Jak wyłączyć pamięc biosu?

To może dlatego RAM był tak obsadzony (A1 i A2), bo reszta banków pamięci jest uszkodzona.

Pamięci są identyczne?
Zrób zdjęcie naklejki.

komputer składałem od podstaw więc powinny być identyczne

Są.

Na razie problem zniknął. Ustawiłem Advanced - Active Processor Cores na 1 jak doradził iJuliusz. Wsadziłem ram na swoje miejsce. Zainstalowałem windowsa i działa. Zobaczymy jak długo.

Zapewne do momentu aż będziesz musiał coś zrobić w systemie. Praca na jednym rdzeniu nie będzie komfortowa.

Możesz przetestować włączanie kolejnych rdzeni w BIOS

Przy trzech rdzeniach wywala blue screen w trakcie ładowania windowsa. Na razie działam na dwóch

No to zamiast i7 masz tam i3. :wink:
Trzeba by tego procka na innej płycie sprawdzić, w gry na czymś takim bezie ciężko…

Nie mam takiej możliwości żeby sprawdzić procek na innej płycie

A 4 rdzenie bez HT działają?

a co to jest HT ?

Hyper-threading HT
Jest w tym samym menu co podawałem poprzednio.
Advanced - CPU Configuration
Sprawdź czy Hyper-threading jest aktualnie Enabled

Możesz pokombinować z wyłączonym HT i włączonymi wszystkimi rdzeniami
O to chodziło koledze @sensu

W dalszym ciągu działa tylko na dwóch rdzeniach

… czyli szykuj się na zmianę komputera, nie mogąc sprawdzić na 100%, czy płyta, czy procek tylko zostaje czekanie na definitywny zgon (bo padnie…). Wymiana obu podzespołów byłaby ekonomicznym samobójem. :wink:

Na prawdę ? ale przecież wszystkie podzespoły nie padły więc jak wymienię procek i płytę to powinno być dobrze.

Po co ;-)?
Kupisz nowe za 1500-1700, czy używane (ryzyko…) z Allegro?
Ten procesor pi razy oko ma wydajność Ryzena 2600 za 500 zł, nową płytę kupisz za 300 zł.
Druga połowe wydasz na Ram lub RX 570, czy inna karte. :wink:
Ta platforma już martwa… bym tylko do zajechania zostawił ew. puścić babci/bratu na prezent. :wink:

Zanim zmienisz komputer pokombinuj z napięciami. Ustaw CPU Core Voltage Mode na Override co oznacza, że będzie pracować ze stałym napięciem i zobacz czy pomogło. Jeśli nie to zwiększ CPU Core Voltage o 0,1-0,2V więcej od domyślnego.

To nie działa

To bardziej oznaczałoby problem z płytą niż z procesorem.