Najpierw rysujesz w Photoshopie stronkę. Potem ten pliczek otwierasz w Image Ready, kroisz go odpowiednio i zapisujesz jako “Zapisz zoptymalizowany jako…”
Nie musisz przez Imege Ready, możesz przez Photoshop to wyszstko zrobić.
—> Masz gotowy projekt
—> Narzędziem “odcięcie” pocinasz projekt
—> “Zapisujesz dla Weba…”
—> Dostajesz nazwe.html i folder z obrazkami
—> potem tylko robisz co chcesz
Jak zrobię coś takiego jak narysowałem wcześniej na obrazku tylko go bardziej dostroje, wstawie logo itp.
To po co mam go ciąć na kawałki ?
Z jakim rozszezeniem najlepiej zapisać obrazek.?(potem gdy zapisze otworze go w image ready).
Wiadomo, ze teraz zalecany jest format *.PNG, jednak jest on dość duży więc mozna wykorzystać *.GIF
ciac go po to abys dostal odpowiednie tabelki w ktorych potem bedziesz mogl umiescic np. tekst, a obrazki juz po pocieciu zapisuja sie chyba same z jakims rozszerzeniem, a jezeli zostane Ci odpcja wyboru to *.png najlepiej
Ok.
Instaluje Photoshopa, zobacze co wyjdzie.
PS. mniej/więcej coś takiego:
da się zrobić w photshopie ?
Tylko logo tam jest zrobione w Photoshopie
Tak, tylko logo, ale jeśli nie umie się zbudować takiego podziału na menu itp. można się wychamić i je również wyrysować i tylko potem zamiast w tle rysunku dać jakiś tam kolor
Nie pytam o logo, tylko o ogólny wygląd strony a raczej szkielet.
Zobacz tą strone:
i czy takie coś (chyba to są warstwy) da się w photoshopie zrobić.
Da się, jednak nie jest to do końca poprawny sposób, choć nawet sprytny. W tym momencie zaczyna to przypominać graficzny edytor html…ale tylko trochę
P.S.
Pamiętaj, żeby nie dawać tekstu w grafikach. Dodasz je potem w kodzie.
czlowieku zacznij troche czytac o HTML i CSS, pokombinuj troche, zostaly tutaj podane przynajmniej 3 sposoby na zrobienie czegos podobnego:
-
HTML na tabelkach
-
CSS na gotowym obrazku
-
Zrobic obrazek w Photoshopie i go pociac na czesci - otrzymasz wtedy mnustwo osobnych komorek tabelek w ktorych mozesz zrobic co zechcesz, jednak kod moze byc malo przejrzysty i trudniejszy do puzniejszej edycji, ponadto to co osiagniesz w photoshopie zalezy tylko od twoich zdolnosci graficznych
Spytałeś się czy można takie coś w photoshopie.
- Można, ale nie ma sensu.
Na tej stronie w photoshopie zrobione jest tylko logo.
Menu - CSS
Reszta - zwykłym HTML’em można zrobić
Już narysowałem projekt w Photoshopie.
Co teraz mam zrobić aby dostać kod ??
wybierasz ciecie (klawisz K) i tniesz sobie obrazek na takie fragmenty jak Tobie pasuje, potem zapisujesz dla WEB’a i w ten sposob otrzymujesz kod wraz z zestawem zdjec
To w ImageReady ??
w photoshopie tez
Narysowałem projekt w Photoshopie i plik z projektem zapisałem do formatu PNG.
I co teraz mam zrobić aby dostać kod?. I w jakim programie ?
Złączono Posta : 21.01.2006 (Sob) 15:44
W ImageReady wyszło Mi.
Ale nie wiem jak go pociąć na kawałki.
(kod mam )
:o czlopwieku zanim zaczniesz ciac moze cofnij sie do szkoly na lekcje czytania ze zrozumieniem :? NACISNIJ “K” i potnij obrazek na fragmenty a dopiero potem go zapisz…
Złączono Posta : 21.01.2006 (Sob) 16:10
naciskasz K i zaznaczasz prostokat ktory ma sie stac osobna czescia strony, ze wzgledu na sposob ciecia po kazdym cieciu powstaja tez sporo niepotrzebnych tabelek. sprubuj choc raz pokombinowac sam
:o Coś ty zrobił? Tylko 1 odcięcie?
To ma być wszystko razem…