Ja miałem zrobione tak jak opiszę dokładnie poniżej i daję gwarancje, zę działa. Wedle wlasnych połączeń, bo mówisz, że masz już teraz podpięte tylko na jednego jacka, pominiesz ewentualnie jakieś ogniwo i będziesz miał mniej kabli. Tak czy inaczej już nakreślam ogólny wygląd sytuacji:
HDMI jest kablem wejściowym wizja, dźwięk, a kabel AUX jest potrzebny do wyprowadzenia dźwięku z telewizora na inne zewnętrzne urządzenie, w tym przypadku głośniki. Dlatego będzie Ci niezbędny do prawidłowego podłączenia sprzętu, jeśli nie masz innego podpięcia.
A więc tak, potrzebne Ci będą
1.kabel aux wpinasz do telewizora - są to te dwa czerwono białe kable o takich samych końcach zakończonych wejściem
2.przejsciówka z aux na jack
- 2x rozgałęźnik jack - jest konieczny, ponieważ gdy podepniesz tylko jeden jack od głośników uzyskasz dźwięk 2.1 a zależy nam na 5.1 dlatego każdy z trzech kabli musi zostać podłączony. Kupisz go chyba w każdym sklepie rtv-agd.
Co do Twojego pytania dotyczącego konsoli…Ja posiadam dekoder podpięty hdmi pod telewizor i każdy głośnik gra, więc sytuacja powinna wyglądać analogicznie w Twoim przypadku.
Zrobiłem dwa zdjęcia, jedno z połączonymi kablami a drugie ‘rozebrane na części’ http://www.aukcjoner.pl/gallery/015501020-.html#I1