No to co podał @Veers, czy naskórkowość to akurat jest czysta fizyka
Oba mają 2x6,coś mm2 przekroju.
No to muszą być tak samo dobre. Wszak wyłącznie grubość się liczy
I tak żaden zagorzały audiofil nie odróżni kabla za 20k od zwykłego kabla od lampki.
Były już takie doświadczenia na referencyjnych sprzętach.
No i to by było chyba na tyle w temacie
Tylko i wyłącznie wówczas, gdy ma się z góry ustalony punkt widzenia
BA! Ja znam opowieść, gdzie zamiast kabla używane były druty z wieszaków Czy to oznacza że różnic nie ma ? A może oznacza, że trzeba przerabiać wieszaki na łączówki do głośników ? W sumie… co tam kable - każdemu powinien wystarczyć magnetofon ZRK 232… skoro nie ma różnicy - to po co …
Z własnego doświadczenia: cena, materiał, wygląd, grubość, technologie rodem ze StarTreka nie są żadnym wyznacznikiem.
Miałem okazję w swoim systemie gościć kable - może nie za 20 tys. - ale na pewno kilkadziesiąt razy droższe od tych które sam mozolnie dobrałem (a nie wydałem na nie nawet 1/10 wartości sprzętu który używam), i … nawet jeśli jakaś różnica była, to na pewno nie taka, by uzasadniała wymianę kabla, zamiast wzmacniacza czy kolumn.
Wracając zaś do pytania zadanego na wstępie: różnica (poza oczywistą - w cenie), nie daje się uchwycić w jakieś konkretne ramy. Cały czas chcę przekazać, że nawet jeśli dla zadającego pytanie, taka różnica nie jest “wykrywalna”, to nie znaczy że jej nie ma. Zaś recenzje, opisy techniczne i inne tego typu rzeczy, należy brać tak samo krytycznie jak przysłowiowa bielsza-biel z reklamy.
Nie zamierzam nikogo przekonywać, nawet do tego, by sam spróbował - bo przecież nie o to pytał Szpakuś. Próbuję przekazać, że różnice - dla jednego nieistotne / niezauważalne - dla drugiego jednak będą zauważalne (nawet jeśli zaczniecie je rozpatrywać tylko i wyłącznie w sferze “placebo” - to wszak też jest pochodna psychiki - tak jak słuch czy wzrok). Może jednak warto spojrzeć nieco szerzej na otaczający świat, przypomnieć sobie co nieco z lekcji fizyki, i pomyśleć.
Albo - może nawet jeszcze lepiej - otworzyć sobie firmę KABLE Sp. z o.o. i zacząć przerabiać te wieszaki… Wtedy rynek zweryfikuje, czyj punkt widzenia jest bliższy życiu.