Jak zostać informatykiem bez ukończenia szkoły średniej związanej z tym zawodem?

Jak wspomniałem: raz w tygodniu porób w C kalkulator/notatnik lub worda, mega ambitnie bezie napisanie sapera, a jak jak skończysz to paint, drugi raz w tyg. pisz w html+javascript stronę internetową o dwóch pierwszych projektach. To podstawowe zadania praktyczne.

1 polubienie

To bez sensu, że oczekujesz takiej porady? To sprawa indywidualna zależna od umiejętności przyswajania wiedzy i itd.
Jednemu potrzebna jest 1 godzina, drugiemu 5 godzin.

3 polubienia

Ludzie, ale was nawiedza, bądzcie poważni

Spuszczacie się nad “poradami” dla dziecka, dla którego nawet “życie” jeszcze nie wie, jaki napisać scenariusz

Jasne, bo lepiej, żeby myślał nad przyszłą karierą zawodową w wieku 30 lat, jak większość obecnego pokolenia, które wychodząc ze szkoły nawet nie wie, co ze swoim życiem robić. Nie, im szybciej takie “dziecko” ustali swoje cele życiowe, zainteresowania, kierunki, które może obrać, tym dla niego lepiej. Potem to pozwala szybciej rozpocząć karierę zawodową, rozwijać się, pracować nad sobą i stawać się coraz lepszym. To są absolutne podstawy, które szkoła średnia powinna dawać (a nie daje, ba, studia nie dają).

Jeżeli takie “dziecko” samo myśli o własnej przyszłości i ma jakiekolwiek odruchy planowania i myślenia piramidalnego, to nie podcinajmy im skrzydeł robiąc tak jak ty.

No proszę Cię, nie obrażaj mojej inteligencji

Czyli jak?

Nie dając się “wkręcić” w dziecięcie mrzonki i fantasmagorie, na płaszczyźnie fukcjonowania w dorosłości, szacun odleciałeś…

Nie obrażam.

Tak.

Nawet nie liczyłem, że taki stary troll jak ty napisze coś z sensem w odpowiedzi.

Aha czyli żeby ktoś mógł mi z tym pomóc to muszę mieć te 18 tak? Pytam o rady, bo jestem zdecydowany, że chcę się kształcić w tym zawodzie, nie wiem po prostu jak zacząć bez szkoły, bo do studiów jeszcze trochę mi zostało, a jak zacznę się uczyć dopiero na nich to będę miał po prostu mniej czasu i prawdopodobniej później zacznę wykonywać ten zawód, więc o co Ci chodzi? Ja proszę o pomoc, nie chcesz pomóc, nie udzielaj się, dziękuję. @Madafaker

Mi się wydaję, że na taką wiedzę będzie mi potrzeba paru miesięcy nauki, ale i tak dzięki popróbuję, naprawdę doceniam za chęć pomocy i poświęcony czas :slight_smile: