Jak zbić temperaturę w laptopie?

tylko te 9% procesora użyte

Ile Ci zostało tej gwarancji ?

Ano dało, laptopy zazwyczaj przestawały nagle się wyłączać czy wyć przy oglądaniu jutuba… Rozbierałem już niejednego laptopa i często już sama pasta to totalny szajs. Po roku użytkowania już jest sucha jak wiór, a dodaj do tego teraz postępujące zasyfienie żeberek chłodzenia.

Undervolting sam robiłem na moim laptopie, ale z AMD jest ten problem, że UV proca póki co nie jest możliwy, a z GPU jeszcze nie próbowałem w laptopach. Teoretycznie powinno dać się to zrobić z pomocą Wattmana, ale nie trafił mi się jeszcze jakiś laptop z mobilnym polarisem - na pewno nie zrobisz UV na GPU z APU tj jakąś zintegrowaną Vegą.

Zazwyczaj przegrzewanie się laptopa traktują jak usterkę i powinni to zrobić od ręki.

mam laptopa 9 miesięcy. gwarancja jest na 2 lub 3 lata, musiałbym w papierach poszukać, tam powinno coś być

Ja kiedyś miałem laptopa Lenovo i mi się przegrzewał i jak oddałem na gwarancję, to przyjęli i zrobili za free. I się już tak nie grzał po naprawie.

Zastanawiam się co to znaczy, że laptop się przegrzewa? No bo Kolega obserwuje wysokie temperatury grając w Wiedźmina 3 a to nie jest “niewymagające” dla CPU/GPU przeglądanie netu czy YT. Może puść benchmark Unigine i napisz jakie masz temperatury (preset: 1080p Extreme)? Albo Superposition to sobie od razu wynik porównasz z innymi (temp. się nie sugeruj, bo to głównie wyniki PCtów a te są lepiej chłodzone).

Jak dla mnie cała ta burza o nic. Wiedźmin 3 mocno obciąża CPU i GPU, a chłodzenie w laptopie ma swoje granice. Mam laptopa ASUS z procesorem Intel Core i5-8250U i kartą NVIDIA GeForce MX150. Rocket League obciąża mi CPU na ok 30-50%, GPU nie mierzyłem. I podczas grania w tą grę mam na CPU temperatury rzędu 85 stopni. Czasem zdarzało się, że na chwilę przekroczyło 90 stopni, ale tylko na ok. sekundę, bo zaraz włączył się throttling i obniżył temperaturę do ok. 80 stopni. Z tym, że nawet po throttlingu taktowanie było wyższe niż bazowe, po prostu na początku zegar miał maksymalne turbo, a potem się zmniejszyło, ale dalej było turbo. Jak czytałem opinie o tym lapku (ASUS VivoBook S15 S510UN jakby kogoś to interesowało), to były podobne temperatury. Ten CPU może mieć maksymalnie 100 stopni bez szkody dla niego. Ale nawet jak przekroczy 100 stopni, ale na chwilę, to się nie spali, dopiero jakby miał długotrwale ponad 100, to może być problem. Laptopy tak mają, bo są tylko laptopami, a te supercienkie to już w ogóle. Jak dla mnie laptop jest dobry. A jak dokucza Ci throttling, to możesz albo spróbować undervoltingu, albo wyłączyć turbo. Ale nawet jak tego nie zrobisz, to nic mu się nie stanie. A tak w ogóle laptopy nie służą do grania w tak wymagające gry jak Wiedźmin 3. Ja gram w Rocket League na swoim i już mu się robi ciepło, więc w życiu nie wpadłbym na to, żeby uruchomić na nim Wiedźmina. Takie gry to albo na stacjonarce, albo na laptopie z procesorem o normalnym TDP (15 W to pobożne życzenia Intela/AMD, bo w praktyce ten procek zużywa jakieś 25 W i nawet przy niskich temperaturach 15 W limit mocy wywoła throttling) i chłodzenie, które je odprowadzi.

Bez problemu możesz oddać na aktualną gwarancję. Jednak musisz się wtedy liczyć z tym, że zajmie to z 2 tyg. Możesz również sam wyczyścić system chłodzenia - nie jest to takie trudne jak się może wydawać ;). Wystarczy kupić spręzone powietrze i pastę termoprzewodzącą.