Jak wyłączyć klient DNS w W10?

Dzięki. Może spróbuj zamiast disabled wpisać enabled, najwyżej będzie pisało, że nie znana komenda

DNS nie działa w tle. Wciąż mam problem z internetem. O co do diabla chodzi?!
Do karty sieciowej mam zainstalowane sterowniki. Znowu przestało działać, połączyłem z wifi od nowa i zaczeło działać, ciekawe jak długo znowu… Jakieś pomysły Panowie? Router też restartowałem

Coś nakręciliśmy, bo u mnie też net chodzi niestabilnie.
@FadeMind Jak to wyłączanie klienta DNS odkręcić, bo mi internet wolno teraz chodzi i @grzechuuu11 także.

U mnie to było nawet przed zabawą z DNS, tylko, że przez jakąś godzine było dobrze. Wolniej Ci działa czy przestaje działać na jakiś czas, jak u mnie?

Bo to normalne, nie ma bufora żądań DNS :grin:

sc config “Dnscache” start= auto

to domyślne ustawienie usługi - tryb automatyczny.

A masz może pomysł co mam zrobić z tym internetem?

Zmień DNSy na 1.1.1.1 oraz 1.0.0.1, wyłącz IPv6 w ustawieniach kart sieciowych. NIE ruszaj niepotrzebnie usług - bo to więcej szkody robi niż pożytku.

A DNS mam zostawić włączone czy wyłączone?

Usługę Klient DNS przywróć do stanu domyślnego AUTO - pisałem wyżej jak to zrobić.
Następnie w ustawieniach POŁĄCZENIA - karty sieciowej - wyłączasz IPv6 i ustawiasz DNS serwery IPv4 w ustawieniach kart sieciowych. Wcześniej się oczywiście rozłącz - bo nie przejdzie :stuck_out_tongue_winking_eye: potem RESTART.

To mam odznaczyć? W ogóle sorki że taki ciemny jestem. ale nie chcę pogorszyć :smiley:
Ogólnie zrobiłem jeszcze tak jak w tym poradniku. Słusznie?

Umówmy się: podążasz za tym wątkiem albo sam mieszasz :wink: Powiedziałem co masz zrobić z DNScache.

Opisałem też co dokładnie należy zrobić. Jednak jeśli nie masz wiedzy jak to bezpiecznie ogarnąć, znaleźć przyczynę problemu zalecam udanie się do osoby, która konkretnie zdiagnozuje PROBLEM/przyczynę wolnego połączenia. Być może to nie jest wina systemu a sprzętu sieciowego. Wróżenie to Wróżbita Maciej za grubą kasę robi :wink:

1. Jakiego masz dostawcę.
  2. Jaki to typ połączenia (światłowód/LTE/ADSL czy lokalna radiówka?)
  3. Jaki masz sprzęt sieciowy.
  4. Od kiedy masz problemy z siecią.
  5. Jaka jest twoja wiedza na temat Windowsa i tego o czym tu piszemy? :slight_smile:

Zacznij od początku. Z jakiego internetu korzystasz (kablówka, mobilny, radiowy)? Laptop łączy się z routerem?

Czy system Windows 10™ jest śFjErZo po formacie? Masz możliwość podłączenia internetu kablem do wejścia przewodowej karty sieciowej (prawie jak RJ45)?

EDYCJA:

Czy w menedżerze urządzeń są widoczne jakieś błędy?

Sorry, zależy mi na szybkiej naprawie, dlatego już sam mieszam różnie. Cały dzień dzisiaj mi zajęło to wszytko, łącznie z instalacją Windowsa, włożenia dysku itp.

Wątpie, bo przed wymianą dysku wszystko było cacy, a ja w laptopa nie rozbierałem, tylko tylną pokrywę, jeden kabel żeby dysk podłączyć

To jest razem z telefonem stacjonarnym od cyfrowego polsatu. Problemy z siecią mam odkąd wymieniłem ten dysk i zainstalowałem Windowsa. Nie wiem jaka to karta sieciowa
Wi-Fi - standard

802.11 a/b/g/n/ac

Karta sieciowa - standard

10/100/1000
Wiedzę mam nie wielką jak zauważyłeś dużo dopytuję.

Narazie jest wszystko w porządku, a powinien już z 15 razy internet przestać działać od restartu kompa, więc chyba problem został rozwiązany, jak problem nie ustąpi, to nadal będę prosił o pomoc.

Chociaż ten Klient DNS wciąż trochę przeszkadza, bo zużywa ten internet, ale skoro mówiłeś, że mam go zostawić to zostawiam

Odpal Speedtest:

Wyłącz inne apki sieciowe - zostaw aktywne okno tylko przeglądarki i odpal test prędkości i PING. Wartości podaj w odp.

Pamiętaj, że pośpiech to bardzo zły doradca :wink:

1 polubienie

24ping 8.70 download 0.75 upload
Norma bo mam wolny internet. Kurde, nie da się tego wyłączyć? Pamiętam że kiedyś też miałem taki problem, to ping mi skakał w grach i jakoś ten DNS wyłączyłem

A łączysz się przez co? :> LTE? Kabel?

Kabel

Możesz wyłączyć telemetrię via OO SHUTUP. Chociaż to ograniczy funkcjonalność systemu.
Chociaż jak pisałem gdzieś wcześniej - jest to proteza - potencjalnie szkodliwa dla aktualizacji systemu - są problemy czasami :wink:

Więc opłaca się to wyłączyć? I jak w to wejść? :stuck_out_tongue: