Nigdy w życiu nikomu nie polecę TP-Linka w sieciach. Nigdy nic tej firmy mi nie działało prawidłowo i bez problemów od routerów po takie cuda, które często mają zrypane sterowniki pod Windowsa i co gorsza nawet te, które sam Win 10 ma w sobie.
Polecam firmy Asus i Netgear, nawet jak trzeba dopłacić to „coś za coś”.
Mój tata zawsze mówi „Tanie mięso psy jedzą”.
Nie ukrywam fajnie jakby padały konkrety np. kup to (model , nazwa) bo jest lepsze
Mam 2 karty Tp-Link, z tym, że na Pci. Zero problemów. Na USB różnie bywa.
Prostym językiem:
https://allegro.pl/artykul/odbiornik-wi-fi-na-usb-na-co-zwracac-uwage-podczas-zakupu-44329
Tego konkretnego modelu nie znam, ale z tych na PCIe/M.2 to modele z AX200 od Intela działają jak marzenie, przynajmniej na Linuksie.
Masz USB 3.0? Inna sprawa, musi być na USB?
Nie bierz z tej firm. Ile razy miałem z nimi do czynienia, tyle razy problemy. Poszukaj może czegoś od Asus-a
Pytanko, do czego ma służyć.
Chciałbym sprawdzić czy na zewnętrznej karcie będzie lepiej ,szybciej „chodził” net .
W laptopie? Jaki to laptop? Opisz problem. Np. router jest dwa pokoje dalej przy TV a mnie przez ścianę jak gram w LOLa moby skaczą jak na dyskotece, albo strona wczytuje się 10 minut. A najlepiej jeszcze podaj jaki internet, sprawdź transfer za pomocą czegoś np. takiego.
Bez tego trudno coś doradzić. Można tylko się wygłupiać w opowieściach co jest badziewne a co nie.
Asus R752L
Mam 3,0 czy musi być na USB chyba najwygodniej .
W laptopie możesz mieć szybszą kartę niż ta. Nie wiem co dali do tego modelu, bo kilka kart tam montowali. Ta spełni zadanie, jeśli siedzisz w tym samym pomieszczeniu, w którym jest router. Ma nędzną uniwersalną antenkę, dookólną, więc szybkość w stosunku do laptopa poprawi się jedynie, gdy użyjesz częstotliwości 5GHz. W przypadku zdublowania z tym co oferuje laptop, parametry będą najprawdopodobniej gorsze. Jeśli laptop ma np. kłopoty z połączeniem, to przez taką kartę będzie w większości przypadków jeszcze gorzej.
Router jest w przedpokoju ja mam laptopa w pokoju tak jak pisałem wcześniej chciałbym sprawdzić czy będzie jakaś różnica.
Ja kiedyś uważałem, że karta na PCI powinna być lepsza niż na USB ale się zawiodłem - prawdopodobnie kwestia blokowania sygnału przez obudowę. Na USB w razie problemu można na przedłużaczu gdzieś kartę wyciągnąć.
Czasem nawet trzy
Wiem jak wygląda karta na PCI i wiem że ma anteny na zewnątrz, co nie zmienia faktu, że miałem na niej dużo gorsze osiągi niż na jakiejś taniej chińszczyźnie na USB. Być może to „warunki miejscowe” ale karta na USB jest dużo bardziej uniwersalna bo można jej użyć także w laptopie.
Ponowie swoje pytanie czy warto kupić kartę zewnętrzną jeżeli tak to jaką (konkretnie )