Jak wyłączyć pamięc biosu?

Witam jak wyłączyć caching and shadowing ? nigdzie nie mogę znaleźć tych opcji. Moja płyta to ASUS B85 PRO GAMER.

Powiesz w jakim celu chcesz wyłączyć te opcje?

Chcę sprawdzić czy przestaną wyskakwiać blue screen. Pojawiają się podczas instalacji windowsa albo przy próbie uruchomienia, nawet w trybie awaryjnym. Sprawdzałem dyski czy są uszkodzone ale nic nie wykryło. Pamięć ram też testowałem memtestem i też nic.

Wybacz, że drążę, ale wiesz do czego służą te opcje? I skąd pomysł, że ich wyłączenie ma wpływ na blue screen?

Poza tym byłoby łatwiej, gdybyś opisał sprzęt, który posiadasz oraz podał dokładną wersję Windows.

Dysk Seagate Barracuda 1 TB 3.5" SATA III (ST1000DM003)

Karta graficzna MSI GTX 770, 2GB DDR5 (256 Bit)

Płyta główna Asus B85-PRO GAMER Intel B85, LGA1150

Pamięć HyperX HyperX, DDR3, 8 GB,1600MHz, CL10

Procesor Intel i7 4770k 3.5GHz, 8 MB, OEM

Zasilacz be quiet! POWER ZONE 750W

Windows tak jak mówie nie jest zainstalowany przez blue screeny

Niebieskie ekrany powodują zwykle:

1. Uszkodzenia pamięci.
  2. Problemy z dyskiem twardym np. uszkodzenie sektorów gdzie znajdują się pliki systemowe.
  3. Awaria karty graficznej (w takim wypadku często pojawia się też komunikat o awarii sterownika lub zawieszenia komputera podczas grania).

Zacznij może od sprawdzenia pamięci RAM.
Wpisz sobie w menu start diagnostyka pamięci, uruchom znaleziony program, ustaw 10 przebiegów i czekaj co pokaże.

Pamięć sprawdzałem memtestem i nic nie wykryło. Dyski skanowałem i też są okey. Próbowałem odpalić komputer bez karty graficznej i też wyskakuje.

Jak mam sprawdzić pamięć skoro nawet windows nie chce się włączyć przez blue screeny.

Zainstalowałem windowsa na ssd podłączonego do lapka i działa więc to nie wina dysku

1. Próbowałeś przywrócić domyślne ustawienia BIOSu?
  2. Czy linux z USB (np. ubuntu lub mint) startuje, czy też wywala błąd?
1 polubienie

Nadal nie wiemy o jaką wersję Windows chodzi.

Dodam, że próba uruchomienia systemu z dysku, który został wyjęty z innego komputera zazwyczaj kończy się “niebieskim ekranem”, więc to żaden dowód/diagnoza.

Witaj.

Można zakładać, że należy coś zmienić po zresetowaniu Bios, jeśli na ustawieniach Default nadal wyskakuje BSOD

Masz możliwość zrobić zdjęcia ekranu z błędem?
Możliwe, że będą potrzebne zdjęcia z ekranów Bios, aby wybrać właściwe ustawienia.

W przypadku W7 bywa różnie, na pewno nie można powiedzieć że zazwyczaj kończy się niebieskim ekranem (choć tak też się zdarza).

W10 zwykle startuje w takim wypadku, a start poprzedza wyświetlenie ekranu informującego o konfigurowaniu nowego sprzętu.

XP natomiast prawie zawsze się wywalał po zmianach sprzętowych :stuck_out_tongue_winking_eye:

Tak próbowałem przywrócic domyślne ustawienia biosu. Na Linuxie też wywala

Windows 10 home x64 1903.
Wyjąłem dysk z komputera na którym był blue screen i podłączyłem do lapka żeby zobaczyć czy działa.

Było ich więcej ale formatowałem dysk i instalowałem system na nowo

Jesteś pewien pozostałych podzespołów (grafiki, zasilacza, płyty głównej)?

Właśnie nie jestem pewien

To może ja zadam podstawowe pytania przy takim procesorze:

• KRĘCIŁEŚ?
  • Procesor Twój, czy z Allegro?
  • Jeżeli wymieniałeś, to czy na starym było OK?
1 polubienie

Nie podkręcałem. Procesor kupiony z morele 5 lat temu.

Pasta na procesorze nie była zmieniana

Stawiałbym na dysk. Prawdopodobnie ma uszkodzone sektory lub błędy systemu plików. Włącz nośnik instalacyjny ,wybierz opcję napraw komputer i wiersz poleceń po kolei sprawdź wszystkie partycje na dysku poleceniem CHKDSK (litera dysku):/F
Obejrzyj film https://youtu.be/DK9aA5eA_p0 jak to zrobić

Zrobiłem tak na dysku ssd i nie pomogło. Dysku hdd nie mam jak sprawdzić bo komputer nie pozwala mi wejść w instalator windows tylko wywala blue screen od razu.