Jaka platforma Intel czy AMD Ryzen do dziwnego komputera?

To samo można powiedzieć o procesorach, które pojawią się w przyszłości. Powiem więcej, należy się przygotować, że w bliskiej przyszłości nie będzie mieć można zaufania do żadnego sprzętu. Bo wszystko będzie nas szpiegować, w ten czy inny sposób.

@januszek Z tym to chyba nikt nie będzie polemizował. Masz absolutną rację.

• Vulnerable to CVE-2017-5753 (Spectre Variant 1, bounds check bypass): YES
  • Vulnerable to CVE-2017-5715 (Spectre Variant 2, branch target injection): YES
  • Vulnerable to CVE-2017-5754 (Variant 3, Meltdown, rogue data cache load): YES
  • Vulnerable to CVE-2018-3640 (Variant 3a, rogue system register read): YES
  • Vulnerable to CVE-2018-3639 (Variant 4, speculative store bypass): YES
  • Vulnerable to CVE-2018-3615 (Foreshadow (SGX), L1 terminal fault): NO
  • Vulnerable to CVE-2018-3620 (Foreshadow-NG (OS), L1 terminal fault): YES
  • Vulnerable to CVE-2018-3646 (Foreshadow-NG (VMM), L1 terminal fault): YES
  • Vulnerable to CVE-2018-12126 (Fallout, microarchitectural store buffer data sampling (MSBDS)): YES
  • Vulnerable to CVE-2018-12130 (ZombieLoad, microarchitectural fill buffer data sampling (MFBDS)): YES
  • Vulnerable to CVE-2018-12127 (RIDL, microarchitectural load port data sampling (MLPDS)): YES
  • Vulnerable to CVE-2019-11091 (RIDL, microarchitectural data sampling uncacheable memory (MDSUM)): YES

https://pastebin.com/6vH5K9MQ

No trochę tego jest :slight_smile:

@anon17641694 dzięki, ale pozałatane softwareowo na Linuksie nie będą starzać problemów z bezpieczeństwem?

Po to są załatane, żeby nie stwarzały :wink:

O ile poprawka jest napisana poprawnie i sama w sobie nie ma innej dziury.

@anon17641694 czy 10gen rzeczywiscie w zapowiedzial ma juz nie miec tych dziur

oraz

co bys wolal kupic na moim miejscu gdybys byl intela czy ryzena?

Intelowi należy się kop w cztery litery za dotychczasowe praktyki. Wybrałbym AMD.

@anon17641694

a w sytuacji czysto teoretycznej gdzie Intel nie ma zadnych dziur wolalbys nadal AMD z wiecej rdzeniow czy Intela z najmocniejszym na rynku watkiem, ktory w wielu services, protocols and programs zawsze bedzie odgrywal pierwsze skrzypce ?

Wtedy zapewne wszystko rozbiłoby się o cenę.

@anon17641694 cena ta sama wyobraźmy sobię

Wtedy wybrałbym AMD z ich AM4. Nie podoba mi się to, co Intel wyprawia z podstawkami CPU. Co procek to nowy socket.

1 polubienie

@anon17641694 ok, przy okazji zapytam czy jesteś graczem?

Nie. A przynajmniej nie takim, który gra w najnowsze tytuły. Od czasu do czasu przypomnę sobie jakieś starocie (teraz np. biegam po Zonie w pierwszym Stalkerze). Ale graniem tego bym nie nazwał :slight_smile:

gom jest hazardzistą, zamiast ruletką gra Quadami: podkręcę, czy spalę :wink:

@anon7248146 no to teraz Twoja kolej, ten sam zestaw pytan hipotetycznych dla Ciebie

Intel bez dziur w tej samej cennie co AMD Ryzen, co wybierasz i dlaczego?

@anon17641694 dzięki chociaż moim zdaniem wyglądasz mi na gracza klasy AAA ze sprzętem za 21 tys. PLN (sama obudowa)

Amd: wspieram słabszego, a na poważnie obecnie wszystkie rodzinne komputery chodzą na AMD od starych E2, przez A8 po mobilne Ryzeny i nie narzekam. Drugi argument podstawka, która może pożyje dłużej od Intelwoskiej.

Raptem za 1600 EUR…

… w 2015 r. Tyle chcieli wtedy za mojego aktualnego Celsiusa :wink:

@anon17641694 i @anon7248146 gratuluje Wam, prawdziwi z Was AMDowcy.

Czy któryś z was ma co najmniej 16 GB RAM i czy używa RAMDisku?

Tu teraz mam 32GB. RAM dysku nie używam, nie mam takiej potrzeby.

@anon17641694 a po co Ci aż tak wiele RAMu? Czyżby praca?