@wasabi1084 Przyznam Ci rację. - Masz rację. Faktycznie ten Pioneer po sprawdzeniu gra cicho i bardzo buczy. Więc mimo, że tak się na niego napaliłem stwierdzam, że to jest jednak nie dla mnie.
Natomiast chciałem Cię przeprosić, że tak Ci głowę tutaj zawracam i truję Ci tutaj cały czas.
Mam do Ciebie jeszcze jedną prośbę. Mianowicie chciałbym Cię poprosić abyś był takim dobrym moim kolegą i mógł mi dobrze i porządnie coś doradzić. Coś co będzie grało super, świeżo, czysto, fajnie i będzie się też na tym świetnie filmy oglądało. Czy to będzie soundbar czy coś innego coś z czego będę na pewno zadowolony. I nie będę musiał potem lecieć i oddawać do sklepu.
Bardzo Cię proszę jeśli możesz to byłoby miło.
Kup sobie ten zestaw.
(Klipsch Reference Theater Pack 5.1 R-100SW - Klipsch / Zestawy 5.1 / Kolumny - Sklep Atmosfera Dźwięku) . Połowa ceny to w zasadzie SUB. Jak na tą firmę, to dosyć tani model, popatrz jakie są opinie o basie z tego prostego modelu. .
Do tego dokup dowolny wzmacniacz z atmos, bez znaczenia jaki. Wszystkie są wystarczające, pamiętaj, że sub już ma w sobie wbudowaną końcówkę mocy w klasie D ze sprawnością ok. 90%.
Może być np. ONKYO TX-SR494-B, Sony STR-DH790, Denon AVC-S660H. To bez znaczenia większego.
Możesz też kupić sobie po trochu. Dwie kolumny, plus suba i wzmacniacz, a potem dokupić tylne, centralny i ewentualnie dodatkowe efektowe. Rozważ, czy nie zmieszczą ci się jednak większe przednie, na podstawce za tv, albo na półce itp. wtedy na przód takie np. Klipsch R-41M są bardzo dobre.
Możesz wtedy zrobić 2.1 a potem rozbudować do 5.1 czy 7.2 czy co tam teraz modne
Może kable blisko zasilających idą i łapie z sieci buczenie 50Hz, buczeć nie powinien, chyba, że chodzi ci o to, że wyje jak z poloneza, to tak bo przy takich rozmiarach membrany trudno wyciągnąć solidny bas i jest silny rezonans.
Trudno znaleźć coś taniego, a jednocześnie, żeby to grało mocno i ocierało się chociaż o markowe brzmienie zestawów HiFI. Największym problem, to niedrogie, a jednocześnie małe i dobrze grające kolumny. Tutaj mamy albo drogo, albo wielkie, albo badziewie.
Zestaw kolumn które jeszcze można rozważyć, to TANNOY HTS101 XP HTS 101.
Można też kompletować sobie od stereo. Na Allegro można też znaleźć ciekawy leżak magazynowy zestaw Cerwin-Vega CVHD 5.1 z podstawkami. Tutaj recenzja . Pamiętasz teledysk Michaela Jacksona, Czarno Biały? Kevin wtacza tam kolumny i gra na gitarze, co powoduje wywalenie osobnika przez dach. To właśnie ta firma, znana z baaaaardzo głośnych kolumn.
Ale znowu, mimo, że są małe, to jednak nie takie małe. Ale, może z podstawkami jakoś się wciśnie. Oczywiście jakiś wzmacniacz się przyda.
Łoooo, i jak efektownie się prezentuje! Fiu fiu.
Total 870W
Prognoza pogody w tym samym stylu:
Na majówkę będzie 30°C (1 maja 10°C + 2 maja 10°C + 3 maja 10°C)
łoo od razu po zdobieniach widać że ma moc, te jakby oczy na górze, pewnie wzmacnianie odbywa się jakimiś siłami nieczystymi, kwantowe praktyki okultystyczne W końcu pobiera 40W a daje 5000 a jeszcze musi wygenerować zapas na światełka.
Hmm, może 5000 to za mało? Tutaj 15000 PMPO:
z tym to już bym uważał, bo przy tej mocy nieprawidłowe użycie wzmacniacza kwantowego może otworzyć czarną dziurę
Wy się śmiejecie, a zobaczcie np. byle blender moc 800-1000W, pobór prądu 300-400W, a profesjonalny Hendi 350W jest wielkości niewielkiej wiertarki i zjada te wszystkie 1000W na śniadanie. Szlifierka z Lidla 1200W, a Bosch mały 720W i mocy ze dwa razy tyle.
Wyszło na to że, nie mogę mieć kina domowego w domu. Mam za mały pokój, mam źle ustawione meble, mam za małe meble. Sprzęt będzie się przegrzewał i będzie dupa blada Wielka. :((
.
Skoro tak, to trudno, no cóż
@wasabi1084 Chyba jednak zdecyduje się na ten zestaw co mi napisałeś. - To będzie chyba takie najrozsądniejsze rozwiązanie. Choć też rozkminiam czy by nie wziąć tego zestawu z tym suboferem mocniejszym… Hmm - Jak myślisz ?
Także chciałem Tobie bardzo podziękować za poświęcony mi czas i za pomoc tutaj na forum.
Jak i też innym chłopakom, którzy tutaj ze mną wytrwali do końca i starali się mi pomóc.
Dziękuję Wam wszystkim za pomoc.
Jeszcze tylko coś napiszę odnośnie Soundbara. Dobrze, że nie zdecydowałem się na zakup soundbara ponieważ oglądając w sklepie ten sprzęt stwierdziłem że mi się nie zmieści na szafce przed telewizorem. Zdjęcie poniżej.
Przy tym pokoju nawet ten będzie aż zbyt mocny. Prędzej większe kolumny przednie bym zamontował, bo do muzyki lepiej będą się sprawować. Np, sub plus kolumny i wzmacniacz na początek. A potem ewentualnie dokupić kolejne elementy. Popatrz gdzie wejdą, jak to zamontować itd. Widzę, że można dać poziomo pod półką. Są dostępne uchwyty do takich kolumn. Można też zamontować nad drzwiami z obu stron, tylko trzeba dać uchwyty które pozwalają na pochylenie. Ja bym chyba właśnie tak zrobił. Dał uchwyty po lewej i prawej nad drzwi i zasunął większe kolumny.
Czy tak jak pokazałem na zdjęciu poniżej ? I czy mogę Cię poprosić o link do uchwytów do takich kolumn ?- Od półki do telewizora mam odstęp 33 cm. Od razu proszę powiedz mi jakie kolumny dobre by tam mogły być ?
Czyli miałeś na myśli w ten sposób ?
I w jaki sposób chcesz tutaj większe kolumny „zasunąć” ?
@wasabi1084 I jeszcze proszę weź pod uwagę, że pod półką są ledy. Podświetlają one półkę. Właśnie tak jak widać na poniższym zdjęciu.
Ps, Jeszcze jest coś takiego jak Klipsh Cinema 1200. Myślisz, że warto ?
Jedna kolumna z lewej strony obok szafy/regału czy co to tam obok TV, na górze, druga z prawej. Przody wtedy np. takie.
Pasują do nich uchwyty np. Vogels VLB 200 i dowolne inne, które są w stanie złapać kolumny tych rozmiarów.
Ewentualnie z dłuższą trochę łapą ten lewy.
Sprawdź sobie opis kolumny, masz podane rozmiary, wyszukaj jakieś regulowane uchwyty, które będą ci pasowały.
Nie. To już jest sprzęt wydany dla osób, które kupią dla marki. Pewnie w dziale takich sprzętów zagra to jakoś w miarę, ale o niebo gorzej od tego większego zestawu, a już na bank, nie jest to warte tej kasy. Jakby za 1000zł to oferowali, to może warto byłoby się zastanowić, jak by miało trochę lepiej od TV grać.
@wasabi1084 Czy miałeś na myśli może w ten sposób ? - Bo już nie wiem. Jeśli nie to proszę pokaż mi jak.
Przecież telewizor możesz powiesić i będzie to świetnie wyglądać. Kolumny przed telewizorem Ci już nie przeszkadzają?
Ostatecznie i kończę: soundbar - najmniej problemów ale jakość względna, albo eksmisja szafki po lewej i wtedy pełne pole do popisu z dobrym stereo. Będzie nienagannie ustawione i zagra moim zdaniem najlepiej z możliwych opcji. Kolumny podłogowe małego formatu.
Miałem na myśli jedna kolumna po prawej nad drzwiami. Druga kolumna po lewej nad tymi białymi drzwiami.