Jaka platforma Intel czy AMD Ryzen do dziwnego komputera?

Było to wziąłem :smiley:

@anon17641694 - akurat leżało pod ręką w sklepie… a co się przyklei do rączki to sprzedam lub zostawie sobie :wink:

Techniczni (w mojej firmie) często zmieniają sprzęty. Teoretycznie handlowcy mogliby je przytulić, ale kto by chciał biegać po klientach ze stacją roboczą? Więc leżały odłogiem całkiem jeszcze sprawne lapki. Jeden miał walniętą matrycę, przełożyłem z drugiego, dorzuciłem RAM (z tego ze zbitym ekranem), no i mam :slight_smile:

@anon17641694 i jesteś szczęśliwym użytkownikiem laptopa z arch linux?

[gom1@celsius ~]$ cat /etc/os-release
NAME=“Manjaro Linux”
ID=manjaro
ID_LIKE=arch
PRETTY_NAME=“Manjaro Linux”
ANSI_COLOR=“1;32”
HOME_URL=“https://www.manjaro.org/
SUPPORT_URL=“https://www.manjaro.org/
BUG_REPORT_URL=“https://bugs.manjaro.org/

@anon17641694 moje marzenie nauczyć się jakiegoś rolling realeasa najchętniej Manjaro ale Mint przychodzi mi naturalnie po prostu, a tam zawiechy łapie i bez snapshotow nie dalbym rady :frowning:

A u mnie (odpukać) gładko od dwóch lat :slight_smile:

@anon17641694 ani jednej zawieszki na Manjaro Rolling Release Linux od 2 lat?

No właśnie nie. Poważnych problemów nie stwierdziłem. Czasem tylko jakiś pakiet nie chce się zaktualizować automatycznie, ale “ręczne sterowanie” z terminala czyni cuda.

Raz tylko, podczas aktualizacji, odłączyłem siłowo zasilanie i część pakietów nie zdążyła się zaktualizować. Wtedy pomogła migawka z Timeshifta.

“Samo” nic się nie popsuło :slight_smile:

Wejdz proszę na Prywatną Wiadomość bo oddalamy się od topicu

Masz zablokowane prywatne wiadomości odblokuj proszę! i zgłoś się tu że już @anon17641694

Nope. Po ludzku przeanalizowałem co kto mi oferuje, nie tak pedantycznie jak TY, ale nadal.

Potrzebowałem komputera domowego, który by ewentualnie jakąś grę uruchomił. Intel dawał i3 z protezą do wyświetlania pulpitu, AMD A8 z Radeonem. To samo zrobiłem z laptopem w tym roku, i3 do pulpitu vs vega. W efekcie, rozdawane na Epicu, Metro 2033 uruchomiłem sobie w HD+ na low i płynnie poszło na oko z 40fps+. Dokonaj tego na I3-5/6XXX lub jakimś Atomie :wink:

Intel dyplomatycznie milczy na temat załatania dziur w nowej generacji. Może nie chce o nich trąbić, by nie dowiedzieli się o nich ci, którzy jeszcze nie wiedzą :wink: Druga sprawa, te pierwsze wykryte dziury siedziały tam od wielu lat. Trzecia sprawa, poczytaj o tym, jaki przekręt zrobił Krzanich z akcjami. Czwarta, przekupstwa producentów sprzętu i adminów w dużych firmach… Dla mnie ta firma jest nieuczciwa po prostu.

1 polubienie

@bystryy firma nieuczciwa - zgoda ale ich procesory zdominowały rynek, będą kompatybilne ze softem długo jeszcze i to jest chyba najważniejszy smaczek, szczególnie jeśli ktoś siedzi na linuxie. Starsze programy, które są popularne czy to na Winde czy linuxa a nie są rozwijane będą sypać błędami. Tego się obawiam.
Poza tym AMD ma również dziury, jedynie/aż Meltdown albo Spectre go nie dotyczy.

Jeżeli ma być stabilnie, to płyta która obsługuje RAM ECC , Od tego trzeba zacząć

@jajecpl a czy na pewno? skoro memtesty przechodzą bez błędów…