Jaki dobry będzie sprzęt kina domowego do mieszkania w bloku?

Wyszło na to że, nie mogę mieć kina domowego w domu. Mam za mały pokój, mam źle ustawione meble, mam za małe meble. Sprzęt będzie się przegrzewał i będzie dupa blada Wielka. :((
.

.

Skoro tak, to trudno, no cóż :man_shrugging:

@wasabi1084 Chyba jednak zdecyduje się na ten zestaw co mi napisałeś. - To będzie chyba takie najrozsądniejsze rozwiązanie. Choć też rozkminiam czy by nie wziąć tego zestawu z tym suboferem mocniejszym… Hmm - Jak myślisz ?

Także chciałem Tobie bardzo podziękować za poświęcony mi czas i za pomoc tutaj na forum.
Jak i też innym chłopakom, którzy tutaj ze mną wytrwali do końca i starali się mi pomóc.
Dziękuję Wam wszystkim za pomoc.

Jeszcze tylko coś napiszę odnośnie Soundbara. Dobrze, że nie zdecydowałem się na zakup soundbara ponieważ oglądając w sklepie ten sprzęt stwierdziłem że mi się nie zmieści na szafce przed telewizorem. Zdjęcie poniżej.

Przy tym pokoju nawet ten będzie aż zbyt mocny. Prędzej większe kolumny przednie bym zamontował, bo do muzyki lepiej będą się sprawować. Np, sub plus kolumny i wzmacniacz na początek. A potem ewentualnie dokupić kolejne elementy. Popatrz gdzie wejdą, jak to zamontować itd. Widzę, że można dać poziomo pod półką. Są dostępne uchwyty do takich kolumn. Można też zamontować nad drzwiami z obu stron, tylko trzeba dać uchwyty które pozwalają na pochylenie. Ja bym chyba właśnie tak zrobił. Dał uchwyty po lewej i prawej nad drzwi i zasunął większe kolumny.

Czy tak jak pokazałem na zdjęciu poniżej ? I czy mogę Cię poprosić o link do uchwytów do takich kolumn ?- Od półki do telewizora mam odstęp 33 cm. Od razu proszę powiedz mi jakie kolumny dobre by tam mogły być ?

Czyli miałeś na myśli w ten sposób ?

I w jaki sposób chcesz tutaj większe kolumny „zasunąć” ?

@wasabi1084 I jeszcze proszę weź pod uwagę, że pod półką są ledy. Podświetlają one półkę. Właśnie tak jak widać na poniższym zdjęciu.

Ps, Jeszcze jest coś takiego jak Klipsh Cinema 1200. Myślisz, że warto ?

Jedna kolumna z lewej strony obok szafy/regału czy co to tam obok TV, na górze, druga z prawej. Przody wtedy np. takie.

Pasują do nich uchwyty np. Vogels VLB 200 i dowolne inne, które są w stanie złapać kolumny tych rozmiarów.
Ewentualnie z dłuższą trochę łapą ten lewy.
Sprawdź sobie opis kolumny, masz podane rozmiary, wyszukaj jakieś regulowane uchwyty, które będą ci pasowały.

Nie. To już jest sprzęt wydany dla osób, które kupią dla marki. Pewnie w dziale takich sprzętów zagra to jakoś w miarę, ale o niebo gorzej od tego większego zestawu, a już na bank, nie jest to warte tej kasy. Jakby za 1000zł to oferowali, to może warto byłoby się zastanowić, jak by miało trochę lepiej od TV grać.

@wasabi1084 Czy miałeś na myśli może w ten sposób ? - Bo już nie wiem. Jeśli nie to proszę pokaż mi jak.

Telewizor za dużo miejsca zajmuje, ja bym kupił mniejszy i walnął na szafkę po lewej.

Przecież telewizor możesz powiesić i będzie to świetnie wyglądać. Kolumny przed telewizorem Ci już nie przeszkadzają?
Ostatecznie i kończę: soundbar - najmniej problemów ale jakość względna, albo eksmisja szafki po lewej i wtedy pełne pole do popisu z dobrym stereo. Będzie nienagannie ustawione i zagra moim zdaniem najlepiej z możliwych opcji. Kolumny podłogowe małego formatu.

Miałem na myśli jedna kolumna po prawej nad drzwiami. Druga kolumna po lewej nad tymi białymi drzwiami.

@wasabi1084 Mam nadzieje, że teraz już będzie dobrze i że o to Ci chodziło tak ? Tylko wtedy nie wiem czy głośnik może wisieć nad tymi białymi drzwiami ? - Bo są to drzwi na balkon. Może tak od okna zimno lecieć na ten głośnik szczególnie zimą. Czy to nie ma znaczenia ?

Jeśli woda nie zamarza ci w czajniku zimą, to powinno być ok. Zresztą możesz trochę zbliżyć kolumny, teraz na zdjęciu widać, że te okleiny są cienkie, więc bez problemu głośniki zmieszczą ci się na ich końcu i nawet poziomo.

@wasabi1084 Czyli tak ? - Jeśli dobrze zrozumiałem.

Przy telewizorze to w jakim celu? Jak ma być 5.1 to dwie przód, na bokach, jedna pod lub nad TV, dwie na tył i gdzieś sub.

@wasabi1084 Czy tak teraz dobrze ? - Nie gniewaj się proszę, że tak Ci głowę zawracam co chwilę. Lepiej żebyś mi doradził dobrze. Bo potem sobie będę robił według rozmieszczenia na zdjęciu.

Sub może być też z tyłu albo w dowolnym innym miejscu pokoju. Jak dasz w rogu gdzieś, to bas będzie silniejszy, najlepiej aby był jak najdalej od ciebie.

@wasabi1084 A może Subofer stać tam w kącie za drzwiami ? Chodzi mi o ten kąt u nnie w pokoju, który widać na zdjęciu moim trzy posty wyżej.

Czy na tym uchwycie na głośniki co mi poleciłeś to można powiesić głośnik poziomo ?

Powiedz proszę czy lepiej będzie wziąć sobie te głośniki co mi poleciłeś czyli Klipsch R-41M ? Czy może lepszy będzie ich nowszy model Klipsch R-51M ?

Sub może stać w dowolnym miejscu.
Informacje o uchwytach znajdziesz bez problemu w internecie. Jeśli słuchasz muzyki typu Rock, Jazz, poważnej, to lepsze będą większe. Jeśli głównie POP, Disco, techno, Dance, to wystarczy ten najmniejszy zestaw.

Sprzęt jako kino domowe do telewizora - RTV, AGD, audio oraz gadżety / RTV i AGD - dobreprogramy - forum

@wasabi1084 Dziękuje Ci bardzo za pomoc. :slight_smile: