nie wiem jak to zrobić szczerze mówiąc w laptopie, w kompie coś tam podkręcałem w biosie, ale tutaj nie bardzo chcę się bawić, tym bardziej, że to jest napięcie zmienne i zmienia się ze względu na to jak bardzo grafa jest obiążona. a w kompie podkręcałem, dawałem napięcie troszke wyższe, test i było git.
co myślicie o tej podkładce? dużo taka daje, spadnie temperatura o chociaż 5 stopni? kilka jest opinii, że ledwo czuć podmuch. https://www.komputronik.pl/product/126999/aab-cooling-nc20.html co innego polecacie w niskiej cenie?
Najpierw czyszczenie i zmiana pasty termoprzewodzącej i termopadów.
Rozebranie laptopa = utracona gwarancja. Zadzwoń do firmy laptopa i opisz sytuacje.
Ty tak serio ? Zazwyczaj odpisują, że to brak dbania o sprzęt i takie czyszczenie kosztuje. Chyba, że Acer inaczej potraktuje klienta w co wątpię.
Podkładki itp. nic nie dadzą bo będzie tylko gorzej.
Undervolting nie zawsze się da. Ale spróbować możesz kosztem wydajności. W google wpisujesz czego szukasz i z pewnością masa filmików i opisów wyskoczy co i jak w Twoim konkretnym przypadku np: “Undervolting geforce X123 oc”.
I tu się zdziwisz, bo obejmuje. Oddawałem kilka laptopów ze względu na przegrzewanie się i robili czyszczenie. Niemniej zawsze warto zapytać producenta czy czyszczenie wnętrza laptopa gwarancję anuluje - w wielu przypadkach nie, póki niczego nie uszkodzisz i nie zerwiesz ewentualnych plomb na niektórych elementach, a znajdują się często np na karcie Wifi, śrubach do demontażu mobo czy klawiaturze. MSI nawet na stronie ma napisane, że takie zabiegi są dopuszczalne.
BTV Undervolting na Ryzenach mobilnych póki co jest trudny. Wiele programów do tego przeznaczonych nie działa, ale GPU powinno się dać ogarnąć w Wattmanie.
Niestety Acer Nitro z AMD miał właśnie problem z niewydolnym chłodzeniem. Na CPU na pewno pomoże ustawienie w opcjach zasilania maksymalnego stanu [procesora na 99%. Wtedy nie załączy się boost, ale zostajesz z bazowym zegarem 2 Ghz zamiast 3,5.
I dało coś to czyszczenie? Przestały się laptopy przegrzewać?
Co do rozbierania lapka na gwarancji - dokładałem RAM i SSD na co dostałem oficjalne błogosławieństwo od autoryzowanego serwisu (pytanie poszło przez stronę producenta). Oczywiście zastrzegli, że grzebanie w środku ma swoje granice (vide plomby na wybranych elementach).
Co do undervoltingu - ludzie sobie chwalą ten sposób (ubytek wydajności nie jest jakiś drastyczny, bo proces wiąże się z minimalizacją zjawiska “zrzucania” częstotliwości, czyli throttlingu).
A jak to zrobić opisano przyzwoicie choćby na DP (1, 2 i 3), ale dla Intela.
to tak, napisałem do supportu acer’a:
Witam. Borykam się z przegrzewaniem się laptopa podczas grania w Wiedźmin 3. Karta graficzna ma temperaturę 89st celsjusza, przez co ,co kilka sekund następują spadki fps i gra jest niegrywalna. Czy mogę rozkręcić laptopa i wymienić pastę termoprzewodzącą oraz termopady nie tracąc przy tym gwarancji? Ewentualnie czy gwarancja obejmuje wyżej wymienione czynnności bez opłaty? Pozdrawiam.
odpisali mi tak:
Szanowny Kliencie,
dziękuję za wiadomość. Niestety ale takie operacje są dostępne tylko w autoryzowanym serwisie Acer. Oczywiście do urządzenia może Pan dołączyć pastę termoprzewodzącą, którą wymienimy w naszym serwisie.
Z poważaniem,
K*, P* (nie będę zdradzał imienia i nazwiska)
kurde szkoda, bo jak go rozkręcę to i tak za wiele nie zdziałam pewnie w środku
Nie odpisali czy zrobią to w ramach gwarancji.
ch*j z nimi, spróbuję zbić napięcie. znalazłem taki filmik https://www.youtube.com/watch?v=jbXgk0eBfOg i wszystko byłoby ok gdyby nie fakt, że w ust. radeon nie mam zakładki “global wattman”. stery najnowsze. co mam zrobić?
aa dobra. to mi się odblokuje jak ust w msi afterburner, mam racje?
zrobiłem undervolting, max. temperatura wynosi 87st a grafa działa stabilnie. spadki występuja tylko jak jest 89st.
Pytanie jak długo tak podziała?
Do kolejnej degradacji pasty?
Czy też bardziej zakurzonego wentylatora i układu chłodzenia?
hm, no wiesz, jak będzie źle mogę spróbować jeszcze bardziej napięcie zmniejszyć. jak już to nie będzie działało to oddam do nich, ile mogą wziąć za wymiane pasty? 30zł to chyba max.
Dopytaj się czy zrobią to w ramach gwarancji.
Jak m4s radzi, zapytaj czy zrobia gratis, nie po to kupujesz lapka gamingowego, no bo z kartą to jedna “gaming”, by mieć spadki. Gdyby to był 2500u i vega8, to OK nie do gier, ale tu…
zapytałem ich, czekam nd odpowiedź. @anon7248146
pojawił się dziwny kolejny problem. temperatury są już ok, teraz gram, zużycie proca w W3 30 procent, nagle spada do 9-15% i jest 15fps, co jest? i tak spada co 2 minuty, na około pół minuty… nie ogarniam tego, tylko w W3 tak jest
nie wiem jak z temperaturą w laptopie ale ja zbijam wszystko młotkiem. Daj znać czy pomogło.
nie wiem jak jest w innych rejonach Polski, ale w wielkopolsce też wbijamy rozum do głowy młotkiem
menadżer zadań -> wydajność -> gramy->spadek-> alt+tab -> zobacz wykresy
Wymienią… tzn. dadzą swoją, a tą lepszą zabiorą dla siebie
Za miesiąc kolejny undervolting. I tak do momentu spalenia laptopa.
patrzałem, nic specjalnego, norma