dysk ma 500 GB HDD i 1TB HDD
Dysk SDB ma służyć jako dane
Dysk SDC ma służyć jako magazyn
Podczas montowania 1. dysku wiem, że należy wpisać komendę: mount /dev/sdX / mnt ;- co będzie oznaczać że 1 z 3 partycji 1. dysku zamontuje jako swap następną jako /root i 3 jako home.
Nie wiem jak mam napisać przy montowaniu 2. dysku co ma być po mount/dev/sdX
Źle … /dev/sdb i /dev/sdc to gołe dyski. Nie mają nawet tablicy partycji. Możesz uruchomić GParted livecd albo inną dystrybucję i utworzyć partycje. Możesz też użyć cfdisk. Jak go używać?
man cfdisk
po instalacji systemu, to wystarczy wyedytować plik nano /mnt/etc/fstab
Po pierwszym uruchomieniu, bez chroot. Po co sobie utrudniać?
Zastanawiam się, czy montowanie dysków, takich jak sda / sdb / sdc / są związane z portami fizycznymi na płycie głównej? Na przykład, jeśli mam sda / sdb / sdc
mount /dev/sda1 /mnt
mkdir /mnt/boot
mount /dev/sda1 /mnt/boot
mkdir /mnt/home
mount /dev/sdb1 /mnt/home
mkdir /mnt/magazyn
mount /dev/sdc1 /mnt/magazyn
Próbuje montować /dev/sdc1 partycje z systemem plików ext4. Tylko chcę montować w trybie odczytu i zapisu.
Brak uprawnień do odczytu i zapisu. jak nadać uprawnienia?
A jak zrobić żeby partycja dev/sdc1 montowała się automatycznie do odczytu i zapisu?
Wygląda ok. Czyli upewnij się, że katalog /magazyn istnieje (bo wcześniej wspominałeś o /mnt/magazyn co wydaje się lepszą lokalizacją niż bezpośrednio w root ) i ma odpowiednie uprawnienia.
Nie możesz zmieniać uprawnień do rzeczy których nie jesteś właścicielem. Użyj sudo przed komendą aby zrobić to jako root, a poza tym użyj raczej admin:admin, bo na takim użytkowniku widzę ze pracujesz i pewnie nim chcesz mieć dostęp.
Mozesz tez nadać wszystkim prawa do odczytu i zapisu w tym katalogu sudo chmod o+rw /magazyn