Jak ustalić nazwę/identyfikator sterownika chipsetu w laptopie

Tak w skrócie mnie zainteresowały te cytaty overlockingowców:
…„Windows 10 nie działa poprawnie z Alder Lake, ludzie, którzy twierdzą, że są przemądrzali, po prostu nie przetestowali wystarczającej liczby gier / programów.”…
…"Gamers Nexus przeprowadził szczegółowe porównanie systemów Windows 10 i Windows 11 i odkrył, że wydajność Alder Lake w systemie Windows 10 jest ogólnie lepsza "…
…„Odpowiedź brzmi mniej więcej tak, możesz uruchomić system Windows 10 bez żadnych problemów na Alder Lake, choć wydajność spadnie o 5%. Więc zakup Alder Lake teraz, podczas gdy używasz systemu Windows 10 i czekasz na poprawki Solidworks dla systemu Windows 11, a następnie uaktualnienie po zakończeniu poprawek powinno być wykonalne.”…

Różne opinie w tej samej kwestii, zatem prawda może leżeć pośrodku. W przypadku gier wiadomo tam często mamy do czynienia z ekstremami. Koleżanka wykorzystywała Acera przez 2 lata wyłącznie do pracy biurowej+net, więc może jakimś cudem prześliznął się ten W10 w tym laptopie.
Może wytrzyma do marca br., a potem przesiadka na 11-tkę

W podlinkowanym filmie facet wskazuje, że dla przeciętnego zjadacza chleba wybór Intel Core i5 12-tej generacji , chipset 690 jest korzystnym ekonomicznie rozwiązaniem w porównaniu z droższymi odpowiednikami AMD-ka i nowszymi Intela.

A tak w ogóle, to po co uwziąłeś się na tę instalację ręczną chipsetu?
Skoro lapek funkcjonuje „normalnie” z tym Windows 10?
Po instalacji na nowo systemu masz obecnie taką sytuację?
Przechwytywanie.JPGrr

Skoro najnowsza wersja chipsetu ze strony Acera oraz ta starsza 10.1.36.6 się nie instaluje to raczej kiepska sprawa.
A tak na marginesie, to instalowałeś ten sterownik jako pierwszy po instalacji systemu z opcją instalacji jako administrator?
Tam gdzie są żółte trójkąty przy urządzeniach szukałbym ręcznie każdego sterownika po ich właściwościach urządzeń i tyle.
W ogóle, to kto instalował na tym lapku po zakupie system Windows 10?

Kiedyś tak robiłem z jakimś lapkiem i wszystko zatrybiło.
Skoro lapek działał wcześniej na Windows 10, to wobec tego nie ma sytuacji, żeby nie doprowadzić go ponownie do stanu używalności.
PS Napisałeś wcześniej, że " Inne sterowniki są pobrane po ich identyfikacji w menedżerze urządzeń, niestety o chipsecie nie ma tam żadnej wzmianki".
Czyli jaka jest w ogóle obecna sytuacja z tym lapkiem.
Wszystko działa OK, czy szukasz dziury w całym.
Coś źle się chyba zabrałeś od samego początku z tą nową instalacją na czysto.
Po instalacji systemu i włączeniu aktualizacji i poczekaniu, aby lapek pobrał aktualizacje opcjonalne (po automatycznej aktualizacji), dopiero potem próbował instalacji chipsetu, jeśliby była taka konieczność jako pierwszego sterownika z opcją administratora.
Jeśliby nie zainstalował się i było kupę żółtych trójkątów, ręcznie doinstalował te które się da.
Lapek powinien działać.
Mogłeś zrobić sobie kopię sterowników, skoro lapek działal wcześniej na Windows10, przed ponowną instalacją systemu.
No tak, ale skąd mogłeś wiedzieć, że będą kłopoty.
Kto instalował na tym lapku po zakupie system Windows10?

Skąd miałem wiedzieć, że po instalacji mam już sterownik chipsetu zaktualizowany?, niestety nie widać go w menedżerze. Na Elektrodzie (i necie) podpowiadają, że zaczynamy od chipsetu.

Miałem, to wszystko nie zaktualizowało się przez update, zatem ręcznie po identyfikatorze sterownika odnalazłem pliki w Drivepack.io i weszło, teraz nie ma zakrzaczenia.

Podzielam.

Nie, na początku byłem przekonany, że system sam pobierze stery chipsetu. Potem próbowałem ten ze strony Acera z W11 ale nie przyjął, screen jw.) .

vide wyżej.

Salon/serwis komputerowy.

Ja parę razy podnosiłem już tą kwestię, prawie dwa lata chodził bez problemu, nie były robione żadne aktualizacje ręcznie, tylko win update.

Obecnie pracuje, wyskoczył problem z wyłączaniem tj. wyłączysz go tradycyjnie a on jakby był w stanie uśpienia, monitor ciemny, wentylator pracuje, klawiatura podświetlona. Przytrzymasz klawisz sieciowy ok. 40-sek. i dopiero wtedy się wyłączy.

Hmm …, szukam ale rozwiązania, aby do marca jakoś pochulał.

Zapewne tak ale konia z rzędem temu kto powie co skrewiłem tak na 100%. Ludzie instalują windę po raz 1-szy po wskazówkach w necie, nie znają menedżera urządzeń itd. polegają tylko na win update i komputer działa latami. Jak wpadnie w ręce bardziej kumate, wtedy dopiero ci drudzy doinstalowują/odkrzaczają.

Tak zrobiłem ale chipset odrzucony.

Tego niestety nie wiedziałem, że z opcją admina mógłby wejść. Ale jeżeli odrzuca zwykłą aktualizację to nie zapala się czerwona lampka? a dalej, że wymuszenie z adminem może namieszać?

Tak jest teraz.

Mogłem, powiem więcej zamówiłem twardy dysk na kopię, obraz czy cokolwiek, aby mieć na wszelki wypadek, niestety nie dojechał na czas. Teraz mam kopię ale co z tego jak prawdopodobnie obarczoną błędem.

vide wyzej.

Patrzyłeś jak się lapek zachowuje, wyłączając w ustawieniach opcję szybkiego uruchamiania?
Czasem przy włączonej lapek może mieć kłopoty z wyłączaniem systemu, trzeb odczekać dłuższą chwilę.
Oczywiście wyłączanie z palca po 40 sekundach jest kiepską opcją, system wówczas może wstawać z problemami.
Wszystkie aktualizacje obecnie są zainstalowane również te opcjonalne?
System nie ma problemów z ich instalacją?
Komunikaty przy instalacji chipsetu, są takie same w obydwu wersjach, jakie są na stronie Acera?
Przypadkiem nie instalowałeś najnowszej wersji BIOS/UEFI?
Patrzyłeś na te sterowniki?
Może któryś pomógłby z tym wyłączaniem systemu.https://acerdriverwindows.blogspot.com/2024/04/acer-aspire-7-a715-51g-drivers-for.html
Poza tym, podejście do serwisu i zwykłe zapytanie, w jaki sposób obeszli tę zagwostkę też jest jakimś rozwiązaniem.
W sumie instalacja na czysto Windows 11 i sprawa rozwiązana.

Co do tzw. prawdy.
Te procesory nie były tworzone pod Windows 10

https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000091284/processors.html

Co oczywiscie nie oznacza ze nie beda obsługiwały Win 10, będą ale gwarancji ze beda to robic dobrze ani Microsoft ani Intel nie daje.
Stąd pewnie brak sterowników do Win 10 i problemy z instalacja tych co są. Jedne wchodzą inne nie.

Niestety nie, wykonałem teraz telefon do kumpeli i wyłączyliśmy tą opcję, zobaczymy po jutrzejszym dniu, czy będzie jakaś zmiana.

A jest jakaś inna opcja jeżeli nie reaguje na klasyczne wyłączenie?, w necie znalazłem ten sposób i ew. wyciągnięcie baterii ;), reset baterii (mechaniczny) może też pomóc ale tutaj nie zadziałał.

No właśnie nie było opcjonalnych, dzisiaj stawiałem 10-tkę na Acer Aspire 5 (który będzie w zapasie jakby co) i tu były, po akceptacji instalował „sterowniki sprzętu”, chyba dosłownie takie określenie.

Tak, jak na fotce wyżej.

Do tego by mnie nawet koniem nikt nie przymusił ;), W Biosie potrafię się średnio poruszać, u siebie instalowałem niedawno ostatnią wersję, w UEFI nie miałem okazji, swój sprzęt mam wiekowy :wink: .
A to nie jest tak, że jest albo BIOS albo UEFI?

Nie widziałem tej stronki, tak na szybko, to sa te ze strony Acera, oprócz najnowszych. Teraz przypomniało mi się jak przeglądam- dlaczego te stery do chipsetu i tu i u Acera są jakby zdublowane, przecież omyłkowo nie zapisali dwa razy tej samej pozycji, hmm…

Teoretycznie tak, mieli umowę na serwis sprzętu w korpo, teraz nie mają tak w skrócie…

Powoli idę w tym kierunku, koleżanka jednak chce do marca dociągnąć, jak się wcześniej wysypie to stawiam W11, jak wytrzyma do marca chyba kupi nowego a ten pójdzie na szrot, bo za dużo nerwów przysporzył dziewczęciu, hehehe

Tak, do mnie to już dotarło, po wcześniejszych artykułach i filmiku podlinkowanym.

I tak było przez dwa lata ale bez żadnych aktualizacji sterowników ręcznie.

Trochę a nawet bardzo przesadzasz, żeby taki sprzęt „szedł na szrot”.
Ma takie parametry, że do wszelkich zadań nadaje się jak ulał i nie wiem, dlaczego ktoś może kupować nowszy sprzęt jedynie dlatego, że nie potrafi wykorzystać zalet obecnego.
To tak w skrócie, ponieważ uważam takie podejście za zupełnie nieracjonalne.
Stawiasz Windows 11 i nie ma bata, żeby lapek nie pomykał, aż miło, skoro nie potrafisz dojść na nim do ładu z Windows 10.
Właściwie, to chyba sam przyczyniłeś się do tego, że z lapka koleżanka jest niezadowolona.
„Wysypanie się systemu” i zaraz zrobiłeś przeinstalowanie systemu, kiedy jest w Windows 10 mnóstwo opcji jego naprawy.
Fakt, że czasem czysta instalacja jest rozwiązaniem, ale obecnie to raczej opcja ostateczna.

Tutaj był pies pogrzebany…zewnętrznym programem?
Wówczas to zrobił się chyba niezły bigos, ale to na własne życzenie.
BIOS/UEFI oczywiście w nowych maszynach jest już UEFI.
Tyle, że obecnie to aktualizacja UEFI potrafi się zameldować w Windows Update, ponieważ na przykład taki Lenovo aktualizuje UEFI poprzez tę usługę.
Więc można nawet nie zaskoczyć, że zmieniła się nam wersja UEFI… zorientowani załapią inni nie.

Ja jeszcze dopowiem.
Co kogo boli, że w11 a nie w10.
98% ludzi pieprzy durnoty o jakimś systemie, jego zaletach, wadach a nie potrafi znaleźć prostych opcji i co chwilę na jakimś forum pyta. Porównania prędkości, WOW 5% a procentów nie potrafią liczyć.
Kiedyś popularne kretyńskie porównania, mnie się system uruchamia 20s a ktoś ma 15s ! Co robić, drama.

Windows to tylko platforma do odpalania aplikacji, ma kilka swoich narzędzi no bo ma.
Czy kogoś kto na tym pracuje interesuje wygląd ? Komu wadzą takie a nie inne ikonki. Pasek na środku ? OMG.

Ponad 80% problemów to nie wina Windows, to wina uruchamianych programów i tego co wyprawiają użytkownicy.

Nie wiem co kiedyś było.
Wiem co było twoim pierwszym postem.

Nie musiales uzywać CPU-Z.
Wystrarczyło zajrzec do specyfikacji procesora Intel Core i5-1240P i poszukac w wyszukiwarkach co to oznacza

Ok., do mnie dotarło.

Nie chodziło o samą nazwę, wtedy szukałem identyfikatora chipsetu takiego jaki jest ukazywany w menedżerze urządzeń dla innych urządzeń, np:
dp_8
A potem po jego skopiowaniu w wyszukiwarce drivepack.io zamierzałem uzyskać sterownik, tak jak udawało mi się w przypadku wszystkich zakrzaczonych pozycji.

To się nazywa fanaberia, nie ingeruję nigdy w babski świat i dobrze na tym wychodzę :rofl:

Dzięki za słowo otuchy.

Z chłopakami z Elektrody kombinowaliśmy kilka dni jak naprawić start, kiedyś udało mi się zrobić to Easusem w SSD, innym razem ale HDD pod Linuxem zestawem Parted Magic Strelca ( ruski, dobry jest ). Może się komuś przydać, uważać z Easusem przy niektórych dyskach SSD, szczególnie Goodramy, przy zabawie z partycjami potrafi zafiksować do „Satafirm-s11” i wtedy praktycznie kaplica.

Niektórzy twierdzą, że jak użycie:
bootrec /FixMbr
bootrec /FixBoot
bootrec /ScanOs
bootrec /RebuildBcd itd.,
nie inicjuje procedury naprawczej, to dalsze zagłębianie się nawet, jeżeli odniesie skutek, to często jest to krótkotrwale i wtedy trzeba brutalnie stawiać od nowa.

Nie, to były jednak ręczne aktualizacje karty dźwiękowej, słaby głos był z głośników, na słuchawkach koncertowy. Pomieszały mi się wątki tej naprawy tj. stery do dźwięku i te odrzucane chipsetu.

Tu nie chodzi o samą nazwe ale o to co się z tym wiąże ( patrz podkreslenia)

Coś mi się wydaje, że ty bierzesz kilof, aby wbić pinezkę…
Najważniejsze, że dyskusja była długa w temacie i może się komuś przyda.

To chociaż tyle z tego, tj. homeopatyczny wkład w wiedzę informatyczną, czy coś takiego :wink:

Pierwszy raz spotykam się z tym określeniem :frowning: i zdaje się, że wykułeś tym samym motto na dzisiaj ( cytuję za art. z Chip-a): …„Różnica wydajności między Windowsem 10, a Windowsem 11, który otrzymał ekskluzywną dla siebie funkcję Intel Thread Director, jest tak ogromna, że tylko szaleńcy pozostają na starszej wersji” …

Widze ze dalej nie rozumiesz w czym problem. Tu nie chodzi o wydajnosc

P.S.
Sprzet (procesor) który został stworzony wyłącznie do współdziałania z jednym systemem Windows (11+) i do którego zostały napisane sterowniki działajace w tym systemie, zostały w tym systemie przetestowane i uznane ze bezproblemowo beda w nim działac.
I tylko w nim.

Z tego co pamietam to dystrybucje Linuxa musiały czekac na kernel v 5.18. No i oczywiscie na zgodne sterowniki.
A czy działaja to tez róznie bywa.

Źle zatem widzisz :wink: , z całym szacunkiem oczywiście do Ciebie.
Skoro umieściłem siebie/koleżankę w gronie „szaleńców” pozostających przy W10, jak procesor z definicji jest dedykowany do W11 a to za mało, więc pozostaje już tyko samobiczowanie, hehehehe.
Ja mam duży dystans do siebie i potrafię korzystać (docenić) z pozytywnej krytyki a nie trwać w błędzie jak np. politycy uprawiający chociażby hipokryzję.

Załozyłes temat bo to ty lub znajoma ma problem.
Ja tylko usiłuje ci uzmysłowić ze pod ten sprzęt nie ma oficjalnych, działajacych sterowników dotyczacych tego urzadzenia i ze wiedziałbyś to od poczatku gdybyś poszukał co oznacza w nazwie „Alder Lake” i jakie to stwarza problemy z systemami innymi niż Win 11
P.S.
Folder Chipset_Intel_10.1.36.6_W11x64_A zawiera pliki inf a w nich takie coś
%PCI\VEN_8086&DEV_7A80Desc%=Needs_MSISADRV,PCI\VEN_8086&DEV_7A80
%PCI\VEN_8086&DEV_7A81Desc%=Needs_MSISADRV,PCI\VEN_8086&DEV_7A81
%PCI\VEN_8086&DEV_7A82Desc%=Needs_MSISADRV,PCI\VEN_8086&DEV_7A82
%PCI\VEN_8086&DEV_7A83Desc%=Needs_MSISADRV,PCI\VEN_8086&DEV_7A83
%PCI\VEN_8086&DEV_7A84Desc%=Needs_MSISADRV,PCI\VEN_8086&DEV_7A84
%PCI\VEN_8086&DEV_7A85Desc%=Needs_MSISADRV,PCI\VEN_8086&DEV_7A85
%PCI\VEN_8086&DEV_7A86Desc%=Needs_MSISADRV,PCI\VEN_8086&DEV_7A86
%PCI\VEN_8086&DEV_7A87Desc%=Needs_MSISADRV,PCI\VEN_8086&DEV_7A87
%PCI\VEN_8086&DEV_7A88Desc%=Needs_MSISADRV,PCI\VEN_8086&DEV_7A88
itd.