Jak zachować wgrany do lapka soft przez producenta/sklep w Windows 10?

Cześć

Kupiłem laptopa z zainstalowanym Windows10Home przez Internet.
Zwracam go drogą odstąpienia o umowy zawartej na odległość.
Chciałbym doprowadzić laptopa do stanu w jakim go otrzymałem czyli po włączeniu pokaże się ekran wyboru języka, ustawień klawiatury, sieci, pozwoleń itp.
Ważne jest aby programy dostarczone z laptopem typu antywirusy, narzędziowe i inne pozostały.

Jak miałbym krok po kroku klikać aby to uzyskać w laptopie Huawei MateBook D oraz w laptopie Asus VivoBook Flip?

Dziękuję z góry za pomoc

1 polubienie

Zrestartuj do fabrycznych. Potem wyłącz po prostu na etapie podawania języka.

Windows + R -> shutdown -r -o -t 00 -> potem wybierasz czyszczenie komputera.

Czy przywrócenie zawartości dysku było wymogiem zwrotu towaru? Bo jakieś to mało prawdopodobne. Kupiłeś sprzęt i licencję na W10 home. Przecież na fakturze ani w specyfikacji sprzętu nie ma wykazu śmieci reklamowych jakie ci tam wcisnęli.

1 polubienie

W Ustawieniach Systemu/Odzyskiwanie jeśli kliknę na pierwszą opcję od góry czyli „Odzyskiwanie Resetuj ustawienia komputer do stanu początkowego”.

Jeśli kliknę na Rozpocznij Windows 10 zapyta się o „Zachowaj moje pliki. Usuwa aplikacje i ustawienia, ale zachowuje pliki osobiste.” albo „Usuń wszystko Usuwa wszystkie pliki osobiste, aplikacje i ustawienia.”

Następnie wyświetla się zapytanie „Zachowaj konfigurację tego komputera w miejscu pracy”.

Do wyboru mam:

„Tak. Zapisuje pakiety aprowizacyjne, które umożliwiają temu komputerowi korzystanie z zasobów miejsca pracy.”

ALBO

„Nie. Usuwa pakiety aprowizacyjne, które umożliwiają temu komputerowi korzystanie z zasobów miejsca pracy”.

W pierwszym pytaniu powinienem wybrać Usuń wszystko, ale o co chodzi w ogóle w drugim i co powinienem wybrać?

Jakby co, to dysk mam podzielony na 2 główne dyski oraz mnóstwo innych partycji. Oto one uzyskane dzięki: lewy przycisk na Ten Komputer i Zarządzaj:

(Dysk 0 partycja 1) Zdrowy (Partycja systemowa EFI)

Data (D:) NTFS Zdrowy (Partycja podstawowa)

Onekey NTFS Zdrowy (Partycja OEM)

Windows (C:) NTFS Zdrowy (Rozruch, Plik stronicowania, Zrzut awaryjny, Partycja podstawowa)

WINPE FAT32 Zdrowy (Partycja OEM)

WinRE Zdrowy (Partycja OEM)

Wszystkie powyższe mają układ PROSTY, a TYP Podstawowy.

Punktów przywracania nie ma, obrazów systemu na DVD/Pendrive nie robiłem.

Nie mam pojęcia o tych sprawach. Boję się że moje zmiany wychodzą poza granice normalnego zarządu, według słownictwa ustawy o zwrocie.

Lepiej oddać chyba im to tak jak było czy wg Was nie trzeba?

Ja tak robiłem. Po co robić problemy handlarzowi, może jeszcze będzie musiał specjalnie kogoś wołać, aby przywrócić stan systemu. Normalne, że jak coś zwracasz, to ładnie wszystko pakujesz :blush:

Nie trzeba oczywiście, ale lepiej też żebyś nie miał zapisanych haseł w przeglądarce i ważnych plików w koszu. A jak to nie firma, to w ogóle najlepiej wyzerować (dysk twardy przywrócić do pierwotnego stanu).

To chyba forma żartu?

Zerując dysk wyczyszczę go, będzie pusty i wtedy odmówi mi przyjęcia towaru.

Przywracanie Windows 10 zeruje i instaluje system od nowa, jeśli wybierzesz odpowiednią opcję.

Czy Twój kod jest odpowiedzią na wszystkie bolączki?
Boję się tego drugiego pytania, które napisałem powyżej dot. pakietów aprowizacyjnych.
Czy stosując Twoją zasadę zada mi system je i czy będę musiał czyścić cały dysk (wszystkie partycje czy tylko jedną)?

System powinien zawierać już te śmieci (przeinstaluje się z nimi) lub pobrać je z internetu w ramach aktualizacji.

A ten “kod” po prostu wywołuje uruchamianie zaawansowane.
Tak jak masz w menu odzyskawianie: rozpocznij albo zaawansowane uruchamianie.
Tam również możesz przywrócić komputer do stanu poczatkowego.

­
Nie będziesz musiał czyścić ręcznie partycji - sam wyczyści.
­
­
A co do tych dziwnych pytań które tam masz: możliwe, że one są tylko przy przywracaniu z poziomu uruchomionego Windowsa i dlatego nigdy ich nie widziałem : D

­
Ale nie musisz tego robić… Możesz zwrócić normalnie jak przeciętny kowalski - po prostu zapakować i odesłać.

A co wtedy robią pracownicy sklepu jak widzą w takim “wykorzystanym” stanie komp?
Aktywowany Windows, aktywowany antywirus (poszlo juz kilka dni)?
Jak oni to resetuja?

Jeżeli urządzenie posiada partycję OEM powinno być tak:

Trzecia opcja przywraca ustawienia FABRYCZNE - bazując na zawartości partycji OEM. WAŻNE by nie modyfikować tabeli partycji GPT czy ręcznie FORMATOWAĆ dyski - wtedy to nie zadziała.

Zakładka USTAWIENIA > AKTUALIZACJE > ODZYSKIWANIE > ROZPOCZNIJ > PRZYWRÓĆ DO USTAWIEŃ FABRYCZNYCH

W najnowszej wersji Win10Home 18… nie mam tego Restore factory settings mimo ze jak wiesz mam partycje OEM

Oddaj normalnie te laptopy.

Może jest z poziomu “zaawansowane uruchamianie” - sprawdź.
Może aktualizacja była i coś pozmianli, nie wiadomo.
Ja też tego nie mam tam gdzie on ma, a mam OEM, także…

Mi też się tak wydaje, że aktualizacja coś pomieszała. Zobaczy się jeszcze jutro, dzięki za pomoc

Czy ktoś z czytających może sprawdzić u siebie jak u Was to wygląda i czy pojawia się ten tekst w drugim zapytaniu?

W Ustawieniach Systemu/Odzyskiwanie jeśli kliknę na pierwszą opcję od góry czyli „Odzyskiwanie Resetuj ustawienia komputer do stanu początkowego”.

Jeśli kliknę na Rozpocznij Windows 10 zapyta się o „Zachowaj moje pliki. Usuwa aplikacje i ustawienia, ale zachowuje pliki osobiste.” albo „Usuń wszystko Usuwa wszystkie pliki osobiste, aplikacje i ustawienia.”

Następnie wyświetla się zapytanie „Zachowaj konfigurację tego komputera w miejscu pracy”.

Do wyboru mam:

„Tak. Zapisuje pakiety aprowizacyjne, które umożliwiają temu komputerowi korzystanie z zasobów miejsca pracy.”

ALBO

„Nie. Usuwa pakiety aprowizacyjne, które umożliwiają temu komputerowi korzystanie z zasobów miejsca pracy”.

W pierwszym pytaniu powinienem wybrać Usuń wszystko, ale o co chodzi w ogóle w drugim i co powinienem wybrać?

Czy ktoś z Was ma pomysł dlaczego nie mam odpowiedniego drugiego pytania?\

a to nie jest system na 30 dni?

Nie, to normalny system Windows 10 Home PL 64 -bitowy, który jest zainstalowany w laptopie którego nabywasz i który został przeze mnie zaktualizowany we wszystko co miało do zaoferowania Windows Update.