Witam. Od dwóch tygodni siedzę nad problemem zmiany klucza Windows 8 w UEFI Bios (Dell Inspiron 15). Otrzymałem laptopa gratis z pracy pod warunkiem pozbycia się w UEFI klucza Windows 8 który zarejestrowany jest na dane firmy. Początkowo chciałem zainstalować Windows 7 i tak też uczyniłem. Niby wszystko śmiga lecz laptopa z pracy wyrwać nie mogę. Szef działu mi go nie da do póki podczas instalacji z płyty Windows 8.1 nie będzie widniał tam mój klucz. Chcę zakupić Windows 8.1 BOX w tym celu lecz nigdzie nie potwierdziłem tego że w przypadku Della - podczas instalacji nowego Windows będę miał możliwość wpisania swojego klucza który zostanie zapisany na stałe w UEFI.
Dell Polska oczywiście milczy. Dell USA chyba nie istnieje (maile wysłane z serwerów Microsoft Italia bo tam pracuję).
Mój odział w którym pracuję mówi jasno:
Instalować MS WIN 8.1 - system podbierze klucz w UEFI - później po instalacji zmienić klucz który powinien zostać załapany przez UEFI.
Niestety - taki schemat nie działa. Laptop po gwarancji więc mogę się ślinić na support który w przypadku Della jest lipny.
Proszę o jakieś porady. Maszyna do zabrania jest fajna. Dobry i7 4 rdzeniowy, 8GB DDR3, dysk 2TB… i dobre ATI na pokładzie.
A tak na przyszłość : omijajcie wszystko co ma UEFI w nazwie.
To jest koszmar.