Dzięki. Może spróbuj zamiast disabled wpisać enabled, najwyżej będzie pisało, że nie znana komenda
DNS nie działa w tle. Wciąż mam problem z internetem. O co do diabla chodzi?!
Do karty sieciowej mam zainstalowane sterowniki. Znowu przestało działać, połączyłem z wifi od nowa i zaczeło działać, ciekawe jak długo znowu… Jakieś pomysły Panowie? Router też restartowałem
Coś nakręciliśmy, bo u mnie też net chodzi niestabilnie.
@FadeMind Jak to wyłączanie klienta DNS odkręcić, bo mi internet wolno teraz chodzi i @grzechuuu11 także.
U mnie to było nawet przed zabawą z DNS, tylko, że przez jakąś godzine było dobrze. Wolniej Ci działa czy przestaje działać na jakiś czas, jak u mnie?
Bo to normalne, nie ma bufora żądań DNS
sc config “Dnscache” start= auto
to domyślne ustawienie usługi - tryb automatyczny.
A masz może pomysł co mam zrobić z tym internetem?
Zmień DNSy na 1.1.1.1 oraz 1.0.0.1, wyłącz IPv6 w ustawieniach kart sieciowych. NIE ruszaj niepotrzebnie usług - bo to więcej szkody robi niż pożytku.
A DNS mam zostawić włączone czy wyłączone?
Usługę Klient DNS przywróć do stanu domyślnego AUTO - pisałem wyżej jak to zrobić.
Następnie w ustawieniach POŁĄCZENIA - karty sieciowej - wyłączasz IPv6 i ustawiasz DNS serwery IPv4 w ustawieniach kart sieciowych. Wcześniej się oczywiście rozłącz - bo nie przejdzie potem RESTART.
To mam odznaczyć? W ogóle sorki że taki ciemny jestem. ale nie chcę pogorszyć
Ogólnie zrobiłem jeszcze tak jak w tym poradniku. Słusznie?
Umówmy się: podążasz za tym wątkiem albo sam mieszasz Powiedziałem co masz zrobić z DNScache.
Opisałem też co dokładnie należy zrobić. Jednak jeśli nie masz wiedzy jak to bezpiecznie ogarnąć, znaleźć przyczynę problemu zalecam udanie się do osoby, która konkretnie zdiagnozuje PROBLEM/przyczynę wolnego połączenia. Być może to nie jest wina systemu a sprzętu sieciowego. Wróżenie to Wróżbita Maciej za grubą kasę robi
- Jakiego masz dostawcę.
- Jaki to typ połączenia (światłowód/LTE/ADSL czy lokalna radiówka?)
- Jaki masz sprzęt sieciowy.
- Od kiedy masz problemy z siecią.
- Jaka jest twoja wiedza na temat Windowsa i tego o czym tu piszemy?
Zacznij od początku. Z jakiego internetu korzystasz (kablówka, mobilny, radiowy)? Laptop łączy się z routerem?
Czy system Windows 10™ jest śFjErZo po formacie? Masz możliwość podłączenia internetu kablem do wejścia przewodowej karty sieciowej (prawie jak RJ45)?
EDYCJA:
Czy w menedżerze urządzeń są widoczne jakieś błędy?
Sorry, zależy mi na szybkiej naprawie, dlatego już sam mieszam różnie. Cały dzień dzisiaj mi zajęło to wszytko, łącznie z instalacją Windowsa, włożenia dysku itp.
Wątpie, bo przed wymianą dysku wszystko było cacy, a ja w laptopa nie rozbierałem, tylko tylną pokrywę, jeden kabel żeby dysk podłączyć
To jest razem z telefonem stacjonarnym od cyfrowego polsatu. Problemy z siecią mam odkąd wymieniłem ten dysk i zainstalowałem Windowsa. Nie wiem jaka to karta sieciowa
Wi-Fi - standard
802.11 a/b/g/n/ac
Karta sieciowa - standard
10/100/1000
Wiedzę mam nie wielką jak zauważyłeś dużo dopytuję.
Narazie jest wszystko w porządku, a powinien już z 15 razy internet przestać działać od restartu kompa, więc chyba problem został rozwiązany, jak problem nie ustąpi, to nadal będę prosił o pomoc.
Chociaż ten Klient DNS wciąż trochę przeszkadza, bo zużywa ten internet, ale skoro mówiłeś, że mam go zostawić to zostawiam
Odpal Speedtest:
Wyłącz inne apki sieciowe - zostaw aktywne okno tylko przeglądarki i odpal test prędkości i PING. Wartości podaj w odp.
Pamiętaj, że pośpiech to bardzo zły doradca
24ping 8.70 download 0.75 upload
Norma bo mam wolny internet. Kurde, nie da się tego wyłączyć? Pamiętam że kiedyś też miałem taki problem, to ping mi skakał w grach i jakoś ten DNS wyłączyłem
A łączysz się przez co? :> LTE? Kabel?
Kabel
Możesz wyłączyć telemetrię via OO SHUTUP. Chociaż to ograniczy funkcjonalność systemu.
Chociaż jak pisałem gdzieś wcześniej - jest to proteza - potencjalnie szkodliwa dla aktualizacji systemu - są problemy czasami
Więc opłaca się to wyłączyć? I jak w to wejść?