Przeczytałam wszystko i mam gorąca prośbę, pomóżcie i mi, prosze!
Mam rzutnik, laptop hp, i głośniki 5 sztuk plus subwoofer, wszystkie kable idą z amplitunera, kable mam w ścianach i do głośników. Podłączony głos z amplitunera mam Jackiem do laptopa. Działają tylko dwa głośniki. A chciałabym, żeby działał 5, jak u kolegi wyżej. Obraz idzie z laptopa do rzutnika kablem vga. Jak i co powinnam zrobić, żeby we wszystkich głośnikach był ten sam głos?
Skoro przesyłasz dźwięk stereo, to wzmacniacz go wzmacnia i nic więcej, do tego przecież służy. Poszukaj w ustawieniach wzmacniacza czy jest jakaś opcja zmostkowania tylnych kanałów (chociaż wątpię), ale moim zdaniem jest to totalnie bezsensowne, bo dźwięk będzie zaburzony / scena będzie niemożliwa do zlokalizowania.
ps.
Poprzednich wpisów w temacie nie chce mi się nawet czytać, bo jest sprzed 6 lat, ale na pewno informacje tam są podobne. Nie lubię takiego odgrzebywania
Przeniosłem do nowego tematu. Nie podpinaj się pod cudze wątki tylko zakładaj swój.
Hej,
Na początek podaj jaki to dokładnie laptop, z jaką kartą dźwiękową i z jakim wzmacniaczem go łączysz.
Pozdrawiam,
Dimatheus
W zasadzie nie ma większego znaczenia jaki to laptop, bo nie spotkałem jeszcze żadnego, który miałby wyjście cyfrowe i to przez jacka. Jeśli już to jaka zewnętrzna karta dźwiękowa, jakim programem odtwarzany materiał i jaki to materiał, pod jakie złącze w ampie się wpina.
Ale stawiam dolary przeciw orzechom, że wyjście analogowe stereo z laptopa wpięty w jakiś mikrofon, albo inny aux
A tu się mylisz, ponieważ na przykład taki lapek 10 letni jak mój - Acer Aspire 5738 ma wyjście cyfrowego dźwięku na zwykłym wyjściu (mały jack).
O prosze! Człowiek całe życie się uczy i umiera głupi
Więc ważne jest w takim razie jaki ma model laptopa, jaki wzmacniacz i oczywiscie na końcu odpowiednie ustawienia, tak wyjścia dźwięku cyfrowego z laptopa, ustawieniu wzmacniacza, samego źródła dźwięku (w jakim systemie jest sam materiał odtwarzany z lapka ) …więc jest możliwość, aby po odpowiednim skonfigurowaniu miała pełne 5.1 na głośnikach.
Poza tym odpowiedni kabel to podstawa.
Tutaj jack optyczny (laptop) z wejściem na wzmacniacz (amplituner).
Ale to oczywiście zależy od wzmacniacza, jaki zastosować.
https://allegro.pl/oferta/kabel-toslink-mini-toslink-jack-optyczny-spdif-3m-8202777927
Można podłączyć również przewodem analogowym (w zależności jakie wejście obsługuje amplituner) oraz jaki rodzaj wtyku obsługuje laptop (czteropolowy czy dwu). Tutaj z dwupolowym przykład takiego kabla.
https://allegro.pl/oferta/przylacze-kabel-spdif-jack-wtyk-rca-cinch-1-50m-7204958045
No też dorzucę, że mój stary - też, a jak - Acer Aspire 6930G ma wyjście optyczne dźwięku, dokładnie tak, jak pisze @cyngiel_1. Masz już więc dwa przypadki.
Też tak obstawiam, ale wolę, żeby użytkownik napisał, co i jak chce połączyć.
Dokładnie!
Tak jak kolega @Dimatheus napisał, niezbędne są informacje, jaki dokładnie sprzęt posiada koleżanka, aby móc dać precyzyjną odpowiedź.