Cześć,
Aktualnie i od dłuższego czasu, zajmuje się kręceniem (nie wiem nawet jak to sprecyzować i czy to fachowe określenie czynności kamery), nagrywaniem filmów. Sama czynność nie jest mi obca, bo czuje się w tym pewnie a jestem bardzo kreatywną osobą, szukającą ekscentrycznych wyzwań i oryginalnego podejścia do swojego planu. Chciałbym poszerzyć swoje horyzonty ekwipunkowe i zaopatrzyć się w coś bardziej profesjonalnego. Tutaj kończy się mój szlak, ponieważ w tym temacie jest zwyczajnie zielony.
Bawię się w filmowanie Iphonem 11 i skupiam swą uwagę na dobrej jakości i płynności (przeważnie ustawiam max 4k, 60kl/s). Nie ukrywam, że przekaz wideo w jabłkowym sprzęcie jest wyśmienity i idealny na krótkie filmiki (na długie też ok) i szybką edycję w mobilnej apce. Jednak, ostatnimi czasy mam pewne wątpliwości. Wszedłem w zaawansowany montaż w PP i AE a format MOV (iphone) jest delikatnie z nimi niekompatybilny, mimo to, stabilny - kwestia cierpliwości i komfortu. Może tak - ciężko się pracuje przy takim formacie w profesjonalnych programach, a jak nie ciężko, to zdecydowanie zbyt długo poświęca się mu czas, by porządnie przygotować klip przed kompetentną edycją. Dodatkowym dyskomfortem przy pracy z telefonem jest ograniczona pamięć. Przy głowie pełnej pomysłów, strategii i planu, nie ma jej wystarczająco. Niedostępne wejścia kart pamięci, beznadziejna synchronizacja z Win, itp. To jednak nie skreśla mojej oceny i w dalszym ciągu sądzę, że w tej kwestii jest wysoki poziom.
Przechodząc do sedna sprawy, poszukuję kamery, która mogłaby prosperować w swoim zadaniu.
Do czego?
-
Nagrywanie wewnątrz pomieszczeń, z ograniczonym (zabawa kolorem) i dobrym oświetleniem.
-
Praca na zewnątrz, gimbal, statyw, dynamiczne kręcenie.
-
Ujęcia packshotowe, reklamowe, produktowe.
-
Ujęcie sportowe (myślałem, też o GoPro10, natomiast zastanawia mnie, czy jest ona dostosowana też do zwyczajnego kręcenia, bo z tego co się naczytałem, jest ona przeznaczona stricte do sportów wyczynowych - snowboard, rowery. Proszę mnie wyprowadzić z błędu).
-
Prezentacje, filmy promujące.
-
Praktycznie do wszystkich czynności zaplanowanych czy spontanicznych.
Na czym zależy?
-
Cena. Na chwilę obecną, nie mam określonego budżetu, jednak widełki zostawiam do 4k zł.
-
Jakość 4k+ z nienaganną wspólnotą pomiędzy Premiere Pro czy After Effect.
-
Wejście na (dodatkową) kartę pamięci, ale wydaje mi się, że każda kamera powinna coś takiego posiadać.
-
Nie chciałbym też, aby to było jakieś przeogromne (waga i objętość) z przeróżnymi, dodatkowymi elementami, ew dedykowane akcesoria gimbalowe, stabilizatory.
5, 6, 7 (itp) zostawiam Wam, bo jako bardziej profesjonalne i doświadczone grono w temacie urządzeń, jesteście w stanie dodać parę punktów, których mi zapewne zabrakło. A jak już wspomniałem, nie miałem do czynienia z takim sprzętem, więc sugeruje się podstawową wiedzą.
Bardzo proszę o propozycje. Ja już próbowałem szukać, ale jest tego zbyt dużo, aby mógł sobie zwęzić poszukiwania. W razie pytań i niedoprecyzowanie czegoś przeze mnie, służę odpowiedzią.
Dziękuje, że mogę na Was liczyć,
pozdrawiam!