Jaką dobrą myszkę kupić do komputera?

Niektórzy uparcie wierzą, że myszka za parę złotych jest lepsza, bo nie ma ‘gaming’ w nazwie oraz nie udusisz się kablem.

Tak w ogóle masz jakiś uraz do tego typu produktów? Nie każda lepsza myszka ma ‘gaming’ w nazwie i co wtedy?

Ale nie pamiętam by ktoś napisał, że myszka za 5 zł była lepsza od tej gamingowej. Solidna myszka komputerowa nie musi mieć od razu miliona DPI i innych bajerów.

@Bartosz82
Najlepiej będziesz jak przetestujesz sobie myszki sam. Nie idź za czyimś gustem i wymaganiami, bo możesz się rozczarować. DPI nie jest wyznacznikiem jakości myszki. Poza tym większość myszek “nie gubi się” do ok. 3000-4000 DPI, te lepsze nawet do 8000 - choć to pojedyncze, bardzo drogie przypadki. Potem zaczynają się niepożądane efekty w postaci “szarpania”, bo myszka niejako przewiduje kolejne ruchy użytkownika.

1 polubienie

Ludzie ci już przecież napisali. Kup LOGITECHA albo A4TECHA i nie wydziwiaj. To co kupiłeś to jest zwykły szajs który pewnie nie ma nawet takiej czułości pomimo że tak pisze na pudełku.
Kup najzwyklejszą myszkę bezprzewodową z którejś z tych marek. Zapłacisz 50zł i będzie służyła na pewno wiele lat

To co polecił Domker to takie same badziewo stylizowane na super gamingowy pro sprzet a podzespoły z których się składa nie różnią się niczym od jakies myszek Modecom czy Titan za 10 zł

1 polubienie
  • założyć wątek,
  • zdać dużo dziwnych pytań,
  • dostać nazwy firm,
  • na koniec iść do sklepu i kupić zupełnie coś z czapy.

2 polubienia

Wymieniłem w sklepie myszkę Genesis na nową myszkę Cyclone Avago 9800. Czyli taką jak mi polecił użytkownik Domker. Ta bardzo mi się podoba i mam nadzieję, że długo mi posłuży. Zastanawiam się tylko czy instalować do niej sterowniki ? które są na stronie www.ravcore.com czy nie jest to konieczne ? myszka działa i boczne przyciski też działają czyli po przyciśnięciu w nie przerzuca mnie do strony poprzedniej czy wcześniej odwiedzonej. Czy jest sens je instalować ?

Nie ma sensu
Zakładać wątku też nie było sensu jak i tak dwa razy kupiłeś badziew

Zamiast kupić coś bardziej kompaktowego, bez zbędnej plątaniny kabli, bo to do laptopa i internetu to kupiłeś dosyć tani odpustowy badziew, ale jak kto woli. Nie moje pieniądze.

Dlaczego badziew ? widziałem w sklepie myszki Logitech ale za 20 albo 30 złotych i jakoś mnie one nie przekonywały. Były czarne całe i nic nie miały podświetlanego. Zwykła najprostsza myszka. Pomyślałem, że już miałem taką myszkę tyle lat i teraz bym sobie kupił coś innego dla odmiany. Dlatego szukałem coś właśnie z tych tego typu myszek trochę dla graczy. Mimo, że graczem nie jestem raczej. Ale chciałem sobie coś odmienić, więc dlaczego nie ? - prawda. Myszka kosztowała 109 złotych.
Czytam opinie o tej myszce Cyclone i widzę, że osoby piszący te komentarze mają dobre zdanie o tej myszce. Pytam jeszcze raz. Czy instalować sterowniki do tej myszki ? czy nie jest to potrzebne ?

Nie lubie rzeczy na baterie. Jakoś mnie nie przekonują. Potem pewnego dnia włączę komputer i się zdziwie, kiedy myszka nie będzie działać bo bateria jej padła. I zamiast sobie spędzić spokojnie dzień to będę musiał dymać do sklepu specjalnie po jedną baterię paluszka do myszki. Dlatego tego nie lubie. Myszkę na kablu podłącze i działa cały czas. Prawda ? - nie musze myśleć o tym, że mam baterie wymienić i martwić się czy wygrzebie z portwela akurat te 5 zeta na taką baterie czy tam dwa razy po 5 zeta. Nie muszę się martwić. Czyż nie mam racji ?

Bo większość ludzi którzy piszą takie komentarze to dzieci. Dostały na święta kolorową świecącą myszkę i się tym zachwycają. Nie mają pojęcia na temat sprzetu, oceniają tylko to jak ten sprzęt wygląda.
Nie rozumiem czego oczekiwałeś od myszek logitecha. To jest myszka i ma służyć tylko w jednym celu - żeby poruszać kursorem. Te myszki nieważne czy za 20 czy za 120 zł wyglądają prawie tak samo.
Myslisz że profesjonalne myszki dla grafików mają diody z każdej strony i wyglądają pól jak mysz, pół jak choinka?

Jak odpowiedziałem wczesniej - sterowników nie potrzeba, to jest tylko mysz, a jeśli są wymagane jakieś specjalne to zainstaluje je windows

Co do baterii to ja mam dwie bezprzewodowe: 1 logitecha i 1 a4techa. Po wsadzeniu porządnej baterii za jakieś 2 złote chodzą tak na niej z 1.5 roku. Pozatym jak bateria pada to jest to czuć bo z czasem zanika zasięg i masz może jeszcze ze 2 tygodnie na wymianę. Ale nie ma co się rozpisywać, ty i tak wiesz lepiej

Więc powiedz mi. Mam biec do sklepu znowu i wymienić tego cyclone na logitech za 20 złotych ? - chyba by sobie Pan w sklepie pomyślał, że jakiś psychiczny jestem. Cieszę się, że pomogliście mi i doradziliście mi w zakupie myszki. Dziękuje i mam nadzieje, że jeszcze kiedyś mi pomożecie jeśli zajdzie taka potrzeba.

Większość myszy po zainstalowaniu ‘dedykowanego’ oprogramowania (A4Tech, czy inny Logitech) dodatkowo informują, że bateria na wyczerpaniu - czyli że jeszcze z miesiąc pochodzi. Myślę, że to odpowiedni zapas czasu na uzbieranie 2zł na baterię.

Ja się tylko zastanawiam - po co wątek zakładałeś? :wink:

Jak zapewne wiesz lub domyślasz się liczyłem bardziej na konkretną odpowiedź. To, że kilku użytkowników podało firmy myszek do kupienia to nic nie znaczy. Myszek firmy Logitech jest od groma i ciut, ciut. Poczynając od tych za 19 złotych i kończąc na tych za 799 złotych. Tak samo jest z innymi firmami. W cholerę tego jest. Zakładałem wątek raczej po to, żeby ktoś podał mi konkretną nazwę - konkretny model jakiejś dobrej myszki do komputera, którą mógłbym sobie kupić. Mogliście też podać mi link do jakiejś konkretnej myszki lub modelu myszki. A zamiast tego zaczęliście dyskutować obszernie o tym, czy sprzęt “gejmingowy” jest najlepszy czy też nie. Najbardziej w tym temacie jednak pomógł mi użytkownik Domker, który napisał mi jaką obecnie posiada myszkę, że ta spisuje się bardzo dobrze i podał mi do niej link. I to była dobra pomoc w tym temacie. Więc, poszedłem i kupiłem sobie taką myszkę, żeby sobie ją sprawdzić i wypróbować i mieć coś bardziej na czasie.
Także dziękuje za pomoc :slight_smile:

1 polubienie

Dostał świetną myszkę G203 xD i tak kupił co innego z takich jeszcze fajnych Dream Machines DM1 Pro mycha wogólę hit :slight_smile:

• świetna praca sensora
  • uniwersalny, bardzo dobry kształt
  • mała waga
  • dobre przyciski główne