Szukam jakiegoś rozwiązania które pozwoli na usunięcie strzałek skrótów na pulpicie. Wygląda to okropnie i mnie drażni, na win7 nie było takich problemów z usunięciem.
Przez długi czas korzystałem z rozwiązania usunięcia wartości IsShortcut w rejestrze. Po którejś z aktualizacji coś się pomieszało i teraz owszem nie ma strzałek ale nie mogę otwierać programów na pasku zadań. Jeśli klikam na przykład w którąś ikonę na pasku zadań to wyskakuje okno z takim napisem:
“z tym plikiem nie jest skojarzona aplikacja umożliwiająca wykonanie tej akcji. Zainstaluj odpowiednia aplikację, a jeśli jest już zainstalowana utwórz skojarzenie na stronie Ustawienia aplikacji domyślnych”.
Mogę otworzyć program na pasku zadań tylko w sposób - prawoklik na ikonie i wybranie w menu programu, tylko tak można to zrobić. Jest to dość męczące.
Próbowałem sposobu znalezionego na forum DP i dodałem do IsShortcut wyraz old ale nie pomogło, wspierałem się tym tematem: https://forum.dobreprogramy.pl/t/strzalki-na-ikonach/547109
Opcja w tamtym temacie “Shortcut Arrow Icon - Change, Remove, or Restore in Windows 10” mi nie odpowiada. Nie wszystko rozumiem, nie wiem co tam ściągnę i czy coś mi się nie posypie.
Może jest jakiś przejrzysty sposób na usunięcie tych strzałek lub jest jakiś darmowy program który to zrobi?
Uruchamiasz ponownie eksplorator Windows na jeden z sposobów:
z menadżera zadań opcją “Uruchom ponownie”
wylogowując się z konta użytkownika
wybierając opcje uruchom ponownie system
Wcale skomplikowane takiej nie jest. I raczej bezpieczne - na pewno nie popsuje szybkiej listy / ulubionych.
Przy wgrywaniu pliku ICO wystarczy normalna zgoda administratora na wklejenie tam pliku.
Co do linkowanego wątku to chyba wcześniej pierwszy plik nie dorabiał ramki lub po prostu przetestowałem wtedy to na Windows 7 a tam może być inaczej, że pliki zastępcze są zbędne.
Spróbuj tak jak napisałem, plik reg 2 (Transparent_shortcut_overlay.reg) lub 3 (Blank_shortcut_overlay.reg) i do nich odpowiedni plik ICO (transparent.ico / Blank.ico).
U mnie to działa.
Działa też plik reg z opcją dla Windows 7 ale nie doszukałem się czemu tego nie poleca Brink na Windows 10 - może też po czasie robi jakieś białe kwadraty - po kilku restartach się robi czarny kwadrat, coś podobnego mam na Windows 7 z niewidzialnym folderem, też robi się czarny, stąd opcja z plikami i z tą obwódką .
Jeśli chodzi o win7 to polecam: Sunrise
Na lapku mam win7 i używam tego programu od wielu lat. Ma tam dużo ciekawych opcji, nie tylko usunięcie strzałek.
No i jest problem. Po aktualizacji Windows 10 October 2018 Update, wróciły strzałki i zniknęła wartość Shell Icons
Nie mogę tym samym zmodyfikować tego klucza.
Jakieś rozwiązanie?
Zadziała tylko jak ręczne dodanie "Shell Icons" coś robi w Windows 10 October 2018
Przejąć gałąź na własność - usuwasz właścicieli i dodajesz swojego. Systemowi możesz zablokować modyfikacje kluczy w gałęzi (by nie robić poprawek w kółko).