał dziury w całym ale takie pytanie samo się nasuwa.

Instaluje się system. Robi aktualizacje. Sprawdza opcjonalne i sterowniki. Jak, już wszystko jest zainstalowane, to wtedy leci się z dodatkowymi sterownikami.

Co do systemu 10- 11, niektóre chipsety i komponenty są tak oprogramowane, że producenci nie robią sterowników pod starsze systemy. Jak laptop jest projektowany pod 11, to może sprawiać problemy pod 10. Nawet znalezienie sterowników pod starszy system, do teoretycznie popularnych komponentów, nie musi rozwiązywać problemu. Dzieje się tak dlatego, że w takim sprzęcie czasami firmware, lub sterowniki, uwzględniają specyfikę danego systemu i odwołują się do funkcji, lub rozwiązań których brak, lub są inaczej rozwiązane w innym systemie. To dlatego na niektórych laptopach po zmianie systemu, niby są sterowniki,a przestaje działać włączanie, wyłączenie WIFI, albo regulacja jasności, albo inne opcje. Czym bardziej nietypowe funkcje, np. podświetlenie klawiatury, sterowanie dodatkowym głośnikiem basu, balans bieli itd. tym większe prawdopodobieństwo, że w systemie, do którego nie został zaprojektowany laptop wystąpią prędzej czy później kłopoty.

Na dodatek, W10 czy 11 wizualnie to praktycznie to samo. Są równie paskudne i niewygodne, w zasadzie kwestia przesunięcia paska start w lewo i parę bzdetów. A 10 za niedługo i tak traci wsparcie i albo trzeba zmieniać na wersje z dłuższym wsparciem, albo kombinować, a znając M$ będzie pod koniec starał się wszystkim obrzydzić 10 i wydadzą takie aktualizacje, że ręce opadają.

Wychodzi na to, że sprzedawca firmowy ten ze strony Acera przygrał wariata i zrobił kumpelę w bambuko. Zależało jej na sprzęcie dobrym i trwałym, zareklamował, że dedykowany także do gier więc dobry., sprzeda bez systemu, aby samemu wklepać W10. Obudowa solidna metalowa itd. więc wytrzyma, ona niestety ma częste przypadki sprawdzania mechanicznej wytrzymałości sprzętu :rofl:, bo jest zabiegana. No i zależało jej na W10, bo zna go dobrze, sam nie potrafiłem doradzić bo mam 10-tkę a używam w 95% wyłącznie stacjonarny. Nie ma żadnych gier, wył do pracy, netu itd.

Prawie dwa lata bez instalowania ręcznego czegokolwiek, tylko ten problem od początku z głośnością. Jednak jakoś z tyłu głowy mam to, że wysypał się po ręcznej aktualizacji … . Jak znam życie to przedłużą wsparcie W10 jak to miało miejsce wcześniej w innych wydaniach. Reasumując, czy nie jest to dziwne, ze nie mogę żadnym programem narzędziowym sprawdzić jaki to chipset, już tak sam dla siebie?

Co masz na myśli pisząc, że na koniec leci się z dodatkowymi sterownikami?, wcześniej pisałeś, że W10/11 praktycznie sam to robi?

Tak od niechcenia wrzuciłem HWiNFO do stacjonarnego, 15 sek. i mam opis chipsetu: Kontroler LPC Intel(R) B75 Express Chipset - 1E49. Wrzucam do wyszukiwarki i jest:

kolejne 15 sek. rozpakowany, 4 min. instalacja, bravo ja , hehehehe, no ale to nie jest Acer :frowning:

Intel Alder Lake-P PCH

Intel Alder Lake-P PCH (Platform Controller Hub) to część architektury procesorów Intel Alder Lake, zaprojektowana z myślą o laptopach i urządzeniach mobilnych. Platforma Alder Lake-P integruje zarówno rdzenie procesora (CPU), jak i dedykowane komponenty platformowe, takie jak PCH, które pełnią rolę mostka południowego w tradycyjnej architekturze chipsetu.

Przeczytaj wytłuszczone 3x

A jeśli oczekujesz coś w stylu przed hybrydowym to:
Mobile Intel 600 series chipset.

Tą grafikę mam już od kilku dni, idąc tym tropem tj. chipset Intela serii 600 doszedłem tutaj:
https://www.intel.com/content/www/us/en/download/19347/chipset-inf-utility.html
Potem pobrałem ze strony Setup.Chipset.exe i okazało się, że to jakiś tekstowy dodatek, który ma pomóc w identyfikacji sprzętu Intela.
Próbowałem wyszukiwać po haśle tej 600-tki ale to nic nie dało. Nie wiem ale samo określenie „Mobile Intel 600 series chipset” nie doprowadziło mnie do tego drivera, po drodze zaliczyłem przyśpieszony doktorat z Intela i tylko tyle. Dotarłem tym tropem do firmy produkującej gry, która miała problem z chipsetem serii 600 Intela tj. nie mogli znaleźć aktualnych sterowników w 2023r., to mnie rozwaliło skoro takie tuzy mają problem… z czym ja do ludu się pcham.

Jak na stronie Acera nima skoro jest
Aspire A715-51G
https://www.acer.com/pl-pl/support/product-support/A715-51G/downloads
Nie patrz, że w wyborze nie ma w10 a tylko w11.

Paczka Chipset_Intel_10.1.36.7_W11x64_A.zip jest też dla w10.

Dedykowany do gier, więc 20-30% ceny laptopa, to karta graficzna, która jednocześnie powoduje zwiększenie wagi, bo potrzebne do niej chłodzenie i cięższy zasilacz, do tego zwiększa awaryjność, temperatury i skraca czas działania na akumulatorze. W tego typu laptopach matryce mają mieć wyższe odświeżanie, kosztem odzwierciedlenia kolorów, baterie są też słabsze.

Tyle, że W10 ma wsparcie do października 2025r. Potem będzie powoli tak samo jak z 7. To nie wina sprzedawcy, tylko M$.

To zna i 11, bo to w zasadzie od strony obsługi jedno i to samo.

Bo są sterowniki, których brakuje w Windows update.

Ale o co ci chodzi? Producent zrobił chipset do laptopa, zaprojektował go i zrobił oprogramowanie. Zostało to zrobione dla systemu W11, bo 10 jest już starym systemem, producentowi nie opłacało się robić wsparcia dla paru osób, i podnosić niepotrzebnie koszty. Wszystkie informacje są na stronie, więc kupując sprzęt można było sprawdzić jakie systemy obsługuje.

Może sterowniki od 11 zadziałają poprawnie, a może nie pod 10.

Wszystko jest ok. Jedyny problem polega na tym, że ktoś miał widzimisię mieć 10, a kupił sprzęt pod 11, i teraz pretensje do garbatego, że ma dzieci proste.

Na jakiej podstawie tak sadzisz? Jakies bardziej szczegółowe info bo w tu zachodzi sprzecznosć nazw.
Nazwa „paczki” to „Chipset_Intel_10.1.36.6_W11x64_A” Zaś w Details.txt mamy „OSs=Windows Next All X64;”

No i mimo wszystko producent jako system kompatybilny ze sprzetem, podaje tylko Win 11

Tez tak myślałem, po rozpakowaniu odrzucone.

Do tej pory myślałem, że jest odwrotnie, że do gier droższy.

Hmm, mądry Polak po szkodzie, z drugiej strony na zasadzie adwokata diabła :rofl: , jak kupujesz tel+usługę, albo polisę czytasz wszystko?, i przestroga dla amatorów „kierowania” samolotem, sama instrukcja ma kilkanaście segregatorów ( nie awionetka ). Po to są brokerzy, przedstawiciele, dealerzy aby klienta wspomóc, biorą za to kasę.
Kumpela nie kupiła na Allegro, czy Ali tylko praktycznie u jedynego w Polsce dealera Acera, sprzedał jej umyślnie bez systemu, aby sobie wklepała 10-tkę. Reasumując jak to w życiu, Ty kupujesz elektronikę komputerową kilka/kilkanaście razy w miesiącu ona laptop raz na 5lat.

Oczywiście, albo pytam sprzedawcę o istotne dla mnie elementy i każę sobie wskazać w umowie, gdzie się znajdują.

Trzeba było zamówić w firmie, gdzie dostarczą z systemem 10. A jeśli miała sama sobie wklepać, to spytać czy 10 obsługuje, a jak tak stwierdzili, to reklamować na niezgodność.

Droższy, bo właśnie płacisz za dodatkową kartę GFX. Przecież RTX 3050 do stacjonarnego komputera kosztuje 800-900zł , nie wiem jaki jest koszt zamontowania w laptopie, ale wpływa to na konstrukcje chłodzenia, płyty, zasilacza itp. i stanowi dodatkowy koszt, który w przypadku komputera biurowego w podobnej cenie można przeznaczyć na lepszą obudowę, baterię, matrycę itp.

A myślisz, że było inaczej?, ona zaczęła od tego, że W10 ale już nieważne było minęło, rzekłbym za klasykiem. Nie chcę już tym aspektem zaprzątać Wam głowy :grinning:

Zaraz, bo nie kumam, zatem do gier jednak droższy?, ja laptopa praktycznie nie używam w ogóle.

Ten laptop w standardowej wersji jest sprzedawany bez systemu. Wiec sprzedawca tylko sprzedał.
Jak wielka krowa na sklepie Acera jest znaczek Windows 11 (tylko), a na dodatek jest potem opisane w11 Home, taki on do biznesu jak ja ksiądz.

Połakomiono się na „bez systemu” bo co kluczyk za 30zł czy 150zł ?
Jakoś nie mam wiary, że po zakupie kupiono w10 za 4-5 stówek :wink:

Tak tak, widziałem na elektrodzie jak Ci się wysypał a tutaj tez wspomniałeś o MBR.

Na dzień dobry to diagnostyka całego komputera, dysk, pamięć włącznie z grafiką.

Dziś z ciekawości straciłem 4h, na komputerze PIS (te szolne po 2,5k).
Procek podobny, chipset Intel Alder Lake-P PCH, czyli taki jak w tym.
Postawiłem w10 prof…
To jakiś Lenovo…

Łyknęło bez czkawki, nawet poczekałem prawie 2h aby dopakował aktualizacje, przyłapałem go jak pobiera paczki Intela, a z 4.
Po nic nie musiałem udawać się na stronę Lenovo, wszystkie stery w10 sam zapodał.

Człowieku, co tu kumać? Masz np. laptopa za 2000zł, do biura, jak ma być do gier, to mu musisz wsadzić jeszcze kartę graficzną za np. 800zł. Robi się 2800zł. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby kupić laptopa do biura za 2800zł, bez tej karty, za to z lepszym wyświetlaczem, baterią, obudową, procesorem.

Do biura modele w tej cenie ile kosztował ten Acer, to np. MSI Modern, Dell Vostro itp. błędem jest wydawanie kasy na kartę GFX, której się nie wykorzystuje. To tak, jakby ktoś kupił sobie betoniarkę do wożenia dzieci do szkoły, bo jak do betonu gruszka, to będzie mocniejsza.

Tak własciwie to o co ci chodzi?

Jakiego systemu? Nie pytam o nazwe bo napisałes, ale skad ten system i dlaczego poprzedni sie „wysypał”

Skoro nie szkoda Wam czasu :wink:, proszę:

Obojętnie 5 stówek, czy dwie, czy 10zł. , w tej samej cenie miałaby W11 a jednak wybrała W10, nie przypadkiem.
ps. Instalacja W10/Prof. na fakturę, bo w korporacji taki wymóg + certyfikat jakiś tam, nie znam się.

Profesjonalista to profesjonalista :smiley:

Zatem następny u niej będzie Lenovo.

No i łopatologicznie zaraz weszło do głowy.
.

Driver chipsetu ze strony Acera dedykowany do W11, przy próbie instalacji do W10 został odrzucony.

Myślałem, że wysypał się po wcześniejszej aktualizacji sterów do karty dźwiękowej też z W11 do W10 ale te wziął bez problemu. Koledzy podważyli tutaj tą teorię i nie twierdzę, że nie mają racji.

To sa wprawdzie stare linki ale nie sadze by sie coś zmieniło od tej pory, skoro Microsoft kończy Win 10.
Przeczytaj a wnioski czy jest sens by w tym przypadku siedzieć na Win 10 musisz sam sobie wyciagnąć.
Moim zdaniem nie bo ta wersja systemu nie jest przystosowana do obsługi dwóch rodzajów rdzeni.

https://www.overclock.net/threads/is-latest-windows-10-build-still-a-problem-on-alder-lake-with-e-cores-enabled.1795682/